Foto: Shutterstock
Izlaidumu laiks rit pilnā sparā, un to var pateikt arī pēc ziedu bodītēm, kur rindām stāv pircēji, meklējot ziedus, ar ko apdāvināt absolventus. Ziedu izvēles brīdī vairums sastopamas ar dažādiem jautājumiem – ko izvēlēties, ja ziedi ilgi netiks līdz vāzei ar ūdeni, kas būs piemērotāks puisim un kas ilgāk glabāsies? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklējām pie ziedu salonu floristiem.

Katriem svētkiem ir tie piemērotākie ziedi, kas varbūt nederētu citās sveikšanās. Kaut arī izlaidums nešķiet no tiem notikumiem, kam būtu kas simbolisks, floriste atklāj, ka šādai sveikšanai universāls pirkums būs gerberas – krāsu dažādība ir pietiekami liela, tās skaisti izskatīsies gan trīs, gan piecas vai septiņas, turklāt, papildinātas ar kādiem zaļumiem, piemēram, grīšļiem, noformējums būs vēl greznāks. Tāpat šie ziedi ir gana atbilstoši kā dāmu, tā puišu sveikšanai, ierosina ziedu salona ''Aina'' floriste Evita Bukša.

No sezonas puķēm var izvēlēties puķuzirņus, kas nopērkami bagātīgi veidotos pušķos. Šie ziedi ir ļoti romantiski, graciozi un arī aromātiski, tāpēc noteikti patiks daiļā dzimuma pārstāvēm, turklāt šīs puķes arī pacietīs to laiku, kamēr nebūs vāzē ar ūdeni. Nevar aizmirst arī par skaistajām peonijām, tām šobrīd ir plaukuma laiks, tāpēc arī šie ziedi būs kā radīti izlaidumam – izvēlies kuplu pušķi un tavs ziedošais sveiciens uz visu pārējo ziedu fona nepaliks nepamanīts.

Ja esi lēmis par labu rozēm, tad izvēlies krūmrozītes, tās izskatīsies bagātīgāk, bet salonā palūdz nogriezt ērkšķus, lai lieki nesavainotos pats un ziedu saņēmējs.

Meklējot tās izturīgākās puķes apdāvināšanai, zini, ka lilijas būs vislabākā izvēle. Var atrast tādas lilijas, kurām uz viena kāta bagātīgi izkārtojušies vairāki ziedi, tādējādi saņēmējām nebūs tik apgrūtinoši dāvinājumu turēt, kā tas būtu ar daudziem pušķiem. Lilijas tik ātri nevītīs, turklāt – kas par aromātu! Lieliska izvēle, tikai jābūt pārliecinātam, ka saņēmējam nesāp galva no liliju reibinošās smaržas. Vienlaikus pārliecinies, ka ir nogriezti tumšie ziedputekšņi, citādi svētku ietērps nosmērēsies.

Meitenes jau priecājas teju par visiem ziediem, ka tik ziedi, savukārt puķu izvēle puišiem gan varētu būt apgrūtinošāka. Šeit floriste iesaka izvēlēties kādus eksotiskus ziedus uz lieliem, bieziem kātiem, smalkās un romantiskās puķes atstājot meiteņu apdāvināšanai. Puišiem piestāvēs arī dažas lielās rozes, piemēram, baltā krāsā. Vīriešu kārtas pārstāvjus var padāvināt arī ar šādiem ziediem - īrisiem, dekoratīvajiem sīpoliem, lauvmutītēm, delfīnijām, vai izvēlēties ziedus lillā, dzeltenā, zilā un baltā krāsā, iesaka ziedu veikala ''Pumpurkoks'' floriste Anastasija Zaremba.

Dāmām var dāvināt ne vien grieztos ziedus, bet arī nelielus, vasarīgus pušķīšus. Bet skolotājas gan pelnījušas ko košu, krāsainu un graciozu – ja jauniešiem dāvini mazākus pušķus, skolotājiem piemēroti būs lielie pušķi ar krāšņiem ziediem, apstiprina abas floristes.

Te būs noderīgs apkopojums ar pieciem grieztajiem ziediem, ko izvēlēties, ja zini, ka tiem būs jāpārcieš tveicīgāki laikapstākļi.

Ziedu uzglabāšana pēc saņemšanas

Floriste Evita Bukša skaidro, ka svarīgi pēc iespējas ātrāk saņemtos ziedus salikt vāzēs, jo tie gana ilgi izturējuši bez ūdens. Vispirms visiem ziediem slīpi nogriez kātus, lai būtu vieglāk uzsūkt ūdeni, un tad liec piemērotās vāzēs ar aukstu ūdeni. Jebkuriem grieztiem ziediem vasaras sezonā labāk glabāties vēsākā un ēnainākā vietā, nevis tiešos saules staros uz palodzes. Arī caurvējš nav vēlams ziedu glabāšanai. Uzdāvinātajiem ziediem reizi divās dienās kātus vajadzētu atkārtoti nogriezt un tikpat bieži arī mainīt ūdeni.

Lasi šeit noderīgus padomus, ko nepieļaut griezto ziedu glabāšanā, tad tie noteikti vāzēs priecēs mūsu acis krietni ilgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!