Foto: Shutterstock
Ar kvēpināšanu kā rituāla sastāvdaļu esam saskārušies droši vien mēs visi, neatkarīgi no reliģiskās piederības. Tas ir sensens, no aizlaikiem nākošs rituāls, kura iedarbību nevajag novērtēt par zemu. Par to, kā tas notiek pie Amerikas indiāņiem, vietnē "Wakeup-world.com" stāsta projekta "Sacred Science" veidotājs Niks Polici. Tas ir gana vienkārši, lai arī tu un mēs to varētu izmēģināt, īpaši – Saules aptumsuma laiku gaidot, lai atbrīvotu vietu jaunām, tīrākām enerģijām.

Kvēpināšana ir augu rituāla dedzināšana gliemežnīcā vai māla traukā, kamēr tiek skandētas pateicības un labklājības lūgšanas. Dūmi tradicionāli ar roku vai spalvu (indiāņiem šim nolūkam cieņā ir ērgļa spalvas) tiek virzīti uz cilvēku vai pa mitekli. Mērķis ir aizgaiņāt netīrumus, skumjas, bažas, drūmas domas un citas nevēlamas enerģijas vai emocijas, kas varētu būt aizķērušās cilvēkā vai telpā.

Parasti tas tiek darīts pirms kādas ceremonijas vai godiem, pēc strīda (lai burtiski iztīrītu gaisu), pārceļoties uz jaunu mājokli, aukstās sezonas beigās, lai atdzīvinātu dzīvojamo telpu, un daudzos citos gadījumos.

Šajā praksē ir daudz nianšu, un pieredze tev par to atklās daudz jauna. Bet, pirms ķerties pie darba, ir svarīgi izprast dziļo simboliku, kas slēpjas klasiskā kvēpināšanā lietotajos priekšmetos. To veidojis gadu simteņu viedums.

Pirmām kārtām, ikviens iesaistītais materiāls simbolizē un godina vienu no četriem elementiem, kas ieņem centrālo vietu Amerikas pirmiedzīvotāju rituālos.

  • Gliemežnīca vai māla trauks pārstāv Ūdeni,
  • Augi un sveķi pārstāv Zemi,
  • Spalva un vējš pārstāv Gaisu,
  • Liesma, ar ko aizdedz augus, pārstāv Uguni.

Augi, ko kvēpina indiāņi

Dažkārt tiek kvēpināts tikai kāds viens specifisks augs, bet bieži tiek rūpīgi veidots sajaukums. Krī cilts Montānā un Saskačevanā šo botānisko asorti sauc par kinnikinnick, un tā sastāvā ir līdz pat 30 dažādu augu, kas izvēlēti, lai veicinātu dziedināšanu vai kāda noteikta nolūka piepildīšanos.

Ziemeļamerikā visbiežāk izmanto balto salviju, cukurzāli (Hierochloe odorata) tabaku un ciedru. Nav brīnums, ka šajā pasaules daļā tie ir četri vissvētākie augi.

Stāsta šamanis Džons Džozefs: "Cukurzāle aug augstu Klinšu kalnos. Ir ticējums, ka šī zāle, būdama Radītāja dāvana, nekad nemirst. Šī ir viena no lieliskajām smaržām, kas mums atgādina kalnus un svaigu gaisu. Salvija ir tuksneša tīrā smarža, arī tā ir Radītāja dāvana. Vēl viena dāvana ir tabaka – tās dūmi nes mūsu domas un lūgšanas."

Kvēpināšanas prakse, ko vari izmēģināt

Ieteikums no viedajiem: kvēpināšanas laikā ir būtiski noturēt tīru un fokusētu nolūku. Pirms sākt jebkuru šādu rituālu, pārliecinies, ka esi pilnībā klātesošs!

1. solis. Tev vajadzēs māla bļodiņu vai lielu gliemežvāku, dažas kaltēta auga lapas pēc izvēles (vai maisījumu), liesmu un spalvu (nu, vai plaukstu)

2. solis. Maigi atdali čiekurus vai pumpurus no kaltēto augu lapām (tiek izmantotas tikai lapas vai skujas). Ievieto augus traukā vai gliemežnīcā.

3. solis. Ja esi telpās, atver logus, lai radītu gaisa plūsmu no ārpuses.

4. solis. Aizdedzini augus, ļauj liesmai padegt 20–30 sekundes, pirms apslāpēt to ar plaukstu (man tika mācīts, ka nopūst liesmu ar elpu nav pareizi). No gruzdošajiem augiem būtu jāpaceļas dūmu grīstītei.

5. solis. Tradicionāli vispirms apkvēpina pats sevi un tikai tad pievēršas citiem cilvēkiem vai telpai. Apvēdini sevi ar kausiņā saliektu plaukstu: sākot no augšas, virzi dūmus sev apkārt, un tā līdz pat pēdām. Uzmani savu elpu šajā laikā – tai jābūt lēnai un atbrīvotai.

6. solis. Kad esi beidzis ar sevi, izmanto spalvu vai plaukstu, lai maigi ievējotu dūmus telpas stūros un uz telpā esošajiem augiem un mēbelēm. Mans draugs Santjago reiz lika pie sirds, ka mums uzmanīgi jāvēro, kā uzvedas dūmi. Ja būsim pilnībā klātesoši un modri, pamanīsim, ka ar dažādiem cilvēkiem un priekšmetiem tie uzvedas atšķirīgi. Tajā ir vēstījums!

7. solis. Kad kvēpināšana pabeigta, tradīcija liek izlietoto augu pelnus atgriezt zemei. Sauc to par pārspīlējumu, ja vēlies, bet daudzas ciltis tic, ka sārmainajiem pārpalikumiem ir pašiem sava enerģētika un tai jātop atgrieztai zemē.

Kvēpināšanas laikā vari izmantot Ziemeļamerikas indiāņu lūgšanu:

"Radītāj, Lielais, Noslēpumainais visas gudrības un labklājības Avot, attīri šo telpu no visa negatīvā. Atver mūsu ceļus mieram un sapratnei. Mīlestība un gaisma piepilda ikvienu no mums un mūsu svēto telpu. Mūsu darbam šeit jābūt skaistam un jēgpilnam. Aizturi visas enerģijas, kas vēl mums ļaunu. Lai tev mūsu mūžīgā pateicība!"

Kvēpināšana ir jaudīgs veids, kā tikt vaļā no sastāvējušās enerģijas un iedves jaunu labklājības sajūtu dzīvojamajā un darba telpā. To var darīt kopā ar ģimeni, bērniem. Vēl viens brīnišķīgs veids, kā kvalitatīvi kopā pavadīt laiku!

Saglabā zinātkāri!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!