Ik pa laikam nākas dzirdēt frāzi: "Ak, rīt trīspadsmitais un vēl piektdiena! Nu tik būs!" Kamēr kāds par to neatgādina, dzīvojam mierīgi savu ikdienas dzīvi, bet līdzko izdzirdam, tā sākam baidīties… Vai uzskats, ka skaitlis 13 pats par sevi ir nelaimīgs, balstās uz aizspriedumiem?

Cilvēkiem ir tendence pievērst lielāku uzmanību negatīviem notikumiem. Tas nu ir cilvēka dabā, ka labais, kas notiek, ir kā pašsaprotams. Negatīvajiem notikumiem pievēršam lielāku uzmanību, jo tie "izsit" mūs no līdzsvara. Ir cilvēki, pat kultūras, kuri baidās no šī skaitļa, tā izmantošanas. Tas ir par iemeslu, kādēļ daudzās valstīs to nelieto, piemēram, sporta komandās nav spēlētāju ar 13. numuru.

Tajā pašā laikā ir sportisti, kas izvēlas tieši šo skaitli, un tas viņiem nes veiksmi. Atsevišķās komandās 13. numurs ir uz "izķeršanu", jo skaitās kā luksusa numurs! Bija laiki, kad, nopērkot 12 maizes klaipus, trīspadsmito saņēma dāvanā, un bija laiks, kad saņēmām 13. algu. Francijā 13. datumu visi gaida, lai piedalītos loterijā, jo šī skaitās laimīgā diena, kad var laimēt 13 miljonus. Nupat esam nosvinējuši Ziemassvētkus ar 12 ēdieniem galdā. Savukārt Francijas pilsētā Provansā Ziemassvētkos galdā liek 13 saldos ēdienus – konkrētus desertus!

Skaitlis 13 sastāv no diviem radošiem, aktīviem cipariem. Šī varētu būt diena, lai parādītu savas līdera spējas, organizētu, aktīvi un mērķtiecīgi darbotos. Ja domas, vārdi un darbi būs līdzsvarā, tad nekas nevar noiet greizi. Jābūt draudzīgiem, atvērtiem un jāveido ap sevi harmoniska, sakārtota vide.

Skaitļu 1 un 3 summa 4 norāda uz resursiem, ko vajadzētu izmantot un kas būtu jādara. Būt disciplinētam, koncentrēties uz darāmo darbu, ievērot likumus, pildīt dotos solījumus, visu iesākto novest līdz galam, lai arī kā negribētos. 4 pieprasa čakli strādāt, lai nodrošinātu stabilitāti dzīvē, un tajā pašā laikā "nepārforsēt", lai nekaitētu veselībai. Šajā dienā nevajadzētu kavēt, tādēļ ieteicams iepriekš saplānot laiku. Tas palīdzēs novērst problēmas.

Starpība 2 atklāj dienas "zemūdens akmeņus". Tas saistīts ar spēju komunicēt, pieņemt otra viedokli un būt atvērtam diskusijām. Ne viss ir balts vai melns. Jāmācās paskatīties uz situāciju no dažādiem skatu punktiem. Nepieciešamības gadījumā jāizvēlas kompromiss.

Piektdiena ir diena, kad noslēdzam darba nedēļu, redzam padarīto, gūstam no tā gandarījumu un esam nopelnījuši izbaudīt divas brīvas dienas. Piektdiena – randiņu, mīlestības, ballīšu diena. Kādēļ lai tā būtu slikta?

Tas, kāda būs šī diena konkrētam cilvēkam, ir atkarīgs no dažādiem ārējiem un iekšējiem faktoriem.
Savu likteni katrs mēs veidojam paši un uzņemamies atbildību par to. Cilvēki, kuri savā dzīvē ir neapmierināti, ir tendēti sev apkārt pārsvarā ievērot negatīvo. Viņiem jāiemācās analizēt situācijas, spēt saskatīt, ko no tām var mācīties, saprast, kādu mācību stundu konkrētā situācija parāda, lai atkārtoti nepieļautu kļūdas. Ieteicams pēc iespējas vairāk censties ieraudzīt pozitīvās lietas un atbrīvoties no negatīvajām domām.

Tas, kā mēs domājam, ietekmē mūsu pašsajūtu. Bailes, ka tik kaut kas nenotiek, bieži arī pievelk līdzīgas situācijas. Bailes ir nevēlamu notikumu atkārtošanās gaidas. Parasti cilvēks baidās, jo nav pārliecināts, ka spēs tikt galā ar situāciju, kas, viņaprāt, varētu notikt. Līdz ar to cilvēks atrodas sasprindzinājumā. Samazinās koncentrēšanās spējas, cilvēks pieļauj neuzmanības kļūdas, mazinās darba kvalitāte, parādās lielāks risks iekulties nepatikšanās.

Nepieļausim, lai citi pārliecina mūs par iespējamām problēmām. Būsim paši savas dzīves, likteņa noteicēji. Sāksim rītu ar ticību panākumiem, labajam. Dāvāsim mīlestību, siltu smaidu un labus vārdus līdzcilvēkiem. Dosimies ikdienas gaitās ar pārliecību, ka es esmu veiksmīgs. Un diena būs izdevusies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!