Foto: Shutterstock
Latviskā pirts nav iedomājama bez slotiņām. Vasarā svaigas, nule kā plūktas, citos gadalaikos izžāvētas, bet atveldzētas mitrumā. Kā tās pareizi sagatavot, lai peroties gūtu veselību un izbaudītu pirts gariņa labvēlību? Kad slotiņas siet, kā uzglabāt un kā labāk pērties? Stāsta pirtnieks pirts meistars un Pirts skolas īpašnieks Nauris Zutis.

Mēs, latvieši, esam vieni no retajiem, kas pirtī ienes visu augu un koku valstību. Mūsu tautas dzīves ritms jau izsenis bijis cieši saistīts ar norisēm dabā. Pašlaik pirtsmīļi arvien vairāk pievēršas senču dzīvesziņai.

Ja peras pats, visbiežāk iztiek ar divām vai vienu pirtsslotu. Pirtnieks strādā ar plaša spektra klāstu, ņem palīgos vismaz deviņas slotiņas.

Parasti rituāla iesākumā izmanto attīrošās slotas, piemēram, apses, vībotnes vai kāda cita rūgta lakstauga. Starp citu, izžāvēta vībotne labi der telpas enerģētiskai attīrīšanai, lāviņas mazgāšanai.

Pēc tam ar citām slotām peramo izkarsē. Tad sākas lielais jeb enerģētiskais pēriens. Nobeigumā daudzi pirtnieki mēdz izmantot aizsardzībai domātās slotiņas.

Pirtsslotas jēga ir gan ķermeniska labuma un enerģijas gūšanai, gan dvēseles dziedināšanai.

Ir arī īpašais pēriens, kad liek lietā 20 un vairāk pirtsslotu, ar tām noklāj visu ķermeni kā ar segu.

Katram pirtniekam ir savs piegājiens slotu izvēlē un lietošanā. Jo dažādākas slotas, jo labāk – daudzveidīgāka iedarbība uz organismu. Tomēr visbiežāk izmanto bērza, ozola, liepas vai apses lapotos zariņus. Vēl noder kļava, lazda, vītols, ābele, ķirsis un citi koki.

Kādreiz uzskatīja, ka liepas slota der vien sievietei, jo pakuplina sievišķību, bet ozola – tikai vīrietim. Pirtnieks vaicā retoriski: vai tad sievietei nevajag spēku un enerģiju, bet vīrietim – nedaudz sievišķā?!

Pavasarī īpašu pērienu sniedz pūpolu pūkainums, ievas maigo lapiņu vai ziedu slotiņas – tas ir piedošanas pēriens attiecību sakārtošanai. Līdzīgi izmanto ziedošu jasmīnu un ceriņziedu ķekarus – tas tiek dēvēts par mīlestības pērienu.

Tiek liktas lietā arī dažādas vasaras augu vai ziedu slotiņas, kas iedarbojas dziednieciski. Īpaša ir slotiņa, kas saulgriežu laikā sieta no trejdeviņām zālītēm, tai piemīt maģisks spēks. Lieliski derēs arī biškrēsliņa, aromātiskās raudenes, piparmētras un pelašķa slotiņa.

Kārklveidīgie augi un vītols labi der pret galvassāpēm.

Pīlādzis atvaira ļauno, negatīvo, darbojas kā enerģētiska aizsardzība. Pirtnieks Nauris pīlādža zarus nesien atsevišķā slotā, bet divus vai trīs zariņus pieliek klāt jebkurai citai slotai – tā tiek pastiprināta pamatslotas iedarbība.

Svarīgi! Pirtsslotas jēga ir gan ķermeniska labuma un enerģijas gūšanai, gan dvēseles dziedināšanai.

Pat asais kadiķis

Izvēloties konkrēto slotu, pirtnieks to ņem ar domu, kas peramajam no šīs slotas vajadzīgs. Zaru slotas iedarbību var pastiprināt dažādi citi augi, vien labi jāpārzina katra auga nozīme. Jauktās pirtsslotas labāk der likšanai zem un virs galvas – tā peramais ieelpo un uzņem dažādus aromātus.

