Foto: Shutterstock
Šogad atkal ir gaidāmas divas piektdienas, kas iekrīt 13. datumā, viena no tām – jau janvārī. Gan piektdienai, gan skaitlim 13 dažādu iemeslu dēļ vēsturiski izveidojusies slikta slava. Lūk, populārākie stāsti par abiem "nelaimīgajiem"!

Jau izsenis 13. datums tiek uzskatīts par neveiksmīgu, tāpat kā piektdiena – par neveiksmīgu dienu, taču ilgi šīs abas māņticības netika savstarpēji saistītas, un tikai 20. gadsimta sākumā medijos parādās īpašas ziņas par "piektdienu, trīspadsmito". Tagad, šķiet, neatrast mediju, kas kaut ar pušplēstu vārdu to nepieminētu!

Nelaimīgā piektdiena

Savukārt par piektdienu stāsts ir šāds: ir kristiešu mīts, ka tieši piektdienā Ādams un Ieva, čūskas samācīti, nogaršoja aizliegto augli. Arī Kains esot nonāvējis Ābelu piektdienā (un tagad mēdz teikt, ka tieši trīspadsmitajā).

1066. gada 13. oktobris bija sakšu karaļa Harolda II mūža pēdējā diena. Šajā dienā konkurents Viljams Haroldam piedāvāja atteikties no troņa, taču Harolds atteicās. Nākamajā dienā notika Heistingsas kauja, kurā Harolds tika nogalināts un Viljams pārņēma varu Anglijā...

Daudzos mūsdienu stāstos (tajā skaitā "Da Vinči kodā") apgalvots, ka Filips IV 1307. gada 13. oktobrī arestēja un sodīja lielāko daļu Templiešu ordeņa bruņinieku. Šis notikums arī kļuva par sākumu turpmākajām leģendām par neveiksmīgo piektdienu, trīspadsmito.

Piektdienai neuzticējās ne Napoleons, ne Bismarks: Napoleons šajā dienā nekad nedevās kaujā, bet Bismarks neparakstīja līgumus.

Arī šeit statistika nāk talkā baisā imidža būvētājiem: saskaņā ar gadiem vāktiem "Lloids" reģistra datiem (tajā tiek fiksētas visas kuģu avārijas un katastrofas okeānos), piektdienās nepatikšanu skaits aug.

No otras puses – Portugālē un Spānijā piektdienas, tieši otrādi, tiek uzskatītas par kuģošanai labvēlīgām, jo tieši tad Kolumbs devās savā ceļojumā, kura laikā, pats to nesaprazdams, atklāja Ameriku!

Nāvējošais 13

Vikingu pēctečiem ir mīts par divpadsmit dievu ierašanos Valhallā. Taču pēkšņi parādījies trīspadsmitais viesis – Loki, strīdu un negodīguma dievs. Tā rezultātā visi sastrīdējušies, un ticis nogalināts dievu mīlulis Baldrs.

Senajiem ebrejiem skaitlis 13 un vārds "nāve" tika apzīmēti ar vienu zīmi. Tomēr ebreju tradīcijās skaitlis 13 tiek uzskatīts par laimīgu, to uzskata par Dieva simbolu. Droši vien tāpēc taro kārtīs 13. Lielais arkāns simbolizē nāvi, arī tradicionālajās taro kavās šo kārti rotā skelets ar izkapti. Taču kārts nozīme ir cikliskums – kaut kā izbeigšanās un kaut kā jauna sākums. Nāve tikai šķietami kaut ko dzēš noteiktā plānā: patiesībā tā transformē šā plāna vērtības. Ja izmantojam līdzību – tā nav kredītdokumentu sadedzināšana, neizlaižot jaunus, bet drīzāk – vienu monētu pārkausēšanu citās. Ir pabeigts viens dzīves posms, drīz tevī izveidosies jauna personība, citādas būs domas un draugi, nemainīsies vienīgi dvēsele – tā pariet no vienas pakāpes otrā. Par to runā 13. arkāns.

Trīspadsmitnieka iespaids ir tik liels, ka daudzviet pasaulē nav māju ar 13. numuru, viesnīcās aiz 12. istabas seko 14. un pat stāvu pogas liftos "izliekas", ka nekāda 13. stāva nemaz nav. Māņticīgākie francūži aši piestumj četrpadsmito krēslu un nosēdina tajā kaut lelli, ja atklājas, ka maltīti baudīt sanākuši trīspadsmit ēdēji. Savukārt britu ārsti šajā datumā nelabprāt operē – pa klīnikām klīst urbānais mīts, ka neveiksmes iespēja tad pieaugot par 50%. Savu "nelaimes statistiku" publicējis arī vācu automobilistu klubs, apgalvojot, ka 13. datumā satiksmes negadījumu skaits pieaug par 60%.
Ticība piektdienai, trīspadsmitajam, labi zināma arī ārstiem: ir tāda slimība triskaidekafobija – bailes no skaitļa 13.

"Iespējams, savu "ieguldījumu" skaitļa 13 reputācijas veidošanā devusi arī astroloģija," pieļauj astroloģe Aija Austruma. "Taču tas tad būs noticis vēl tajos laikos, kad astroloģija, alķīmija un maģija nebija iedomājamas cita bez citas, un skaitījās, ka 13. datums ļauj magam radīt kaut ko īpašu, no rāmjiem, sistēmas un kārtības ārā izejošu. Ja runājam par šā gada 13. janvāri, no astroloģijas viedokļa neatrodas nekas īpašs, ar ko varētu sirsnīgi pabiedēt. Tad jau spēcīgākas kaislības varēja uzjundīt ceturtdiena un Pilnmēness ar visām tam raksturīgajām sakāpinātajām emocijām un vērienu. Savukārt piektdien, 13. janvārī, mīlas, gaumes un skaistuma patronese Venēra Zivju zīmē sastop tās "saimnieku" Neptūnu, kuram arī prātā ir viss kas, tikai ne kašķa meklēšana, un Mēness Lauvā veicinās mākslinieciskas un prieku nesošas aktivitātes. Īsi sakot – laiks, ko radoši un plūstoši pavadīt labā kompānijā!"

Nākamie 13. datumi piektdienās būs:

2017. gadā – 13. janvārī, 13. oktobrī,
2018. gadā – 13. aprīlī, 13. jūlijā,
2019. gadā – 13. septembrī, 13. decembrī,
2020. gadā – 13. martā, 13. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!