Arvien vairāk cilvēku gan pasaulē, gan pie mums Latvijā sajūt nepieciešamību Saulstāvjus sagaidīt nevis ar alu un šašliku, bet īpaši – tā, kā šim spēka brīdim pieklājas. Lūk, daži punkti Latvijā, kurp doties sajust kopību un izmantot brīdi, kad laika lūkas ir vaļā.

Saulgriežu ieskandēšana Pokaiņu mežā

Sestdien, 17. jūnijā, no plkst.12 visi aicināti ieskandēt saulgriežus spēka vietā – LVM Pokaiņu meža takās. Svētku dziesmu maģiju raisīs folkloras kopa "Svitene", līgotāji lasīs jāņuzāles, Meža mātes vadībā dosies skaistajās meža takās gūt spēkus, apdziedās akmeņu krāvumus, veidos uguntiņu ziedus ūdenī veiksmei un vēlmju piepildījumam un veiks rituālu Zikurātā. Ozolkalna laukumā pasākuma apmeklētājus gaidīs gards, uz ugunskura gatavots svētku mielasts, Pokaiņu meža īpašā tēja, saulgriežu dziesmas, rotaļas un dejas.

Turaidā

Pulcēšanās un gatavošanās līgošanai Turaidā sāksies 21. jūnijā, plkst.19. Līgošana Jāņa sētā būs kopā ar veselām 33 folkloras kopām. Ap plkst. 20.30 – sasaukšanās Dziesmu dārzā un Jāņkalnā, bet pēc tam – jāņuguns iedegšanas rituāls Jāņkalnā un dzimtu daudzināšana. Sekos līgošana un zīlēšana, rotaļas, pērno vaiņagu dedzināšana un ugunsrata ritināšana, kā arī tradicionālie danči Dziesmu dārzā un Jāņa nakts dziesmas kopā ar Inesi Kozuliņu pie ugunskura.

Ap plkst.3 sāksies Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgāšanās Skandinieku avotā un rīta rasas vākšana Dainu kalnā, Saules sagaidīšana ābeļu dārzā un pašās beigās — ap plkst.5 — Jāņa uguntiņas pavadīšana cauri Gaujas lokiem.

Plāteres pilskalnā

Madlienas pagastā Plāteres pilskalnā pulcēšanās sāksies 21. jūnijā, plkst.19. Sekos siera vārīšana, vainagu un pirtsslotu meistarklases, lielās ozolu kopvītnes gatavošana Jāņu ugunskuram un visam pa vidu – dziesmas. Jāņuguns iededzināšanu rituālu vadīs Andris Kapusts un folkloras kopas. Arī ugunsrata ripināšana iekļauta programmā, bet pēc tam – danči un rotaļas.

Jūrkalnes Ugunspļavā

Šoreiz Vasaras saulgrieži Jūrkalnē būs arī folkloras festivāla "Baltica 2018" modelēšanas pasākums, tiek lēsts, ka tajā piedalīsies vismaz 300 dalībnieku no dažādām Latvijas vietām, piemēram, Priekules, Saldus, Talsiem, Jēkabpils. Folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi Jūrkalnē 21. jūnijā ieradīsies jau plkst. 14, lai vairākas stundas sadziedātos – pie jūras stāvkrastā, kur izspēlēs burvestību un rotaļu tēmu, Ugunspļavā, kur varēs uzzināt par zāļu tējām, pīt vainagus, rotāties, un citur. Pie bibliotēkas tiks runāts par tautastērpiem, savukārt suitu satikšanās vietā godā cels Jāņu ēdienus, būs sagatavots cienasts svētku galdam.

Plkst. 20 Ugunspļavā sāksies tradicionālās vasaras saulgriežu svinības kopā ar Ventspils un citu novadu folkloras kopām, nakts koncertā piedalīsies mūziķi Biruta Ozoliņa un Magnuss Bauģis, kā arī Igo un viņa draugi.

