Foto: Shutterstock

Ir cilvēki, kuriem smaržas, smakas un aromāti nav nekas svarīgs. Ir tādi, kuriem viena aromāta nots var sabojāt omu vai pat izjaukt attiecības. Es laikam piederu pie pēdējiem, tāpēc ar vēl jo lielāku interesi devos noskaidrot, ko par mani var pateikt oža. Izrādījās – šī ir patiesi interesanta un precīza diagnostika!

Bet – par visu pēc kārtas.

Par savu gidi aromātu pasaulē izvēlējos Ingu Nemši, aromterapeiti, kura ar ēteriskajām eļļām strādā nu jau septiņus gadus. Pirmajā brīdī šķita, ka Ingas kabinets Jāņa ielas pagrabiņā ir īsta ostītāju paradīze, bet jau drīz atklājās, ka ir tur arī savs elles elements. Un, proti, – aromdiagnostikas tests sākas ar to, ka vairāk nekā 80 ēterisko eļļu pudelītes jāsadala tīkamajās, neitrālajās un tādās, ko taisni vai riebj pie deguna pielikt. Aromdiagnostikas tests īsā laikā parāda tās problēmas, ar ko tu pašlaik esi gatavs strādāt.

Inga stingri piesaka, ka galvenais ir paļauties uz savu intuīciju, nevis uz prātu (tas nozīmē – nelasīt uzrakstus uz pudelītēm un neapšaubīt sevi, ja, piemēram, rozes ēteriskā eļļa izrādās netīkama – kā man).

Laikā, kad strādā ar šo testu (un ar ēteriskajām eļļām vispār), ir jādzer daudz šķidruma - jāskalo ārā ēterisko eļļu molekulas, lai organismā tās neuzkrātos, jo pārmērīgā daudzumā tas var būt kaitīgi. Neesot gluži tā, ka var saostīties līdz nāvei, bet – laba daudz arī nevajag. Un – ierīvēt ir bīstamāk nekā tikai ostīt. Šīs augu ēteriskās esences ir ļoti spēcīgas, ļoti koncentrētas – viens piliens ir līdzvērtīgs divām saujām kaltētu drogu. Tāpēc jālieto ar apdomu!

Ko parāda aromdiagnostikas tests?

Foto: DELFI

"Testa rezultātā ļoti precīzi iespējams noteikt tavu šābrīža psihoemocionālo stāvokli. Kas notiek šajā dzīves periodā un kuras ēteriskās eļļas ir vispiemērotākās tavu psihoemocionālo traumu dziedināšanai," stāsta aromterapeite Inga. "Reizēm tas var būt ne tik patīkams process, gribas arī paraudāt, bet – tāda jau ir tā attīrīšanās, rēta nevar sadzīt, ja skabarga nav izrauta.

Ja kāda lieta morāles ziņā ir stipri netīra, ne velti sakām, ka tā smird. Protams, tā nesmird fiziskā nozīmē, bet gan dvēseliski un garīgi. Tātad mūsu oža sajūt arī mūsu dvēseles un mūsu gara morāles līmeni. Proti, cik lielā saskaņā esam ar augstākajām garīgajām likumībām.
Tomass fon Rotenburgs "Ēteriskās eļļas dziedniecībā"

Viens no maniem skolotājiem, vācu dziednieks Tomass fon Rotenburgs, strādā ar ēteriskajām eļļām tādā pavisam dziļā līmenī. Viņš māca, ka katra ēteriskā eļļa ir kā dzīva būtne – konkrēta auga dvēsele –, kura iegūta tvaika destilācijas procesā. Ar šo būtni var meditatīvi strādāt – aicināt, lai viņa nāk ar savu vēstījumu. Šādi var strādāt vienlaikus tikai ar vienu ēterisko eļļu. Savās snodarbībās viņš tieši tā arī dara – izvēlās ēterisko eļļu (nevienam nesaka, kādu), uzpilina uz vates kumšķīša, izdala visiem, un tad visi osta un mēģina tvert asociācijas. Ar vienu un to pašu ēterisko eļļu asociācijas var būt dažādas! Katra auga dvēsele pārstāv savu principu. Piemēram, Itālijas sausziede (salmene) māca dzīvot saskaņā ar savu sirdi un aicinājumu. Ja cilvēks konkretajā dzīves posmā nedzīvo saskaņā ar savu aicinājumu, viņam salmenes eļļa šķitīs smirdīga, pat nelabi var samesties. Tomasa semināros no cilvēkiem "izvelk ārā" dažādas bērnības un pat iepriekšējo dzīvju traumas. Tas nav viegli, bet ļoti efektīvi."