Ziemā pirtī noder priedes, egles vai kadiķa zari. Skujeņiem piemīt divas dabas: vasarā tie paņem enerģiju, bet ziemā dod klāt.

Kadiķa slota sniedz aizsardzību, atbrīvo no nelāgā, tumšā. Pirms lietošanas to patur verdošā ūdenī un tad kārtīgi izsit pret lāvu.

Ja no kadiķu pēriena bail, var ņemt svaigus sīkzariņus, sasmalcināt un sajaukt ar medu – šādu masu uzziež ķermenim pēc izsildīšanās. Pēc tam šo maisījumu ieper ādā un ar ūdeni aizskalo prom.

Svarīgi! Ja izmanto kādu no skujeņiem, pēc tam noteikti jānoperas ar lapu slotu, it kā aizperot ciet sadurstīto miesu.

Dodamies pēc slotām!

Foto: Shutterstock

Der izrēķināt, cik bieži dodaties pirtī, tātad cik slotiņu vajadzēs sažāvēt ziemas periodam.

Pastāv uzskats, ka no enerģētikas viedokļa saderīgi ir visi tie koki un augi, ko, griežot pirtsslotās, redzam savā apkārtnē.

Pirtnieka darbam nepieciešams pat tūkstotis un vairāk slotu, tomēr cenšas ievērot dabas ritmus. Daudzi griež pirtsslotas jaunā mēnesī, tad lapas labāk turoties klāt zariem, nebirstot nost.

Citi uzskata, ka vislabākās ir trīs dienas pirms pilnmēness, jo tad augos esot vairāk spēka, slotiņas labi glabājoties.

Dabā vajag darboties saudzīgi, pirtsslotai no katra kociņa paņemot vien dažus zarus. Nekad nedrīkst griezt galotnīti!

Slotu siešanai neder lietaina diena. Vislabāk zarus griezt dienas pirmajā pusē, tomēr tikai tad, kad nožuvusi rasa.

Ja izvēlas ūdens tuvumā vai mitrā vietā augošus kokus, zari ir īpaši lokani un elastīgi.

Darbam izmanto asas zaru šķēres. Nogriež vajadzīgā garuma zaru un atbrīvo kāta apakšdaļu, lai būtu vieglāk slotu likt kopā un sasiet.

Slotiņas ātri un ērti var sasiet, izmantojot gumijas gredzenus, tā dēvētās potēšanas vai naudas gumijas, ko var nopirkt kancelejas preču veikalos. Daudzi gan šo materiālu neatzīst, jo nav dabīgs, tādēļ izmanto lina auklas, ko jau iepriekš sagriež attiecīgos posmos. Auklas sējumu gan vēlāk nākas pārsiet, jo, zariem kalstot, tas kļūst vaļīgs. Savukārt gumija savelkas līdzi izmaiņām.

Gumiju var noņemt, kad gatavo slotas kārtējai pirts reizei, bet kāta satveramo vietu blīvi un līdzeni notīt ar lina auklu. Tā slotu ir ērti satvert, turklāt plaukstas nenoberžas.

Svarīgi! Ir dažas enerģētiskās jeb īpašās spēka dienas – tās katru gadu ir citos datumos. Savukārt slotām, ko griež tieši pilnmēness dienā, piedēvē īpašu, raganisku nozīmi.

Cik garu, cik kuplu? Kā uzglabāt?

Foto: Shutterstock

Lai zinātu, cik garu slotiņu darināt, mērinstruments uz mežu nav jāņem. Pietiek pielikt nogriezto zaru savai rokai – tam jāsniedzas no pirkstu galiņiem līdz elkonim. Tāda lieluma slotiņa būs parocīga un ērta.

