Foto: Shutterstock
Rasu kā īpašām brīnumainām spējām apveltītu substanci apvij dažādu tautu teiksmas un leģendas no Alpiem līdz Andiem, no Jaunzēlandes līdz Urāliem, bet Bībelē rasa ir pieminēta kā Dieva dotas svētības zīme. Un kurš gan no latviešiem nav dzirdējis (ja ne pamēģinājis) mazgāšanos Jāņu rīta rasā – vismaz seju, bet labāk – kailam un visā augumā, jo tā var tikt pie skaistuma un veselības visam gadam?

Vēstures ieskats

Slavenais šveiciešu Apgaismības laikmeta ārsts un alķīmiķis Paracelzs (1493–1541), viens no mūsdienu Rietumu medicīnas pamatlicējiem, cita starpā mēdza dziedināt savus pacientus arī ar šādiem līdzekļiem: naktī un rītausmā plāna stikla traukos viņš ievāca rasu no dažādiem savvaļas augiem, ko vēlāk izmantoja gan kā patstāvīgu ārstniecisku eliksīru, gan piejauca klāt savām alķīmiskajām mikstūrām.

Paracelzs uzskatīja, ka Ūdens elements rasas lāsē, kas dzimis Gaisa pirmelementā (šodien teiktu – atmosfēras mitruma kondensāts), ir uzņēmis sevī Zemes elementa enerģiju no augiem, ko aktivizējusi debesu spīdekļu – Saules, Mēness, zvaigžņu – gaisma, kādēļ tam piemīt īpaša pirmelementu Gaisa–Ūdens–Zemes–Uguns harmonija. Kad to uzņem cilvēka organisms, šī harmonijas vibrācija tiek nodota ķermenim, palīdzot tam atgūt savu pirmelementu līdzsvaru, kas ir galvenais labas veselības priekšnosacījums.

Izgatavojot savus rasas eliksīrus, Paracelzs vadījās arī no astroloģijas – ņēma vērā zvaigžņu un planētu stāvokli, jo uzskatīja, ka tas tieši ietekmē iegūtā līdzekļa iedarbību.

Iespējams, šo metodi Paracelzs intuitīvi atklāja pats, taču ticamāk, ka viņš to uzzināja no kāda zintnieka, kuru stāstus par tautas dziedniecības metodēm savos ceļojumos pa Viduseiropu viņš gan skrupulozi pierakstīja, gan izmēģināja pats.

Un kas notiek, ja rasu līdzīgi medum ievāc nevis no visiem pļavas ziediem, bet gan tikai no kāda viena? Vai tai būs izteikta kāda viena auga īpašība? Un kā saprast, kāda tieši? Uz šo viduslaiku dabas pētniekiem atbildi sniedza tā dēvētā Signatūru doktrīna.

Par autori un ziedu esencēm

Ar ziedu enerģētiskajām esencēm pirmoreiz saskāros pirms 10 gadiem. Sākumā izturējos ar veselīgu skepsi, turklāt Latvijā tās bija ārkārtīgi grūti atrast. Tad guvu iespaidīgus rezultātus – gan lietojot pati, gan arī iesakot saviem klientiem, kas konsultējās par emocionālās veselības jautājumiem un meklēja drošu un nemedicīnisku pašpalīdzības veidu.

2013. gadā mani uzaicināja tulkot enerģētiskām esencēm veltītu praktisko semināru, pēc kura sapratu, cik liels potenciāls ir šajā Latvijā mazattīstītajā virzienā.

Tagad enerģētiskās ziedu esences ir ne vien mana aizraušanās, bet arī izpētes objekts. Lai varētu to pēc iespējas plaši pielietot savā praksē, esmu sākusi mācības par Baha ziedu izpratni un lietošanu. Pašlaik strādāju pie Jana Vaita grāmatas par Austrālijas ziedu esencēm tulkojuma krievu valodā (grāmatu plānots laist klajā 2017. gadā).

Par palīdzību raksta tapšanā pateicos arī Olgai Binklerei-Blatei, Jana Vaita semināra par Austrālijas ziedu esencēm organizatorei.

Signatūru doktrīna

Foto: Shutterstock

Trijos vārdos izteikta, Signatūru teoriju vai doktrīna skan šādi – līdzīgs ārstē līdzīgu.

