Vecmāmiņas mēdz pukoties, ka jaunie prot visādus internetus un sazin ko vēl, bet pavisam vienkāršus nosacījumus labākai dzīvei nav uzskatījuši par vērtu apgūt. Savā ziņā taisnība viņām ir, bet varbūt vēl nav par vēlu iepazīt vienu otru senu gudrību?

Ja guli ar galvu uz ziemeļiem, būs veselība un labi sapņi. Ja uz dienvidiem – miegainums, aizkaitināmība, slikta sejas krāsa. Ar galvu uz dienvidiem vispār nav ieteicams gulēt, ja negrib slimot.

Gulēt jāiet kaut vai vienu minūti pirms pusnakts (citādi iet gulēt reizē ar sātanu), bet jāceļas agri – pārmēru ilga vāļāšanās pa gultu būvē ceļu psihiskām problēmām.

Naktskreklam jābūt ar piedurknēm, kas nosedz plecu daļu (aizsardzība no nakts radībām). Tūlīt pēc pamošanās jānomazgā rokas un arī plecu zona.

Aizdot naudu vai kaut ko dot projām no mājām pirmdienā nedrīkst, citādi visu nedēļu būs zaudējumi, bet tam, kurš aizņēmies – laba nedēļa un ieguvumi.

Uz nomestām mantām nelabais sēžas, tāpēc tās kārtīgi jāpakar.

Nogrieztos matus un nagus nevajag izmest, kur pagadās, – tie jāaprok. Labāk, lai sveši cilvēki tavās mājās neķemmējas, nokritušie mati aizvilks enerģiju pie sava saimnieka.

Mājoklī nedrīkst būt zirnekļu tīklu (īpaši melno zirnekļu, jo tajos iemiesojas melno magu dvēseles). Zirnekļa tīkls ir ļauno garu klātbūtne mājās. Tīkls jāsavāc uz vītola žagara un jāizmet ārā. Savukārt pašu zirnekli nosist nedrīkst, tas tāpat jāizmet no mājokļa.

Kad gatavo ēst, pirmā karote jāielej bļodiņā un līdz ar karoti jāatstāj līdz vakaram. Tā ir maltīte Mājas gariņam un citiem gariem.

Piektdiena ir velnišķīga diena, nakts – tāpat. Neko nedrīkst sākt darīt – nebūs veiksmes.

Lai jaunlaulātajiem būtu laimīga dzīve, pirms kāzām apavos jāieliek lauru lapa un pīlādžzariņš. Pīlādzis jāplūc tikai no zara, kas iepaticies, jo norautās lapas nevar "palikt bez darba" – būs nelaime. Rītā pēc kāzām lapas jāaizvāc, iepriekš palūdzot piedošanu.

Laulības gredzenu nedrīkst pazaudēt vai kādam dot rokā. Ja pazaudēsi – būs šķiršanās, ja dosi pielaikot – vīrs krāps.

Lai atjaunotu ģimenē saticību, jāizveido kompozīcija no 7 ķiploka daiviņām, 7 laurlapām (pievelk naudu), dažiem ozolzariņiem (ilgam mūžam), āboliņa (pret ļauniem gariem un burvestībām), rozmarīna (palīdz atpazīt kaites un melno maģiju), oša (sargā no čūskām un burvjiem) un pīlādža (atnes mājās svētību).

Starp citu, ievērot to visu nav obligāti. Galvenais – ticēt, ka vecmāmiņas grib mums visu to labāko. Un ja nu tomēr kāda druska patiesības tajā ir?...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!