Pirtniekam ir diezgan liela slodze, tādēļ par slotu garumu īpaši jāpiedomā. Garas slotas ir grūti izcilāt, izvicināt. Tās gan labi der likšanai zem un virs galvas, arī vēdināšanai, lai pirts garu dabūtu uz ķermeņa. Šādam nolūkam var siet arī līganos zarus no tā dēvētā raudošā bērza.
Peramo slotiņu veido apaļīgu un kuplu, ar tādu īsā laikā var uzņemt karstumu un noturēt pēc iespējas ilgāk.

Ir dažas enerģētiskās jeb īpašās spēka dienas – tās katru gadu ir citos datumos. Savukārt slotām, ko griež tieši pilnmēness dienā, piedēvē īpašu, raganisku nozīmi.

Kātam vajadzētu būt tik resnam, lai pērēja pirksti to aptvertu pilnībā, bet ne resnākam. Tā veidosies ērts satvēriens, kā arī plaukstas locītavas tiks pasargātas no pārslodzes.

Svarīgi! Dabā vajag darboties saudzīgi, pirtsslotai no katra kociņa paņemot vien dažus zarus. Nekad nedrīkst griezt galotnīti!

Kā uzglabāt?

Žāvēt labi tumšā vietā, lai lapas neizbalētu, turklāt vēdināmā telpā, kur ir sauss gaiss, piemēram, pakarināt uz auklas klētī vai šķūnī.
Izžāvētas slotiņas pēc tam saliek kartona kārbās. Šāda uzglabāšana ir ērta, turklāt kartons paņem un atdod mitrumu, darbojas kā mitruma regulators.

Ir vēl viens paņēmiens, kad nedaudz apžuvušu slotiņu ietin avīzes lapā vai kādā citā papīra loksnē, tā veidojot tīkamu formu. Šādam nolūkam mēdz izmantot arī pārtikas plēvi, tikai tad drīkst ietīt pilnībā izžuvušu slotiņu.

Tomēr daudziem ir iebildumi pret mākslīgu materiālu izmantošanu, turklāt viņi uzskata, ka, šādi saspiežot slotiņu, zūd tās kuplums.

Pilsētā uzglabāšanai var izmantot pārbaudītu variantu – salikt melnos maisos, lai saules gaisma netiek klāt, un novietot uz balkona.

Kā nopērt sevi pašam

Foto: Shutterstock

Gatavojamies pirtij

Pirms došanās uz pirti izžāvēto pirtsslotu vajag sagatavot rituālam, tas nozīmē – atdzīvināt ar mitrumu, ielikt aukstā ūdenī. Ja slotu ilgstoši notur ūdenī, viss labums paliek tajā. Ar šo ūdeni gan var izskalot matus vai apmazgāties. Tomēr daudziem netīk, ka, šādi mērcējot, slotas kļūst tādas kā pļekatainas, tajās ir liels mitruma saturs.

Iepriekšējā vakarā slotas salaista un ieliek polietilēna maisā, ko cieši aizver. Novieto siltā telpā, lai mitrums pamazām izgarotu un sasūktos lapās. Ja tas nešķiet pieņemams materiāls, var izmantot lina audumu. Slotas kādu brīdi mērcē aukstā ūdenī, tad ietin slapjā audumā un notur līdz pirtī iešanai, vislabāk to darīt kādas 12 stundas iepriekš.

Vēl var izmantot šādu paņēmienu: pāri stundu pirms pēršanās slotas saliek dušas telpā uz grīdas un salaista ar siltu ūdeni, pēc laika vēlreiz tās pārrasinot.

Ja nav pagūts savlaicīgi sagatavot slotiņas, der ātrais veids – tās iemērc karstā ūdenī, uzreiz izņemot laukā. Tādējādi slotiņām radot tādu kā šoku, lai tās sāktu atdzīvoties. Pēc tam slotas novieto siltā vietā pirtī, tomēr ne karstumā.

Svarīgi! Vasarā grieztās svaigās slotas nav vajadzības mērcēt, kā bieži iesaka – ielikt karstā ūdenī. Augs vēl ir dzīvs, tādēļ, nonākot saskarē ar pirts garu, atdod visu savu labumu cilvēkam.