Saskaņā ar šo doktrīnu visam dzīvajā dabā piemīt kāda īpaša zīme (signatūra latīņu valodā ir zīme), kas norāda uz tā potenciālajām spējām. Auga vai tā noteiktas daļas līdzība ar cilvēka orgānu pēc formas, krāsas, konsistences vai smaržas norāda uz tā iespējamo ārstniecisko iedarbību. Tādā veidā pati Daba mums ir atstājusi ceļazīmes, kas mūsu senčiem vēl ilgi pirms organiskās ķīmijas, mikroskopiem un spektrālās analīzes ļāva intuitīvi noteikt daudzu medicīnā un pārtikā lietojamo vai pretēji – bīstamo vielu ietekmi.

Lielisks piemērs Signatūru doktrīnai ir valrieksti. Paraugoties uz rieksta pusīti, diezgan viegli saskatīt līdzību ar cilvēka galvas smadzeņu puslodēm. Turklāt gan vērtīgo riekstu, gan mūsu smadzenes no apkārtējās vides pasargā ciets un blīvs apvalks – rieksta čaula/galvaskauss.

Signatūru doktrīna šajā gadījumā secina, ka no valrieksta vajadzētu būt kādam labumam mūsu smadzenēm, – un izrādās, ka tā patiešām ir! Uzturzinātnieki min vērtīgās Omega3 – taukskābes un minerālvielas, kas baro mūsu smadzenes un uztur to veselību.

Savukārt Baha ziedu līdzeklis, ko izgatavo no valriekstkoka sievišķajiem ziediem, palīdz mums būt neuzņēmīgiem pret svešu nelabvēlīgu ietekmi (vai tā būtu gripas epidēmija, pārmērīgi trokšņi vai apkārtējo cilvēku viedokļi), koncentrējoties uz būtisko "jautājuma kodolu", kā arī pielāgoties jebkurām būtiskām pārmaiņām, saglabājot savu personības kodolu – gluži kā aizsargājot to ar drošības čaulu.

Britu doktors un mūsdienu alķīmija

Foto: Shutterstock

Mūsdienu pasaulē jauno ziedu enerģētisko esenču ēru aizsāka 20. gadsimta pirmās puses izcilais ārsts un pētnieks, anglis Edvards Bahs. Nākamgad ziedu enerģētisko esenču radītāji un praktiķi atzīmēs svarīgu gadskārtu – 90 gadus, kopš 1928. gadā tika radītas pirmās Dr. Baha ziedu esences (angļu valodā: Flower Remedies).

Lai gan Edvards Bahs savu karjeru aizsāka kā diplomēts ķirurgs, bakterioloģijas pētnieks, praktizējošs ārsts, ar laiku viņš izdarīja secinājumu, ka uzvarā pār slimību, it sevišķi hronisku, vissvarīgākā loma nebūt nav ārstējošā ārsta zināšanām un prasmēm, bet gan pacienta personības iezīmēm.
Tā radās Baha ziedu līdzekļu devīze – ārstējiet cilvēku, nevis viņa slimību!

Radot savus ziedu līdzekļus jeb esences, Bahs vēlējās, lai tie nebūtu kā recepšu zāles – pieejami un droši tikai tad, ja tos izraksta diplomēts ārsts –, bet gan tādi, ko arī parasts cilvēks var izvēlēties sev pats. Un, ja izvēle bijusi kļūdaina un tie nepalīdzētu, tad vismaz noteikti nekaitētu.

Šā izcilā novatora darbs pavēra ceļu daudziem citiem ziedu un citu enerģētisko esenču radītājiem. Šobrīd kādā Vācijā izgatavotā diagnostikas sistēmā Timewaver citu starpā ir iekļauti dati par 69(!) dažādām enerģētiskajām esencēm, un pasaulē to ir vēl krietni vairāk.

Kas no tām ir sastopams un izmēģināms Latvijā?

Ūdens atmiņa un zieda enerģija

Aprunājoties par trim Latvijā šobrīd pārstāvētiem ziedu enerģētisko esenču tipiem, varam teikt, ka populārākā ziedu esences izgatavošanas metode ir "Saules metode". To kā pašu pirmo atklāja un izmantoja jau pieminētais Bahs.