Aromdiagnostikas testā izmantotās eļļas iedalās grupās:

  • citrusu grupa (cilvēka attieksme pret komunikāciju),
  • vīriešu hormonālā grupa (kā cilvēks izjūt savu vīrišķo sākotni),
  • sieviešu hormonālā grupa (kā cilvēks izjūt savu sievišķo sākotni, cik attīstīta sievietei ir sievišķība),
  • absolūtu grupa, kurā ir ļoti dziļas iedarbības ēteriskās eļļas, strādā ar dziļām problēmām (parāda arī to, kāds ir cilvēka radošais potenciāls),
  • kulta grupa (cilvēka attieksme pret garīgām vērtībām, dzīves vērtību skala),
  • garšvielu grupa (rāda cilvēka spēju priecāties par šīs zemes priekiem, baudīt dzīvi),
  • skuju koku grupa (cilvēka spēja izvirzīt sev dzīvē mērķus un tos sasniegt),
  • kampara grupa (rāda cilvēka spēju uzņemties atbildību),
  • baiļu grupa (vai cilvēks apzinās savas bailes un vai ir gatavs ar tām strādāt).

Savukārt tās ēteriskās eļļas, kas nepatīk, iezīmē jomas, kuras cilvēks šobrīd noraida un ar kurām negrib strādāt. "Skapja skeletiņi" – katram jau tādi ir... "Tādu cilvēku, kuriem nav nevienas netīkamās eļļas, nemaz nav. Bet, starp citu, ir tādi, kuriem ļoti maz kas patīk, – tātad milzīga "bagāža", ar ko viņš netiek galā, tikai pats to neapzinās. Parasti tie ir dziļi materiālisti, kuri nekādām ezotēriskām būšanām netic," stāsta Inga. "Pēdējā laikā gan tiek veikti nopietni zinātniski pētījumi par ēterisko eļļu iedarbību. Pierādīts, ka tās ļoti labi strādā pat pie tādām nopietnām saslimšanām kā vēzis. Protams, nevajag to darīt "uz savu galvu"."

Jo vairāk ēterisko eļļu patīk, jo cilvēks ir atvērtāks un gatavāks darbam ar sevi.

Vistīkamākās ēteriskās eļļas parāda īstās problēmas

Paļaujoties uz pirmo sajūtu un sadalot pudelītes pa grupām, man iznāk tā: 26 patika, 36 neitrālas un 19, kas nepatika. Inga liek izvēlēties TOP 6 (tas nav viegli – man iznāk deviņas) un arī vis-vis-vismīļāko. Manā gadījumā tā ir bergamote, un izrādās: tieši šis – vistīkamākais – aromāts parāda manas šābrīža problēmas.

Personiskās niansēs neiegrimšu, toties padalīšos ar labo, ko "manas" ēteriskās eļļas var dot arī tev!

Bergamote

Šī ēteriskā eļļa mazina depresiju un uzlabo garastāvokli. Palīdz pie "emocionālās" ēšanas un stresa radītiem gremošanas traucējumiem. Atsvaidzina ādas izskatu (ja to pievieno dabīgiem sejas vai ķermeņa kopšanas līdzekļiem). Mazina prāta nogurumu un veicina radošo domāšanu, neitralizē pūļa negatīvo enerģētiku.

Pačūlija

Uzlabo koncentrēšanās spējas, vairo seksualitāti (tā ir afrodīzijs). Dziļi – šūnu līmenī – iedarbojas uz hroniskām saslimšanām, palīdz sazemēties, iejusties savā ādā. Uzlabo ādas izskatu un elastību (ja to pievieno dabīgiem sejas vai ķermeņa kopšanas līdzekļiem).

Krustnagliņas

Lielās devās šī ēteriskā eļļa ir pat indīga, aizrauties ar to nevajag! Labi der, ja ir saaukstēšanās, zobu sāpes. Tonizē miesu un dvēseli, atjauno organisma spēkus pēc fiziskas un garīgas pārslodzes. Uzlabo atmiņu, ir efektīva pret parazītiem un insektiem (vasarā lieliska!).

