Tāpat, kā atšķiras ikkatra jauna diena un notikumi tajās, tāpat arī katrs pirts apmeklējums būs citāds, un katrā no reizēm tam būs savs mērķis. Jā, varbūt arī pirts dienas, kad vairāk alkstam pēc lēnas, dziļas sildīšanās ar ķermeņa kopšanas procedūrām, bet mazāks uzsvars tiek likts uz pirtsslotu pieskārieniem. Un, protams, būs reizes, kad gribēsim sevi atkal baltu darināt no iekšpuses, un tam būs vajadzīgs garāks pirts rituāls, pirtsslotas un pirtnieks. Šodien parunāsim par ķermeņa kopšanas pamatprincipiem pirtī.

Ja dodamies uz pirti, lai veiktu ķermeņa kopšanas procedūras, tad vajadzētu atcerēties pamatpatiesību – dabīgs spēj atpazīt un maksimāli izmantot tikai dabīgu! Mēs esam ienākuši šajā pasaulē kā dabas daļa, elpojam, un uzņemam pēc iespējas dabīgāku pārtiku, tad nu jāsaprot, ka arī visās procedūras, ko veicam ķermenim ārīgi, jāizmanto pēc iespējas dabīgākas izejvielas.

Visvienkāršākā metode, ko der atcerēties, izvēloties ķermeņa kopšanas kosmētiku: ja tu to nevari ēst, tad kādēļ to klāt uz ādas, kas ir lielākais ķermeņa orgāns, kas elpo un caur kuru viss, ko tu tam uzklāj, nonāk tieši tavā ķermenī? Un ādai pat nav iespējas atbildēt tik ātri un saprotami, kā to darītu mūsu vēderi, saskaroties ar nepārstrādājamiem savienojumiem. Tik vienkārši, vai ne?

Nesteidzini savu ķermeni

Kas ar mūsu ķermeni notiek pirtī? Temperatūras ietekmē āda kļūst sārtāka, jo asins apgāde un limfas tece kļūst intensīvāka. Vielmaiņas procesi šūnās noris ātrāk. Atslābst saspringtie muskuļi, un tajos atjaunojas, iespējams, traucētā asinsrite. Nomierinās vienmēr steigā esošais prāts, padziļinās elpošana. Ādā atveras poras, un kopā ar sviedriem no ķermeņa izdalās tam nevajadzīgās vielas, kas uzņemtas ar ēdienu, gaisu un – jā – arī ar kosmētiskiem līdzekļiem.

Lai ķermenim palīdzētu pēc iespējas pilnīgāk atbrīvoties no visa nevajadzīgā, tam nepieciešama pēc iespējas ilgāka un dziļāka izsilšana, tāpēc pirmajā reizē, ieejot pirtiņā, sildīties sāc rāmi un pamazām. Galvu vienmēr pasargā no karstuma, tajā liekot cepuri, kājas turi siltumā, vislabāk saceļot tās pret pirtiņas sienu. Pie pareizas mitruma un siltuma attiecības ķermenis ātri vien sāks svīst.
Dodies ārā, tiklīdz šāda doma tev ienākusi prātā, un skalojies siltā dušā.

Lietojot berzīti, saudzē sevi!

Otrajā reizē pirtī ņem līdzi paša pagatavotu skrubi–berzīti. Tā uzdevums ir pastiprināt svīšanu un palīdzēt atbrīvoties no ādas raga slāņa. Tas var būt parastais vai jūras sāls, kas sajaukts ar 1:1 ar sodu, vai sāls, kas sajaukts ar maltu augu, tēju pulveriem (pēc izvēles un iespējām). Neaizraujies ar eļļām, jo, skrubim pievienotām, tām ir tendence ādas poras nosprostot, ne atvērt. Dažkārt par skrubi tiek izmantoti kafijas biezumi, maltas auzas vai zirņi, graudi, taču, ja vien tā nav tava personīgā pirts, labāk saskaņo šādu skrubju lietošanu ar saimnieku.

Visvienkāršākā metode, ko der atcerēties, izvēloties ķermeņa kopšanas kosmētiku: ja tu to nevari ēst, tad kādēļ to klāt uz ādas, kas ir lielākais ķermeņa orgāns, kas elpo un caur kuru viss, ko tu tam uzklāj, nonāk tieši tavā ķermenī?

Tāpat būtu labi, ja skrubēšanās procedūras laikā tu izmantotu palagu vai dvielīti, ko ērti paņemtu līdz pēc procedūras beigām, un pirts telpa paliktu tīra. Skrubīti uz ādas klāj tad, kad pirtī tā atkal ir nedaudz iesvīdusi, virzienā no pēdām augšup uz ceļiem un tālāk cirkšņiem. Rokām līdzīgi – no plaukstām virzienā uz pleciem, padusēm. Mīli sevi un nepārcenties ar berzēšanu! Sāls ir abrazīvs un, cītīgi darbojoties, vari sevi savainot. Lieto sāli uzmanīgi vietās, kur ir jutīgāka vai savainota āda. Noskrubē sevi viscaur un nedaudz ļauj skrubim iedarboties. Tad dodies skaloties siltā ūdenī.

Pēc skrubēšanās ir īstais laiks pēršanās procedūrām, jo āda ir attīrīta un gatava uzņemt pirtsslotās un pirtsslotu ūdenī esošās vielas. Pirtsslotu pieskārieni stimulēs asinsriti.

"Maltīte" kārumniecei ādai

Kad āda ir attīrīta, to nepieciešams pabarot. Šim nolūkam var izmantot šokolādes, medus u.c. dabīgi pagatavotas ķermeņa maskas. Man vislabāk patīk tīra medus maska visam ķermenim. To klāj tad, kad ķermenis pirtiņā atkal ir uzsilis silts. Medus iemasējams visā ķermenī vieglām, bet konkrētām masāžas kustībām, it kā skulpturējot un veidojot savu jauno ķermeni. Siltumā medus ādā iesūcas ļoti ātri. Sejas ādai var uzklāt medus masku, kas sastāv no olas dzeltenuma, medus, olīveļļas. Medus maska atjauno ādu, padara to veselīgu un zīdainu. Pēc medus procedūras, ja nepieciešams, vari doties noskaloties siltā ūdenī.

Mīli sevi, izdzīvo katru mirkli, priecājies par ķermeni, kas tev dots, kop to un smaidi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!