Foto: Shutterstock
Pirmie sniegpulkstenīši un plaukstošie zari vāzē, izdīgušie lociņi un kļavu sulas krājumi liecina par to, ka plaukstas lieluma pavasaris nudien ir klāt. Un kas gan būtu pavasaris bez ģenerālās tīrīšanas? Kamēr dārza darbi vēl gaida piemērotāko brīdi, varam ķerties klāt pie mājokļa ģenerālās tīrīšanas, taču, lai nekas netiktu aizmirsts, noderēs šie vērtīgie padomi un atgādinājumi.

Pirms ķeries klāt pie darbības plāna, svarīgi veikt nelielu izpēti un shēmas izveidi, lai nesāktu darīt darbus no otra gala. Ja plāno tīrīt putekļus no skapju augšas un izkrāmēt mantas no augšējiem plauktiem, tad noteikti nesāc mājas uzkopšanu ar grīdas tīrīšanu un mazgāšanu. Labāk grīdas spodrināšanu atstāj uz beigām, bet sāc ar laikietilpīgākiem mājas darbiem. Te būs atgādinājumi vai ierosinājumi par to, ko varētu veikt, ķeroties pie ģenerāltīrīšanas. Varbūt tas kādam atgādinās kaut ko, ko pats nemaz nebūs iedomājies!

Skapja revidēšana ir mājas darbs, ko veikt ne tikai reizi gadā, bet daudz biežāk, jo tas palīdzēs radīt organizētību tā saturā un, protams, uzturēt kārtību. Ja nepieciešams, noliec apģērbu, kas neatbilst šī brīža laikapstākļiem dziļākos plauktos vai arī sakrāmē to maisos uzglabāšanai citur.

Plaukti, kuros atrodas grāmatas un citi priekšmeti noteikti ir apputējuši ar putekļu kārtiņu, tāpēc nokrāmē plauktus pilnībā tukšus un atbrīvo virsmu no ziemas putekļiem. Ja ir pacietība, tad ievies kārtību arī grāmatu novietojumā, iespējams, ar laiku tās sakrāmētas tā, ka nevar vairs orientēties mājas bibliotēkas piedāvājumā.

Arī paklājiem ar laiku nepieciešams veikt ģenerālo tīrīšanu, ko itin labi paveiks ķīmiskā tīrīšana, bet, ja vēlies to darīt pašu spēkiem, tad atceries gan par sauso tīrīšanu, gan mitro, ar speciāliem līdzekļiem, jo tie palīdzēs atbrīvoties no dziļi iesēdušiem netīrumiem. Ieteicams paklāju arī izvēdināt un izžāvēt svaigā gaisā, pakarinātā veidā.

Spoguļu un logu spodrināšana ir īsts pavasara tīrīšanas darbs, jo redzēt spožo saulīti un pirmo zaļo zālīti var tikai no tīriem logiem, taču spoguļos savu plaukšanu līdz ar dabu daudz labāk pamanīsim, ja tie būs spodri. Atceries, ka logi jātīra tad, kad ārā nespīd saule, vislabāk vakarpusē. No logu tīrīšanas nebūs nekāda jēga, ja to darīsi tikai no iekšpuses, tāpēc saģērbies silti un dodies spodrināt tos arī no ārpuses.

Ja jau esi ķēries pie logu tīrīšanas, tad neaizmirsti arī par palodzēm, kas diezgan ātri noput, vienalga, cik jauni vai veci logi būtu ielikti. Izmanto kādu abrazīvu pastu vai līdzekli, ar ko notīrīt palodzes poraino materiālu.

Pat tad, ja pa gabalu aizkari nemaz neizskatās tik noputējuši, patiesībā tie itin ātri uzsūc putekļus, tāpēc arī to mazgāšanai šobrīd ir īstais laiks. Pārliecinies vai audums ir piemērots mazgāšanai veļas mašīnā, ja nav, tad mazgā tos ar rokām vai arī nodod ķīmiskajā tīrītavā. Bet aizkariem pavasarī ir jābūt tīriem, tas ir fakts!

Ja mājoklī ir izveidojušies zirnekļu tīkli, tad zini – mājas uzkopšana tiek veikta pārāk reti. Un tomēr, nav vērts sevi šaustīt par to, bet gan ķerties pie putekļu slotiņas un vērst situāciju par labu. Atbrīvojies no putekļiem visās iespējamās vietās – virs skapjiem, plauktiem, virtuves iekārtas, ledusskapja un citām mēbelēm, taču ielūkojies arī istabu stūros – arī tur viltīgi mēdz paslēpties jau savēlušies putekļi.

Ja laiks ir pietiekami daudz, tad izmanto iespēju atsaldēt saldētavu un iztīrīt gan to, gan arī ledusskapja nodalījumu. Lai arī šis ir laikietilpīgs process, būs patīkami pēc tam vērot darba augļus.

Arī sienu tīrīšana ietilpst darāmo lietu sarakstā. Krāsotās sienas ar laiku mēdz kļūt netīras no putekļiem, tāpēc ar mitru lupatiņu būs gana, lai no tiem atbrīvotos. Ja kādā telpā ir flīžu sienas, tad izmanto šo ģenerāltīrīšanas iespēju un iztīri šuves starp tām, kā arī pašas flīzes ar speciālu tīrīšanas līdzekli.

Ja tavā mājoklī ir telpaugi, tad neaizmirsti, ka šobrīd ir ļoti labs laiks to pārstādīšanai, ja vien tie nezied (ziedēšanas laikā to noteikti nedrīkst darīt). Pārstādi, nepieciešamības gadījumā veic mēslošanu, kā arī noslauki auga zaļās lapas ar mitru lupatiņu un kārtīgi aplaisti košos augus, lai arī tiem ir prieks par pavasara atnākšanu.

Tiem, kam mājoklī ir koka vai parketa grīda, laiks parūpēties arī par to. Pēc grīdas uzkopšanas iesmērē tās ar speciālo koka vai parketa atjaunošanas līdzekli, lai tās atgūtu savu dabisko krāsu un spīdumu.

Visbeidzot, kad lielie tīrīšanas darbi ir aiz muguras, procesu var noslēgt ar grīdas uzkopšanu. Vispirms kārtīgi veic sauso tīrīšanu, bet tad izmazgā tās ar ziepjūdeni, kam pievienota kāda ēteriskā eļļa, lai mājoklī tiktu ieviests patīkami aromātisks svaigums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!