108 sveicieni saulei Jūrmalā

Pēc gada īsākās nakts – 21. jūnija – plkst.7 kopā ar tikko uzlēcošās saules siltumu un jūras svaigo gaisu ikviens, kas vēlas gūt jaunu fizisko pieredzi, tiek aicināts piedzīvot saulgriežu spēku un enerģiju kopā ar "Daba Yoga" – caur kustību plūsmu, sveicinot sauli ar 108 sveicieniem saulei jeb Surya Namaskar. Mērķis ir gūt jaunu fizisko pieredzi, izaicinot un izzinot sevi, bet ne veikt visus 108 saules sveicienus, ja fiziskajam ķermenim tas ir par smagu. Dažādu līmeņu jogotāji aicināti izzināt dažādas sveicienu saulei variācijas pieredzējušu pasniedzēju vadībā. Pēc 108 sveicieniem kopā baudīs veselīgas brokastis jūras krastā (iekļautas dalības maksā, daļa savākto līdzekļu tiks ziedoti dzīvnieku patversmei "Ulubele"). Adrese – 36. līnija, Jūrmala, agrā nokļūšana ar rīta vilcienu līdz stacijai Lielupe, pēc tam ar kājām līdz 36. līnijai apmēram 20 min. Jāpiesakās iepriekš, zvanot pa tālruni 23773887.

Siguldas pagastā

"Sokrata tautskola" aicina piedalīties Elvitas Rudzātes vadītajā Vasaras saulgriežu rituālā 22.jūnijā "Sevis izzināšanas un harmonizēšanas parkā" Siguldas novadā. Programmā, kas sāksies plkst.19: fiziskā, ēteriskā, astrālā un mentālā ķermeņa attīrīšana no sārņiem, negatīvām īpašībām un paradumiem, sirds atvēršana piedošanai, pateicībai, cerībai, ticībai un mīlestībai.

Springšļu dzirnavas

23.–25. jūnijā Springšļu dzirnavās notiks Līgo festivāls, kurā būs iespējams izbaudīt vidi, kur savienojas daba ar komfortu, senās un mūsdienu vērtības, smelties dabas spēku, uzlādēties no pozitīvām vibrācijām un kopīgi pacelt enerģiju jaunā līmenī, novērtēt tradīciju un rituālu spēku.

Līdzās senajām tradīcijām, ko ierādis Māra Brante, paredzēta arī joga, meditācija, dzeja un dejas, pirts rituāli un radošas darbnīcas, sarunas par pirti, medu, veselīgu un harmonisku dzīvi. Aktivitātes piedāvās Agnese Vējavilka (meditācija, sakrālā deja, joga), Ieva Saliņa (mūzikas meditācija), Romualds Lamsters (pirtnieks) un citi atzīti meistari.

Filosofs Svirskis aicina 10 dienas noteiktos laikos meditēt

Šogad šī akcija vasaras saulgriežos noritēs jau trešo gadu pēc kārtas. Lūk, filosofa un skolotāja, projekta "Latvijai un pasaulei" brīvprātīgā koordinētāja Valda Svirska aicinājums domubiedriem:
"Mīļie domubiedri un draugi tuvumā un tālumā! Lai gaišas un labas ir dienas jūsmājās! Saulgriežu/ saulstāvju laikā, no ceturtdienas, 15. jūnija, līdz pat Jāņiem, 24. jūnijam, deviņas/desmit dienas no vietas Saule riet un aust teju vienā un tajā pašā laikā. Mums un daudzām citām tautām šīs ir īpašas dienas, lai smelties iedvesmu dabā un uzturētu īpašu garīgu tradīciju – atzīmēt šīs izsenis nozīmīgās dienas ar laikā saskaņotu labas gribas paušanu meditācijā /lūgšanā/ pateicībā mieram un gaismai Latvijā/ Latvijai un visai pasaulei.

No 15. līdz 24. jūnijam ikviens ir uzrunāts un aicināts sirds klusumā un labvēlībā veltīt 3–7 minūtes reizi vai vairākas dienā kopīgos laikos – plkst. 7.00, 13.00, 19.00, 22.00 – meditācijai, lūgšanai, pateicībai par Labā vainagošanos cilvēkos gan Latvijā, gan pasaulē, sākot ar katru no mums!

Patiesās sirds jūtās – vienotībā pieaug kopīgais spēks un varēšana veidot labāku nākotni, tādēļ dosimies uz priekšu, nenolaidīsimies un neļausim sev iestigt pagātnē, uzmundrināsim viens otru – iet un augt! Lai neņemam no pagātnes neko, kas tumšs un šaubīgs, lai augam no mazākas gaismas, uz lielāku gaismu, no šaurākas sirds uz visu aptverošu sirds plašumu! Mācīsimies un nemitēsimies meklēt un redzēt labo sevī un citos, lolot labo un vairot labo!
Lai skaidrs un rāms mūsu prāts un sirds, lai Labais top, lai Gaisma vieno!
 Līgo – Vieno, Saskaņo!"

Kur un kā vēl varētu līgot?

Par to, lai tu varētu atrast citas līgošanas vietas, parūpējušies vietnes www.latviskadziveszina.lv veidotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!