Ja izmanto kādu no skujeņiem, pēc tam noteikti jānoperas ar lapu slotu, it kā aizperot ciet sadurstīto miesu.

Kā nopērt sevi pašam

Cik pirtnieku, tik pērienu. Tas ir radošs process, kurā neder stingri priekšraksti. Katram savs stils. Tomēr pamatprincipus der ievērot. Piemēram, Pirts skolā iemāca 15 minūšu pērienu, kas notiek pēc rūpīgi izstrādātas metodikas.

Ja peries pats, der zināt galvenos principus. Sāk ar kājām un per enerģijas plūšanas virzienā – uz galvas pusi. Tā ir labi arī asinsritei.

Pēc kārtīgas izsildīšanās un miesas attīrīšanas, noskrubēšanas var sākt pērties. Vispirms izper pēdas, tad pa vienai kājai visā garumā. Pēc tam plikšķina pa plaukstu, turpina pērt roku, tad otru.

Ķeras pie skausta un muguras, per kārtīgi, lielākiem vēzieniem, neaizmirstot arī sānus. Dibenu var nopērt, pieceļoties stāvus, tā tiek klāt arī kāju aizmugurei. Vieglītēm izper krūtis, spēcīgāk – vēderu.

Slotiņas uzvirpina karstumā un ar tām izsilda paceles, paduses un kājstarpi. Tad dodas dzesēties, noteikti vēsā ūdenī atveldzējot arī galvu.

Zelta padoms

Izlietotās slotiņas, lai cik tās skaistas vēl šķistu, otrreiz pirtī nelieto. Tās pēc pirts procedūrām labāk sadedzināt. Ja nu vienīgi tās, kas peroties tika turētas zem galvas, var noskalot un izlikt vēsumā, tomēr drīz vien jāizlieto.

Bērzu, liepu, kadiķi? Kuru izvēlēties?

Foto: Shutterstock

Pat asais kadiķis

Izvēloties konkrēto slotu, pirtnieks to ņem ar domu, kas peramajam no šīs slotas vajadzīgs. Zaru slotas iedarbību var pastiprināt dažādi citi augi, vien labi jāpārzina katra auga nozīme. Jauktās pirtsslotas labāk der likšanai zem un virs galvas – tā peramais ieelpo un uzņem dažādus aromātus.

Ziemā pirtī noder priedes, egles vai kadiķa zari. Skujeņiem piemīt divas dabas: vasarā tie paņem enerģiju, bet ziemā dod klāt.

Kadiķa slota sniedz aizsardzību, atbrīvo no nelāgā, tumšā. Pirms lietošanas to patur verdošā ūdenī un tad kārtīgi izsit pret lāvu.

Ja no kadiķu pēriena bail, var ņemt svaigus sīkzariņus, sasmalcināt un sajaukt ar medu – šādu masu uzziež ķermenim pēc izsildīšanās. Pēc tam šo maisījumu ieper ādā un ar ūdeni aizskalo prom.

Svarīgi! Ja izmanto kādu no skujeņiem, pēc tam noteikti jānoperas ar lapu slotu, it kā aizperot ciet sadurstīto miesu.

Bērzi – slotām un vanniņām

Tā enerģija ir maiga, patīkama, bet vienlaikus iedarbojas ļoti spēcīgi. Tādēļ bērza slotas izmanto visvairāk. Bērzs palīdz līdzsvarot un uzmundrina, attīra un relaksē. Arī palīdz atjaunot spēkus. Var atbrīvot no satraukuma par nākotni, nepamatotas trauksmainības.

Slotiņas aromāts ir reibinošs, turklāt tā ir izturīga un lokana. Piemīt antiseptiska iedarbība, noder kā asins tīrītājs, var uzlabot vielmaiņas procesus organismā.

Bērza enerģija īpaši vajadzīga novājinātam cilvēkam, pēc ilgstošas slimošanas.