Veselus un dabiskā, pēc iespējas neskartā vietā augušu augu ziedus pašā pilnziedā noplūc un ievieto plāna stikla traukā, kas piepildīts ar svaigu avota ūdeni. Saules staros esošā enerģija gluži kā fotofilmā "ieraksta" ūdens molekulās ziedu dzīvās enerģijas "nospiedumu". Svarīgi, lai ziedi ūdenī un saulesgaismā būtu pietiekami ilgi, lai "ieraksts" notiktu, taču vienlaikus jāraugās, ka ziedi vēl nesāk vīst, jo tad arī "ierakstā" varētu būt manāmas vītuma pēdas.

Ūdenī atstātais ziedu enerģijas "ieraksts" vai "nospiedums" pats par sevi nav ilgmūžīgs, tāpēc tas ar kaut ko jānofiksē – atkal līdzīgi, kā tas notiek ar fotofilmu. Kā fiksāža jeb konservants ziedu enerģijai tiek izmantots organisks brendijs, reizēm arī cits organisks alkohols. To saulē potencētajam ūdenim piejauc attiecībā 1:1. Šādu sajaukumu dēvē par "Mātes tinktūru". Kā daudzas "iespirtotas" lietas, šādi ziedu enerģiju var glabāt gadiem ilgi.

Savukārt Mātes tinktūru tālāk šķaida ar ūdeni, lai iegūtu ziedu enerģijas koncentrātu, kas nonāk veikala plauktā vai pie ziedu esenču praktiķiem.

Tātad, no ķīmiskā sastāva viedokļa, pudelītēs ir tikai ūdens un brendijs. Līdzīgi kā sena fotogrāfija ir vien papīrs ar gaismjutīgas emulsijas slāni, un, pateicoties mūsos "iestrādātām" uztveres spējām, šāds vienkāršs sastāvs var iedarboties uz mums, atstājot dziļu iespaidu mūsu emocijās un prātā, bet var arī atstāt pilnīgi vienaldzīgu.

Vairāki Baha ziedi aug Latvijā

38 dziedinošie augi, ko atklāja Edvards Bahs un kas, viņaprāt, aptvēra visu cilvēkam raksturīgo postošo emocionālo stāvokļu spektru, protams ir pelnīti populārākie – individuālā kārtā to lietoja homeopāti, masieri un citi alternatīvo ārstniecības metožu speciālisti jau kopš 1996. gada.

No 38 Baha ziediem vismaz dažus pie mums Latvijā pazīs ikviens, pat cilvēks, kurš nekad nav bijis saistīts ar botāniku vai citām dabas zinībām: apse, kaukāza plūme, virsis, sinepe, ozols, zirgkastaņa, priede, cigoriņš, mežābele – katrs no tiem palīdz līdzsvarot mūsu prāta vai emociju stāvokļus.

Šobrīd, pateicoties Baha ziedu terapijas entuziastei un "Baha ziedu terapijas centra" direktorei Laurai Tidriķei, šī metode kļuvusi atpazīstama un arvien vairāk izmantota Latvijā. Ikviens tepat Latvijā var tos iegādāties paša lietošanai, kā arī apmeklēt dažādus seminārus, kas ļauj vairāk uzzināt par šo terapiju, kā arī apgūt šo metodi atbilstoši starptautiski atzītai izglītības programmai.

Saules un kristālu metode Izraēlas ziediem

Kā stāsta Izraēlas ziedu esenču praktiķe un gongu terapijas meistare Jeļena Reinhause, šīs sistēmas radītājs, izraēliešu ārsts Natans Amsters ir pilnveidojis savu ziedu esenču izgatavošanas procesu. Te īpaša uzmanība tiek vērsta uz to, lai auga enerģija nonāktu pie mums (cik vien iespējams) dzīvā veidā.

Savukārt jebkurš noplūkts zieds jau ir ceļā uz iznīcību. Tādēļ Izraēlas ziedu esences top, tos nenoplūcot: blakus dabā atrastam augam novieto no dabiska kristāla izgatavotu trauku ar avota ūdeni un cilindrisku kristālu, kurš kalpo kā ziedu enerģijas uztvērējs un pārraidītājs. Arī šajā procesā izšķiroša loma ir Saules gaismai. Turpmākais ziedu esenču konservācijas process ir līdzīgs kā Saules metodē.

