Statistika ir nepielūdzama un tā rāda, ka pēdējā laikā lasītājus ļoti uzrunājis viedoklis, ka sievietei nebūtu jāstrādā un jārūpējas par rēķinu apmaksāšanu. To pauž gan par vēdisko psihologu dēvētais Uģis Kuģis, gan vairāki citi ezotēriķi. Cik tālu tā ir teorija, piekrītam teju visi, bet, kad patinam šo domu līdz praksei, rodas jautājumi.

Uzdevām vairākus no lasītājiem saņemtus jautājumus četriem ekspertiem, un saņemtās atbildes bija tik interesantas, ka nolēmām publicēt tās bez īsināšanas. Šajā reizē – sāksim ar pamatiem, ar Vēdu mācību, no kuras nāk minētais apgalvojums. Tavai uzmanībai – saruna ar vēdisko astrologu Andri Kraņevski.

– Vai piekrīti viedoklim, ka sievietei nav jāstrādā? Lūdzu, precizē – ko ietver vārdi "nav jāstrādā"?

Jāstrādā ir gan sievietei, gan vīrietim. Bet naudas pelnīšana ir vīrieša uzdevums. Sieviete, atbilstoši Vēdām, ir vīra vislabāko īpašību iemiesojums. Sievišķā sākotne ietver sevī veiksmi, saprātu, pacietību, slavu, apdomīgumu, mērķtiecību, laipnu valodu, atmiņu. Ja vīrietis gūst panākumus, tad viņam vispirms jāpateicas savai sievietei. Tikumiska, dievbijīga sieviete sniedz savam vīram šīs īpašības. Piedevām, šīs īpašības vīram rodas, ja viņam to agrāk nebija, bet sievietei ir. Un otrādi, ja sieva zaudē savu tikumiskumu, dievbijību, arī vīrs zaudē nosauktās īpašības.

Vīrietis pelna naudu, sieviete veido ģimeni. Tāds ir vēdiskais princips. Mūsu sabiedrībā ir izveidojies aplams viedoklis, ka ģimenes veidošana ir kaut kas otršķirīgs. Ģimenes veidošana ir ļoti cienījama un nepieciešama! Stipra ģimene nodrošina stiprus un tikumiskus vīriešus, stiprus un tikumiskus nākamos sabiedrības locekļus. Manuprāt, pilnīgi normāli ir, ja sieviete ar lepnumu saka: "Es veidoju stipru ģimeni!", nevis kaut kā zem deguna nobubina: "Es te tagad diemžēl gadu neiešu uz darbu."

Ja sieviete ir noskrējusies pa algoto darbu, pēc tam vēl mājas solis, viņa nespēj sniegt vajadzīgo atbalstu savam vīram. Vīrs līdz ar to neveic savus pienākumus tā, lai nodrošinātu savu ģimeni, nepilda pienācīgā mērā arī savus pienākumus pret sievu.

– Kā tas saskan ar darba tikumu, kas godā celts latvju dainās un vienlīdz attiecas gan uz bāleliņiem, gan uz tautumeitām? Ja palasām tautasdziesmas, ir skaidrs, ka spēja ilgi, čakli un produktīvi strādāt ir viens no galvenajiem kritērijiem cilvēka vērtējumā. Turklāt nav runa tikai par mājas sakopšanu un azaida pagatavošanu!

Pilnīgi noteikti darba tikums ir ļoti būtisks rādītājs un attiecas uz pilnīgi ikvienu cilvēku. To, vai mēs darbu veicam kvalitatīvi, godīgi, nepieciešamajā apjomā, termiņā utt., jāskatās ne tikai saistībā ar naudas pelnīšanas darba pienākumu izpildi, bet arī – veicot kādas it kā mazāk nozīmīgas lietas (piemēram, noslaukot putekļus no plaukta pieliekamajā kambarī). Šeit nav atšķirības. Ja darba tikums ir, tad tas ir visās darbībās; ja tā kaut kur nav, tad darba tikuma kā tāda šim cilvēkam nav vispār. Šeit ir tas brīdis, kad padomāt, vai cilvēks neizliekas, vai nav divkosīgs.

Darba tikums pilnīgi vienādi attiecas uz vīrieti un sievieti, pilnīgi vienādi attiecas uz algotu darbu un mājas darbiem. Visus darbus mēs pirmkārt veicam sev. Ja kaut ko neizdarām tā, kā tas pienākas, tad paši bojājam savu dzīvi, savu karmu.

– Kā lai izdzīvo sieviete, kurai nav vīra? Uģis Kuģis (un varbūt arī Vēdas) saka – tad lai šo sievieti apgādā tēvs vai brālis. Un ja arī tēva vai brāļa nav? Ko tad viņai iesākt? Tā – reālistiski raugoties?

Situācijā, kad sievietei nav vīra, viņai jāsaņem attiecīgais atbalsts no tēva vai brāļa. Bet, ja nav ne tēva, ne brāļa, tad šī ir skumīga situācija. Nekas cits jau neatliek, ir jāpelna iztika pašai. Taču tajā pašā laikā ir jāsaprot, ka sieviete šādā situācija zaudē daļu no sievišķā. Sieviete nevar sevi realizēt. Tam ir karmiski iemesli no iepriekšējām dzīvēm. Jāstrādā ar sevi, garīgi jāpilnveidojas, jālabo savi trūkumi, lai situācija mainītos.

Demogrāfijas statistika nepielūdzami rāda, ka vīriešu šajā zemē nepietiek – vismaz ne tik, lai katra sieviete kaut vai kādas "apgādājošas bikses" blakus varētu dabūt. Ko iesākt?

Dabā ir vīrišķais un sievišķais. Katram ir savi uzdevumi un sava atšķirīga būtība. Šo principu vienotībā un harmonijā daba uzplaukst. Ja viens no principiem iztrūkst, tad harmonija nav iespejama. Ja iztrūkst vīrišķā, tad sieviete sevi nevar realizēt un otrādi.

Tas, ka vīriešu ir mazāk nekā sieviešu šajā laikā, ir karmas darbības rezultāts. Jāstrādā ar sevi, jāpilnveido sevi, garīgi jāatīstās. Tikai šādi var mainīt situāciju – ar garīgo izaugsmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!