Iespējams, kāds nemaz nav nojautis, ka krūma baltās pikas nav vis ar sniegu apviļājušās ogas, bet gan tā dekoratīvās ogas. Iepazīsties ar noslēpumaino augu - sniegogu, kura baltos augļus bērnībā mēdzām sprakšķināt un paukšķināt kaimiņu dārzos.

Izskats

Savvaļā šis karaliskais krūms aug Kanādas dienvidos, veidojot biezu pamežu, taču pie mums izplatītākā ir strautu jeb baltā sniegoga (Symphoricarpos albus), kas izvēršas 1-1,5 m platībā ar tieviem zariem un baltām, spīdīgām ogām tajos. Interesanti, ka šīs ogas gluži kā sniegs ir tik pacietīgas un izturīgas, ka spēj pārciest pat lielāko salu, un noturēties krūma zaros līdz pat atkusnim. Taču pirms aukstajiem ziemas mēnešiem krūms atrāda savus sārtos ziedus, kas var ziedēt no jūnija līdz pat septembrim.

Raksturīgās īpašības

Šo krūmu nav grūti atpazīt un sajaukt ar kādu citu, jo nav daudz līdzīgu augu ar baltām ogām. Sniega pikām līdzīgās ogas veidojas vēlā rudenī un saglabājas arī pēc lapu nobiršanas, kas saglabājas arī ziemas sezonā. Krūma dekoratīvo ogu daudzums atkarīgs no tā, cik daudz saules enerģijas augs smēlies – jo vairāk saules, jo vairāk ogu. Lai arī siltajā sezonā tam patīk saule, tas ir ziemcietīgs un nav izvēlīgs arī pret augsni, tāpēc nereti to izmanto apzaļumošanai un dzīvžogu veidošanai. Šis krūms patiesi izskatās skaists jebkurā sezonā, taču der atcerēties, ka tā paukšķošās ogas ir indīgas, un tās var tikt izmantotas tikai dekoratīviem nolūkiem. Ogu izdalītā sula var izraisīt iekaisumu, tāpēc vajadzētu uzmanīt, lai bērni pārāk neaizrautos ar to aiztikšanu.

Izmantošana

Sniegogas ieviešanu dārzā vērts apdomāt arī tāpēc, ka krūma kopšana ir ļoti vienkārša. Pietiks, ja reizi pāris gados pavasarī tiks apgriezti pārkoksnējušies zari. Krūms var tikt izmantots nogāžu nostiprināšanai, brīvi augošu dzīvžogu stādīšanai un vienkārši kādam dekoratīvam nostūrim plašajā dārzā, jo krūmam labpatīk izvērsties plašumā. Ja audzēsi krūmu dzīvžoga veidošanai, tad ņem vērā - jo biežāk apcirpsi zarus, jo mazāk izveidosies dekoratīvie augļi. 

Ja ir iepaticies šis ziemīgais krūms, tad atliek vien to paturēt prātā, lai pirmajos pavasara darbos varētu to iestādīt, lai jau nākamajā ziemā varētu sprakšķināt baltās ogas un priecāties par krūma gaumīgo izskatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!