Foto: Shutterstock
Ēšana vienmēr ir bijusi viena no cilvēka vislielākajām baudām. Mēdz teikt, ka paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks. Pilns vēders sniedz omulību, laimes un miera sajūtu, tādēļ šoreiz parunāsim par to, vai un kādu maltīti izvēlēties, ja paredzama došanās pirtī.

Vispirms nedaudz atgādināšu, kas ar cilvēka organismu notiek pirtī.

Pirtī siltā gaisa iedarbības rezultātā āda kļūst sārta, paplašinās poras un notiek pastiprināta sviedru izdalīšanās. Pastiprinās elpošana un sirdsdarbība. Visi šie faktori liecina par to, ka ķermenis cenšas sevi pasargāt no dziļākas karstuma iedarbības. Ar svīšanas palīdzību ķermenis atbild par organisma termoregulāciju. Arī pastiprināts asins pieplūdums ādā liecina par "barjeru", kas atbild par organisma nepārkaršanu. Un šeit sākas visinteresantākais! Pieaugušam cilvēkam vidēji ir 4–6 l asiņu, kas pilda savas, noteiktas funkcijas. Dabīgi cilvēka ādā ir 250–300 ml asiņu, bet viss mainās, kad ieejam pirtī!

Tad, pirts siltuma ietekmē, ādai kļūstot sārtākai, tajā pastiprināti pieplūst asinis, sasniedzot līdz pat 2 l.
Tā kā kopējais asins daudzums cilvēka organismā uz šo brīdi lielāks nekļūst, tad saprotams, ka termoregulācijas un pašsaglabāšanās nolūkos asinis tiek "paņemtas" no izdzīvošanai tobrīd "mazāk svarīgiem" orgāniem – aknām un kuņģa zarnu trakta.

Līdz ar to intensīvas pirts apmeklējuma laikā vēderā apēstais ēdiens nepārstrādājas. Tas pats notiek ar izdzerto šķidruma daudzumu. Turklāt, ja dzēriens bijis vēss, tas uzsūcas organismā tikai tad, kad uzsilis līdz ķermeņa temperatūrai. Tātad, ja dzēriens ir bijis vēss, tā ir bijis daudz un piedevām vēl gāzēts, tad vēderā tas vienkārši apstājas. Tam seko spiedoša sajūta vēderā, kas, piepildīts un gāzu uzpūsts, spiež uz diafragmu un kļūst grūti, pat smagi elpot.

Ķēdes reakcijai turpinoties, informācija par notiekošo vēderā nokļūst galvā, un nereti ar galvassāpēm tiek paziņots, ka daļa "sistēmas" ir trauksmes stāvoklī, kādēļ nekavējoties jābeidz pirts process.

Daudziem pirts apmeklējums, pat īsti neiesācies, ar to arī beidzas. Rodas priekšstats, ka pirts rada nepatīkamas sajūtas.

Gatavojoties pirts dienai, noteikti ir jāpaēd!

Tikai atcerēsimies, ka jāpaēd, nevis jāpārēdas. Ja pirtī iešana paredzēta pēcpusdienā, brokastīs droši vari pagatavot sev enerģiju sniedzošu ēdienu, piemēram, pilngraudu putras, augļus, sieru, biezpienu, omleti. Brokastīm jābūt tādām, pēc kurām ir vēlme un enerģija darboties.

2–3 stundas pirms pirts apmeklējuma izvēlies vieglu maltīti – dažādus salātus, augļus, dārzeņus, vieglus, veselīgus dzērienus, sulas. Ēdienam jābūt enerģiju dodošam, bet tādam, kas ātri pārstrādājas.

Pirts apmeklējuma laikā ēst nevajadzētu, jo, kā jau minēju, ļoti iespējams, ka viss apēstais tāpat apstāsies pusceļā. Pirtī iešanas starplaikos ieteicams dzert zāļu tējas vai siltu ūdeni nelielās devās.

Pēc pirts, ja rodas vēlēšanās, var nedaudz ieēst viegli pārstrādājamus produktus, ieteicamākie no kuriem būtu skābpiena produkti, siers, biezpiens, jogurti. Enerģijas atgūšanai droši mielojies ar augļiem un riekstiem!

Parasti pēc pirts ir liela ēstgriba, jo organisms patērējis gana daudz enerģijas, ko nepieciešams saņemt atpakaļ, tādēļ, īpaši tiem, kas pirti apmeklē svara samazināšanas nolūkos, pēc pirts būtu ieteicams ēst tikai pēc 3–4 stundām un, protams, vieglu, ātri pārstrādājamu ēdienu.

Lai izdodas veselīgi paēst un izbaudīt skaistu pirts dienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!