Lapu uzlējumu izmanto siltām kāju vanniņām pirms pērtuves apmeklējuma, labi der matu un ķermeņa skalošanai.

Ozola slota rada skaidras domas

Enerģētiski visspēcīgākais no spēka došanas, uzmundrināšanas viedokļa. Vīrišķās enerģijas nesējs. Šī slotiņa padara skaidrākas domas.
Pēršana ar ozola slotiņām labi der, ja ir taukaina āda, jo tā tiek sausināta, kļūst elastīgāka.

Ozola lapas ir blīvas, tās ātri uzņem sevī pirts gara karstumu un dziļi izsilda peramā ķermeni, tādēļ slotiņa vairāk piemērota karstummīlim.

Tomēr ar to nevajadzētu pērties vājiniekam, tātad cilvēkam, kurš jūt, ka tūlīt būs klāt saaukstēšanās vai cita liga, jo ozols pastiprina jebkuru iekaisumu. Nav vēlams arī ļoti novārdzinātam vai depresīvi noskaņotam cilvēkam.

Izlietotās slotiņas, lai cik tās skaistas vēl šķistu, otrreiz pirtī nelieto. Tās pēc pirts procedūrām labāk sadedzināt. Ja nu vienīgi tās, kas peroties tika turētas zem galvas, var noskalot un izlikt vēsumā, tomēr drīz vien jāizlieto.

Liepa – ne tikai sievietēm

Liepas enerģija ir spēcīga un dziedinoša, arī uzmundrinoša. Vairo pievilcību un spēku, rada mīlestības enerģiju, tādēļ nereti to dēvē par sieviešu slotiņu. Taču šāda enerģija nepieciešama arī vīrietim.

Aktivizē un mobilizē organisma aizsargspējas. Antiseptiska, nomierinoša, sāpes mazinoša, pretiekaisuma iedarbība. Palīdz mazināt klepu un iesnas, arī nervozitāti. Liepas lapu slotiņa ir ļoti mīksta, maiga. Liepas ziedu slotiņa attīra ādu labāk nekā jebkuras ziepes.

Ja liepu liek lāvas paklājiņā, pērtuve tiek lieliski aromatizēta.

Ja pērtuvē šķiet pārlieku karsts, liepas lapu cepure ļauj vieglāk pārciest karstumu.

Kļava – līdzsvaram

Līdzsvara koks. Ļoti labi uzņem cilvēka negatīvo enerģiju, dodot vietā pozitīvo. Mazina dusmas, naidu un citas negatīvas emocijas, sniedz līdzsvarotību, mieru un ticību sev. Nomierina nervu sistēmu, mīkstina un attīra ādu.

Platās lapas labi der slotiņai, ar ko uzvējo pirts garu.

Vasarā grieztās svaigās slotas nav vajadzības mērcēt, kā bieži iesaka – ielikt karstā ūdenī. Augs vēl ir dzīvs, tādēļ, nonākot saskarē ar pirts garu, atdod visu savu labumu cilvēkam.

Apse – pret skauģiem un nelabvēļiem

Ļoti labi palīdz atbrīvoties no dažādas izcelsmes negatīvajām enerģijām, apse tās pārstrādā un transformē. Koks ņēmējs, bet zināmās reizēs var būt arī devējs. Pasargā no skauģiem un nelabvēļiem.

Piemīt savelkoša, antiseptiska iedarbība, labi palīdz pret lieku svīšanu.

Vītols palīdz atpazīt enerģētiskos vampīrus

Sievietes maģijas koks. Ar savu enerģiju palīdz stiprināt cilvēka saiti starp Zemi un kosmosu. Tonizē organismu un normalizē vielmaiņas procesus.

Ja pirtī kāds apgalvo, ka viņam nepatīk vītola slota, ka tā atņem spēku, uzdzen nelāgu omu, tad ziniet, ka esat sastapis enerģētisko vampīru, kam vītols neļauj baroties ar citu cilvēku enerģiju.

Informācija no Pirts skolas absolventes Santas Meleces kvalifikācijas darba

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!