Foto: Shutterstock
Pavisam īsa atbilde ir – nē. Pamatā zāļu tējai derīguma termiņš nevis beidzas, bet lēnām "izgaist" līdz ar krāsu un aromātu.

Protams, katrai tējai, ko nopirksi veikalā, ir minēts likumā noteiktais derīguma termiņš. Saskaņā ar ES saistošajiem noteikumiem tie ir divi gadi, tātad 2017. gada vasarā vāktās tējas ir derīgas līdz 2019. gada vasarai.

Tējas saglabās savas īpašības arī ilgāk nekā divus gadus, ja ir spēkā divi tālāk aprakstītie aspekti. Pirmkārt, ja augi tējām ir pietiekami un pareizi izžāvēti. Augus žāvē +30 līdz +40 grādu temperatūrā tumšā, labi vēdināmā telpā, kurā nav citu spēcīgu aromātu (tātad pažobele virs lopu kūts un pāri virtuvei pārvilkts striķis nebūs pareizā izvēle). Otrkārt, ja tie tiek glabāti pareizi, kas ietver piecus noteikumus – tiem nepiekļūst:

  • gaiss,
  • gaisma,
  • mitrums,
  • smakas,
  • pārlieks karstums.

Tātad labi izžāvētos augus rekomendē glabāt hermētiski noslēgtā traukā sausā, tumšā, vēsā vietā, tiek pat ieteikts tos glabāt ledusskapī.

Jebkurā gadījumā zāļu tēja, ja arī beidzies "derīguma termiņš", nebūs indīga, tikai jārēķinās, ka nebūs vairs ne tās garšas, ne dziedniecisko īpašību. Par pēdējām gan domas dalās, un pastāv uzskats, ka dažu tēju – piemēram, baltās tējas – dziednieciskās īpašības ar gadiem tikai pastiprinās. To pašu saka par fermentēto ugunspuķu tēju (tautā saukto Ivan chai) tēju.

Ja augus vāc paši savam patēriņam, tad, protams, vislabāk visu vākt vienai sezonai un, rūpīgi glabājot, dzīvot vasaras sajūtā līdz pat pavasara pirmajiem zaļumiem – kad var sākt dzert svaigās tējas un žāvēt jaunas.

Ko darīt, ja augu krājumi ir palieli, nāk pavasaris un ir skaidrs, ka tik daudz tējas šajā sezonā pašiem neizdzert?

Tēju darbnīca

Tas būs lielisks pasākums ģimenes lokā. Ņemiet visus savāktos augus un ļaujiet katram ģimenes loceklim izveidot savu personīgo tēju maisījumu no tiem augiem, kuri tajā brīdī visvairāk uzrunā. Tēju maisījumus vajadzētu veidot tā, lai pietiek 2–3 nedēļām, jo zāļu tējas, ko dzeram, ir ieteicams laiku pa laikam mainīt. Process, kura laikā katru tēju ierauga, iesmaržo un sajūt plaukstā, ir ļoti relaksējošs, tāpēc var tam ļauties arī pirms katras tējas krūzes, ja vien ir laiks. Šāds – paša veidots maisījums būs arī lieliska dāvana.

Zāļu vanna

Tēju stiprumu var pievienot vannai, tā ļaujot augiem parūpēties par ķermeni tieši caur ādu. Tēju ieteicams vārīt pienā, kas tās iedarbību padarīs maigāku. Kurš gan nav pelnījis laiku pa laikam palutināt sevi ar aromātisku piena vannu?

Pirts skrubīši

Aizpērnos augus var pievienot pirts skrubjiem. Paša veidots pirts skrubis ir dubultvērtīgs! Samaļam augus, kas tajā brīdī patīk (vai ir pa rokai) un samaisām ar jūras sāli.

Smaku ķērāji

Ja augi jau krietni pabalojuši un vairs nesmaržo tik stipri, respektīvi, neatbilst taviem kvalitātes standartiem, tad vēl ir iespēja tos izmantot kā nepatīkamu smaku savācējus, piemēram, pieliekamajā kambarī. Novietojam tēju atvērtā traukā un ļaujam tai pildīt tās dabīgo funkciju – savākt visu lieko, kas telpā ir.

Kompostā

Pavisam noteikti, ja vien ir iespēja, pāri palikušos augus, kuri neder nevienam no iepriekš minētajiem pielietojuma veidiem, būtu jāpievieno kompostam, tā atdodot dabai, lai top jauni augi, jaunas tējas!

Teiciens, kurš man ir iekritis sirdī: dzīve ir kā tējas tasīte – tā ir tieši tāda, kādu tu to veido. Ja vēlies iepazīties ar augiem un tējām, atnāc uz Tēju mandalas darbnīcu 25. janvārī. Lai laba tēja un laba dzīve mums visiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!