Piemeklējot ziedus konkrētam cilvēkam, Izraēlas ziedu esenču praktiķe izmanto vairākas pieejas – intuitīvo izvēli, pulsa diagnostiku un sarunu ar klientu par viņa dzīves apstākļiem. Tā rezultātā klients saņem ne vien individuālo esenču maisījumu lietošanai mēneša garumā, bet arī izsmeļošu skaidrojumu par to, kā šobrīd darbojas viņa čakru sistēma (kur radušies bloki) un norādi par tām mentālajām programmām zemapziņā, kuras vēlams transformēt. Patīkams papildinājums šai metodei ir gongu un skanošo kristāla bļodu izmantošana dziedinošās skaņas sesijā, kas precīzi piemeklētas klienta situācijai.

Austrālijas savvaļas ziedu esences

Foto: Shutterstock

Austrāļu ārsts–naturopāts Jans Vaits par saviem skolotājiem ziedu esenču izgatavošanā sauc gan Edvardu Bahu, gan arī Paracelzu. Šobrīd viņš ir atklājis un aprakstījis 68 Austrālijas savvaļas ziedu esences. Pēdējo 20 gadu laikā ir iznākušas piecas viņa grāmatas – tajā skaitā detalizēti apraksti par šo esenču pielietojumu maziem bērniem un dzīvniekiem.

Vairums Austrālijas esenču ir radītas ar Baha atklāto saules metodi. Taču reizēm esences uzlādēšanai izmanto arī Pilnmēness starus. Turklāt visām viņa radītajām esencēm, gluži kā jaundzimušam bērnam, tiek radīta astroloģiskā dzimšanas karte ar precizitāti līdz sekundei. Tā, cita starpā, palīdz dziļāk izprast jaunradītās esences "talantus" un misiju.

Esenču piemeklēšana notiek, izmantojot dažādas modalitātes, – kas būs tuvas indivīdam vai praktiķim, pie kura cilvēks vērsies. Te bez tradicionālas iztaujāšanas un novērošanas var minēt kinezioloģiju jeb muskuļtestu, numeroloģisko karti, astroloģisko karti, kā arī citas metodes, kas apvieno zināšanas un intuīciju.

Vai Latvijas augi arī der? Uz šo jautājumu mums būs iespēja rast atbildi jau šā gada jūlija vidū, kad Austrālijas ziedu esenču radītājs Vaits ieradīsies Latvijā ar atklāto lekciju un pēc tās novadīs praktisko semināru.

Šajā semināra daļā dalībniekiem paredzēts doties dabā, lai tur kopā ar Vaitu iepazītu Latvijas augu dziedniecisko potenciālu tā, kā mēs to neesam darījuši līdz šim. Ļoti iespējams, ka tajā mēs kļūsim par lieciniekiem, kā tiek radīta esence arī no kāda mums zināma un tepat sastopama auga.

Par autori un ziedu esencēm

Ar ziedu enerģētiskajām esencēm pirmoreiz saskāros pirms 10 gadiem. Sākumā izturējos ar veselīgu skepsi, turklāt Latvijā tās bija ārkārtīgi grūti atrast. Tad guvu iespaidīgus rezultātus – gan lietojot pati, gan arī iesakot saviem klientiem, kas konsultējās par emocionālās veselības jautājumiem un meklēja drošu un nemedicīnisku pašpalīdzības veidu.

2013. gadā mani uzaicināja tulkot enerģētiskām esencēm veltītu praktisko semināru, pēc kura sapratu, cik liels potenciāls ir šajā Latvijā mazattīstītajā virzienā.

Tagad enerģētiskās ziedu esences ir ne vien mana aizraušanās, bet arī izpētes objekts. Lai varētu to pēc iespējas plaši pielietot savā praksē, esmu sākusi mācības par Baha ziedu izpratni un lietošanu. Pašlaik strādāju pie Jana Vaita grāmatas par Austrālijas ziedu esencēm tulkojuma krievu valodā (grāmatu plānots laist klajā 2017. gadā).

Par palīdzību raksta tapšanā pateicos arī Olgai Binklerei-Blatei, Jana Vaita semināra par Austrālijas ziedu esencēm organizatorei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!