Foto: Shutterstock
Kamēr līdz puķu stādīšanai dārzā vēl nedaudz jāpaciešas, ir īstais laiks sagatavot interesantus puķu podus, kuros audzēt ne tikai telpaugu, bet vēlāk dārza puķes. Aizņemies šo ideju un ķeries pie darba!

Dažkārt ir tik sarežģīti atrast puķu podus, kas savā starpā izskatītos saskaņoti, turklāt tad, kad tie ir nokalpojuši, ir grūti atrast kaut ko līdzīgu. Lai raibumu dārzā un telpās veidotu tikai ziedi, ne puķu podi, izveido šos neparastos traukus no betona masas un kūdras, kas piešķirs neparastu reljefu.

Nepieciešamais podu izveidei:

  • Betona maisījums (meklē būvmateriālu veikalos)
  • Ūdens
  • Kūdra 
  • Perlīts (meklē dārzniecības veikalos) 
  • Plastmasas trauki vai bļodas, vēlamā formā (viens lielāks, viens mazāks)
  • Gumijas dārza cimdi
  • Lielāks trauks masas samaisīšanai
  • Aizsargmaska sejai, lai neieelpotu cementa putekļus

Kad viss nepieciešamais ir sagatavots, atliek vien ķerties pie ķēpīgākā darba – masas veidošanas. Lielākajā traukā ieber visas sausās sastāvdaļas, un kārtīgi tās samaisi. Kad tas ir izdarīts, pamazām sāc pievienot ūdeni un iemaisīt to, lai masa saveltos bieza. Masai būs pietiekami daudz pievienots ūdens, kad tā atgādinās putrai līdzīgu masu.

Ieeļļo trauku, lai masa nepieliptu pie trauka malām. Ja izmanto cita materiāla traukus, piemēram, metāla spaini, tad noteikti ieklāj tajā plēvi vai maisu, jo masa tajā pielips un nebūs tik viegli izņemama. Liec ieeļļotajā traukā izveidoto masu un iespied to ar mazāka izmēra trauku, kas arī ir ieeļļots no ārpuses. Kārtīgi iespied mazāko trauku masā, bet ne līdz galam, lai pamatnē arī būtu masa. Izlīdzini malas trauka augšpusē, un ar āmuru piesit trauka malām, lai izietu visi gaisa burbuļi. Ieliec trauku maisā un noliec to žāvēties uz 24 stundām.

Nākamajā dienā izņem iekšējo trauku un pārbaudi masas cietības pakāpi. Ja jūti, ka masa vēl nav līdz galam izžuvusi, noteikti neņem to vēl ārā no traukiem, bet ļauj tai kārtīgi izžūt.

Kad trauks ir gatavs izņemšanai, vari pie malām nedaudz piesist, lai masa vieglāk atdalītos un būtu izņemama.

Šādus puķu podus var veidot arī ar dažādiem reljefiem, ieklājot iekšpusē audumu, kādu reljefainu materiālu, sietiņu, restīti vai ko citu. Tāpat var eksperimentēt ar formām, veidojot lielās puķu kastes, mazākus podiņus un pat putnu dzirdinātavu puķu dobē.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!