Foto: Shutterstock

"Labdien! Drīz piedzims bērns, un bērna tēvs grib reģistrēt viņu ar savu uzvārdu. Mēs neesam laulībā, tāpēc es esmu pret. Es vēlos, lai manam bērnam būtu mans uzvārds. Vai bērna tēvs var kaut ko izdarīt?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" portāla "E-konsultāciju" sadaļā vaicā Alina.

Atbild juriste Nataļja Sergačova: "Vispirms ir nepieciešams uzsvērt, ka jautājumos, kas skar bērnu, prioritāras ir bērna tiesības un intereses. Bērnu tiesību aizsardzības likuma 8. pants paredz, ka bērnam kopš dzimšanas brīža ir tiesības uz vārdu, uzvārdu un pilsonības iegūšanu, kā arī tiesības uz savas identitātes saglabāšanu. "Bērna vārds un uzvārds ir bērna privātās un ģimenes dzīves sastāvdaļa. Tas ir gan personas identifikācijas veids, gan norāda uz saikni ar konkrētu ģimeni."

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 34. panta ceturtajā daļā ir noteikts: ja bērna māte nav laulībā un līdz dzimšanas fakta reģistrācijai bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, dzimšanas reģistrā ieraksta ziņas tikai par viņa māti.

Attiecīgi gadījumā, ja, reģistrējot bērnu dzimšanas reģistrā, būs ierakstītas ziņas tikai par bērna māti, bērnam tiks piešķirts mātes uzvārds.

Savukārt gadījumā, ja bērna tēvs atzīst paternitāti, pamatojoties uz Civillikuma 155. panta pirmo un otro daļu, jums savstarpēji ir jāvienojas par bērna uzvārdu. Saskaņā ar Civillikuma 151. panta noteikumiem, ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu, bet, ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma. Tātad strīdu gadījumā ir jāvēršas bāriņtiesā.

Vairāk par šo tēmu varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā "Ja vecāku starpā ir strīds par gaidāmā bērna uzvārdu", kā arī rakstā "Bērna dzimšanas fakta reģistrācija"."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!