Greipfrūts

Ļoti laba īpaši ziemā – tonizē, uzlabo garastāvokli, ir antidepresants. Stimulē garīgo aktivitāti. Aktivizē hormonālo sistēmu, cīnās pret lieko svaru un celulītu! Ja dikti gribas saldumus, bet kaut kādu iemeslu dēļ nedrīkst, tad var smaržot greipfrūta vai arī vaniļas ēterisko eļļu. Šķeļ taukus un olbaltumus – var uzpilināt pāris pilītes uz kūkas gabala, un vairs nevajag nekādas "mezimfortes". Protams, ja tā ir kvalitatīva ēteriskā eļļa (par to vēlāk).

Koriandrs

Palīdz pie nervu sistēmas pārslodzes, sliktas dūšas, reimatisma, artrītiem. Atvieglo klimaksa simptomus. Noņem bailes, nervozitāti, stimulē atmiņu un seksualitāti. To nedrīkst lietot, ja ir problēmas ar vēnām. Arī pēc infarkta ne!

Liepa

Spēcīgs antidepresants, rosina iedvesmu, stimulē radošu darbību. Vieš cerību, relaksē, pārtrauc nemitīgo skrējienu. Uzlabo miegu. Dod tādu kā kupolu – spēcīgu aizsardzību no augšas. Der jutīgai ādai, lieliski iederas sejas krēmā.

Rožkoks

Universāla ēteriskā eļļa, labi kombinējas ar citām, ideāla ādai – izlīdzina krunciņas, veicina rētaudu uzsūkšanos (ja to pievieno dabīgiem sejas vai ķermeņa kopšanas līdzekļiem). Sirds čakras harmonizēšanai. Mazina nogurumu.

Vaniļa

Noderīga, ja gribas sev patikt, sevi mīlēt. Mazina kāri pēc saldumiem. Nomierina, mazina bezmiegu. Arīdzan afrodīzijs. Palīdz dziedināt bērnības traumas, dod mieru.

Citrons

Ziemā jo sevišķi labs. Atjauno dzīvesprieku un spēku, veicina koncentrēšanās spēju. Dezinficē – labs ādai. Ja tā ir labas kvalitātes ēteriskā eļļa, pavasarī to (tāpat kā citus citrusus) kādu brīdi var palietot iekšķīgi – pa pāris pilieniem, lai celtu imunitāti un sagatavotos sauļošanās sezonai.

"Es daru tā – ņemu savu rīta eļļu (auksti spiestu naktssveces eļļu), iepilinu tur pāris pilienus bioloģiski audzētas citrona ēteriskās eļļas un izeju tādu kursu 21 dienu," Inga dalās pieredzē. Toties citrusu ēteriskās eļļas nevajag intensīvi lietot vasarā – tām ir fotosensibilizējošs efekts – uz ādas var palikt balti pleķi, brīdina aromterapeite.

Kā tālāk strādāt ar ēteriskajām eļļām?

Foto: DELFI

Tās ēteriskās eļļas, kas patika (un tātad norādīja uz problēmām), var lietot dažādos veidos – aromlampā, aromkulonā, ēterisko eļļu difūzerī, var arī kādu pilīti pievienot dabīgam sejas vai ķermeņa krēmam tā gatavošanas procesā (jau gatavā, veikalā nopirktā krēmā ēterisko eļļu pilināt nevajadzētu!) vai dabīgai masāžas eļļai. No rīta ar masāžas eļļu ierīvēt kāju pēdiņas, kur visi aktīvie punkti, – labums būs liels! Bet mitrās, tad eļļa iesūcas labāk. Tāpat arī pēc vannas. Vannā ejot, ēterisko eļļu nevajag pilināt pa taisno ūdenī – jāpilina emulgatorā, piemēram, pienā, saldajā krējumā vai arī uz vannas sāls vai jūras sāls: pa tiešo ēteriskā eļļa ūdenī nešķīdīs. Ja vēlies, ēteriskās eļļas vari arī miksēt, bet kopējam apjomam uz vannu nevajadzētu pārsniegt 7 pilītes. No ēteriskajām eļļām var veidot arī savas personīgās unikālās smaržas.

