Foto: PantherMedia/Scanpix
Aizpriedums, ka piektdiena kombinācijā ar 13. datumu ir īpaši neveiksmīga diena, sakņojas relatīvi nesenā pagātnē – pirmo reizi šis fenomens minēts tikai XIX gadsimtā.

Angliski izdotajā literatūrā atsauce uz neveiksmīgo dienu pirmo reizi parādās komponista Džoakino Rosini biogrāfijā, ko 1869. gadā sarakstījis Henrijs Sazerlends Edvardss. Rosini miris piektdienā, 1868. gada 13. novembrī (starp citu, dzimis viņš ir 29. februārī - datumā, kas ir tikai reizi četros gados).

Pastāv vairākas teorijas, kas mēģina izskaidrot šo Eiropā un Amerikā plaši izplatīto aizspriedumu.
Viena teorija apgalvo, ka tas varētu būt mūsdienu apvienojums, kura pamatā ir divi senāki aizspriedumi – bailes no 13 kā neveiksmīga skaitļa un piektdienas kā neveiksmīgas dienas.

Viens no pusdienotājiem mirs

Numeroloģijā skaitli 12 uzskata par pilnības skaitli – piemēram, 12 gada mēneši, 12 stundas uz pulksteņa ciparnīcas, 12 Olimpa dievi, 12 Izraēla ciltis, 12 Jēzus apustuļi, 12 Muhameda sekotāji islāmā, 12 zodiaka zīmes. Turpretī skaitlis 13 asociējas ar nestabilitāti, pilnības izjaukšanu.

Gan Pēdējā vakarēdiena tēma, gan sens skandināvu mīts apgalvo, ka 13 cilvēku nosēdināšana pie viena galda nozīmē to, ka viens no pusdienotājiem mirs.

Piektdienu uzskata par neveiksmīgu dienu vismaz kopš XIV gadsimtā izdotajiem Džefrija Čosera Kentrberijas stāstiem. Tolaik daudzu jomu pārstāvji uzskatīja piektdienu par nepiemērotu, lai sāktu ceļojumus, jaunus projektus vai attīstītu esošos plānus.

Jēdziens "Melnā piektdiena" kopš XIX gadsimta sākuma tiek saistīts ar fondu tirgus sabrukumiem un citām nelaimēm.

Panika Volstrītā un da Vinči kods

Cita teorija piedāvā versiju, ka izplatītās bažas par piektdienas un 13. datuma slikto ietekmi tik populārs padarīja Tomasa V. Lousona romāns Friday, the Thirteenth, kurā blēdīgs brokeris izmanto šo aizspriedumu, lai radītu paniku Volstrītas finanšu kompānijās. Tālāk XX gadsimtā šo aizspriedumu plaši izmantoja literāru darbu autori un popkultūras radītāji.

Saistību starp piektdienu, 13. datumu, un Tempļa bruņiniekiem popularizēja Dens Brauns 2003. gadā iznākušajā bestsellerā Da Vinči kods.

1307. gada 13. oktobrī Francijā arestēja simtiem Templiešu ordeņa brāļu. Šīs rīcības motīvi bija galvenokārt finansiāli un vērsti uz karaļa varas nostiprināšanu. Eksperti gan ir vienisprātis, ka 13. datuma negatīvā nozīme šajā gadījumā parādījās krietni vēlāk.

Fobija ar grūti izrunājamu nosaukumu

Kā daudzām nepamatotām un uzmācīgām bailēm jeb fobijām, arī bailēm no piektdienas, 13. datuma, dots savs nosaukums – friggatriskaidekaphobia (Friga ir skandināvu dieviete, no kuras vārda atvasināts dienas nosaukums Friday angļu valodā, bet triskaidekaphobia grieķu valodā nozīmē bailes no skaitļa 13.

Cits fobijas nosaukuma variants ir pilnībā grieķu izcelsmes, bet tāpēc ne mazāk grūti izrunājams paraskevidekatriaphobia. Šo vārdu izcelsme saistīta ar XX gadsimtu.

Otrdiena, 13., vai piektdiena, 17.?

Spāniski runājošās zemēs cilvēki par sliktu dienu uzskata nevis piektdienu, bet otrdienu, 13. datumu. Arī senajiem grieķiem nepatika otrdiena un jo īpaši, ja tā iekrita 13. datumā. Viņi uzskatīja, ka otrdienu pārvalda kara dieva Marsa enerģētika.

Vārda otrdiena etimoloģija dažās Eiropas valodās saistīta ar grieķisko cilmi (mardi franciski un martes spāņu valodā). Šo nepatiku romāņu zemēs pastiprināja Konstantinopoles krišana turku rokās otrdienā, 1453. gada 29. maijā.

Savukārt itāļu tautas kultūrā par neveiksmīgu dienu uzskata piektdienu, 17. datumu. Pat parodijfilma Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth Itālijā tika rādīta ar nosaukumu Shriek – Hai impegni per venerdì 17?, tātad 13. datumu nomainot uz 17.

Ekonomikai maksā miljonus

Stresa pārvaldības un fobiju institūts Ziemeļkarolīnā aprēķinājis, ka 17 līdz 21 miljons cilvēku tikai ASV vien ietekmē bailes no šīs dienas, kas to padara par visšausminošāko dienu un datumu vēsturē.

Dažus šīs bailes skar tik nopietni, ka viņi atturas no ikdienas darbiem, atceļ lidojumus vai pat neceļas no gultas. ASV ekonomika šajā dienā ik gadu zaudē aptuveni 900 miljonus ASV dolāru.

Savukārt holandiešu pētnieki secinājuši, ka patiesībā šajā dienā notiek mazāk nelaimes gadījumu un katastrofu, jo cilvēki vienkārši izturas piesardzīgāk.

Svarīgi notikumi piektdienā, trīspadsmitajā

- rokgrupas Black Sabbath debijas albums ar tādu pašu nosaukumu Lielbritānijā iznāca 1970. gada 13. februārī

- Lemonija Sniketa (rakstnieka Daniela Handlera) nelaimīgo atgadījumu sērijas 13. grāmata iznāca 2006. gada 13. oktobrī

- piecas no divpadsmit Piektdiena, 13. datums (Friday the 13th) sērijas filmām nāca klajā tieši šajā dienā un datumā

Neplānoti notikumi piektdienā, trīspadsmitajā

- 1307. gada 13. oktobrī pēc Francijas karaļa pavēles arestēja Templiešu ordeņa vadītājus, kurus vēlāk spīdzināja un nogalināja

- 1939. gada 13. janvārī Austrālijā sākās visu laiku postošākais meža ugunsgrēks, kurā gāja bojā 17 cilvēki

- 1996. gada 13. septembrī nošāva slaveno reperi Tupaku Šakuru

- 2004. gada 13. augustā Floridu ASV skāra viesuļvētra Čārlijs – spēcīgākā desmit gadu laikā

- 2012. gada 13. janvārī pazemināja kredītreitingus virknei valstu, tostarp Francijai, Austrijai, Maltai, Slovākijai, Slovēnijai, Kiprai, Itālijai, Portugālei un Spānijai

- 2012. gada 13. janvārī Vidusjūrā nogrima kruīzu laineris Costa Concordia. Bojā gāja vismaz 16 un ievainoti 64 cilvēki

- 2012. gada 13. aprīlī neveiksmi cieta Ziemeļkorejas satelīta palaišana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!