Foto: Shutterstock
Sajaucoties mirdzoši sarkanajam un mierpilnajam zilajam, dzimst violetie un purpura toņi. Tās ir maģiskas un karaliskas krāsas. Purpura toņi saistās ar aristokrātiju – savulaik Anglijā purpurkrāsas apģērbs apliecināja tā nēsātāja augsto sociālo stāvokli sabiedrībā.

Violetā krāsa tāpat simbolizē līdzsvaru starp zemi un debesīm, garīgumu, vēsta žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Tā ir arī uzticības krāsa, kas mierina un vienlaikus atraisa cilvēka radošo garu. Ar violeti ziedošiem augiem arī dārzā varam uzburt īpašu vietu, kur smelties spēku un rast iedvesmu jaunām idejām.

Aplūkot pārskatāmu violeto augu ceļvedi – izvēle, īpatnības, kopšana

Pieci padomi puķu dārza veidošanai

1. Plānojot ziemciešu dobi nelielā dārzā, nevajag izvēlēties apjomīgus, robustus augus. Vairāk piemēroti būs augi ar smalkāku, vieglāku un gaisīgāku struktūru. Tie ļaus veidot dārzu vizuāli plašāku un dziļāku.

2. Augsti augi ar lielām lapām domāti plašam dārzam – tie šķietami samazina dārzu, neļaujot skatienam aizklīst pārāk tālu.

3. Ziemcietes stāda grupās, tāpēc jāiegādājas vismaz trīs stādi vai viens prāvāks, ko iespējams sadalīt. Lielākās dobēs veido apjomīgas augu grupas no pieciem, septiņiem vai pat deviņiem stādiem. Tā rodas akcenti, kas liek skatienam apstāties, nevis vienkārši pārslīdēt pāri dobei.

4. Pirms ķerties pie puķu stādīšanas, jāizvērtē, cik auglīga ir augsne izveidotajā dobē. Smagu un blīvu papildina ar neitrālu vai bagātinātu kūdru, lai uzlabotu augu augšanas apstākļus un atvieglotu to kopšanu. Vieglas, smilšainas augsnes ielabošanai noderēs labs lapu komposts un māls. Šādā augsnē būs vieglāk nodrošināt optimālu mitrumu un nevajadzēs tērēt laiku laistīšanai.

5. Lai izvēlētie augi labi iesakņotos un tiem pietiktu barības vielu pirmajā augšanas gadā, augsnē pirms stādīšanas iestrādā labi satrūdējušus kūtsmēslus vai kompleksos minerālmēslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!