Aukstajā sezonā vispār ir labi eļļoties biežāk (ar dabīgu bāzes eļļu, kurai var piepilināt dažas pilītes ēteriskās eļļas). Piemēram, pirms pirts. Un nevajag baidīties, ka aizķepēs poras! Dabīgā (piemēram, aprikožu kauliņu, vīnogu kauliņu, sezama sēklu vai mandeļu) bāzes eļļa neko tādu neizdarīs. Sintētiskā, kas faktiski ir radīta no naftas produktiem, – tā gan! Uz ādas pilnīgi plēve veidojas, un āda vairs nevar elpot.

Mazie kioskiņi, veselības veikali utt. tagad ir pilni ar ēterisko eļļu pudelītēm. Cilvēki padzird kaut ko pa ausu galam un lieto ēteriskās eļļas tā, kā varbūt nevajadzētu. Nesens pētījums ASV sacēla trauksmi – arvien vairāk slimnīcās nonāk mazi bērni, kas saindējušies ar ēteriskajām eļļām. "Jo – ko vecāki dara? Internetā salasās, cik ēteriskās eļļas ir vērtīgas, un tad ar neatšķaidītu ēterisko eļļu bezmaz vai ieziež bērnu. Aromterapija ir dziednieciska metode, bet visu nosaka deva," Inga stingri liek pie sirds. "Tīrā veidā ēterisko eļļu uz ādas var lietot tikai izņēmuma gadījumā, un ir atsevišķas ēteriskās eļļas, ko tādā veidā lietot drīkst! Visas pārējas jāšķaida konkrētā proporcijā ar bāzes eļļām. Masieris tīru ēterisko eļļu tev virsū nekad neziež!"

Katram ķermeņa tipam būs piemērota cita bāzes eļļa un ēteriskā eļļa, Ājurvēda to labi māca, bet tā jau būtu atsevišķa saruna.

Foto: DELFI

Ar katru aromdiagnostikas testā noteikto ēterisko eļļu būtu jāstrādā vismaz 40 dienas – jāpilina aromakulonā vai uz īpaša aroma-akmentiņa, jāosta. Ar 2,5 ml pudelīti pietiek. "Manas" ēteriskās eļļas maksā ap 3–4 eiro pudelītē (man veicies – nav "dārgais gals").

Visbiežāk ēterisko eļļu iegūst, tvaicējot augus. Hidrodestilācijas procesā kā kondensāts nosēžas ziedūdens un tam pa virsu plānā kārtiņā – tas, ko mēs saucam par ēterisko eļļu. Bet faktiski šī viela – tīrā auga esence – nav eļļaina! Tādā veidā var pārbaudīt kvalitāti – uzpilinot ēterisko eļļu uz papīra, pēc izžūšanas nav jāpaliek piliena traipam. Ja paliek – tad zini, ka esence ir jau atšķaidīta, nevis tīra. "Kvalitāte ir ļoti svarīga! Es pati ēteriskās eļļas pārsvarā pasūtu no Francijas, kur ir uzticami piegādātāji (piemēram, www.aroma-zone.com), labas ēteriskās eļļas ir nopērkamas arī Vācijā (www.maienfelser-naturkosmetik.de) – jau ekstra klases, ar dziļi terapeitisku iedarbību, bet arī cena atbilstoši augsta," skaidro Inga. "Tas ir kā ar vīnu – var nopirkt gan rūpnīcas produkciju, gan tādu, ko mazais ražotājs savā vīna darītavā ar rokām darījis. Ja gribas pieredzēt dziļo meditatīvo procesu, ko māca mans skolotājs fon Rotenburgs, tad labāk ir meklēt ekstra klases ēterisko eļļu."

Sarunas nobeigumā jautāju, kad vērts atnākt uz aromdiagnostikas testu atkal?

"Gada laikā tavs psihoemocionālais stāvoklis var mainīties. Īpaši, ja sāksi strādāt ar tavām problēmām atbilstošajām ēteriskajām eļļām (tas jādara vismaz 40 dienas)," atbild Inga. Labi, pastrādāšu un papētīšu, kā mainās dzīve. Patīkama terapija "ostītājiem"!

Ja gribi uzzināt, ko par tevi vēsta tava aromātu izvēle, papēti www.aromaessence.lv vai sazinies ar aromterapeiti Ingu Nemši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!