Foto: Shutterstock

Telpaugi ir daudz un dažādi, un katram no tiem var būt nepieciešama pavisam citādāka kopšanas pieeja. Neskatoties uz atšķirībām, ir arī kopīgi iemesli, kuri var skaidri norādīt, kāpēc augi īsti labi nespēj iedzīvoties tavā mājvietā un pat nīkst ārā. Daudziem šķiet, ka pieļaujamo kļūdu saraksts aprobežojas ar nepareizu laistīšanu un gaismas trūkumu, tomēr iemesli var būt vēl arī citi.

"Apartment Therapy" min, ka telpaugus nav ieteicams pārbīdīt bez iemesla no vienas vietas uz citu. Zināms, ka cilvēka dabā ir priekšmetus no vienas vietas pārlikt citās, kā arī ik pa laikam pamainīt mēbeļu atrašanās vietu.

Telpaugus labāk atstāj tur, kur tie jūtas labi, jo to atrašanās vietas maiņa var radīt pat nelielu šoku – to novietošana citā vietā, protams, ir attaisnojama, ja augs noliktajā plauktā vai mājvietas stūrī nīkst ārā. Tad sākotnējā vieta saucama par nepareizi izvēlētu.

Reizēm augi izspēlē ar mums jokus – tie izskatās pavisam savārguši, lai gan patiesībā cenšas atgūties pēc kādas "traumas" vai vienkārši pielāgojas sezonai (daudzi tropiskie augi ziemas laikā dodas miegā). Tas nozīmē, ka uzreiz nevajag mest plinti krūmos, steigt augu laistīt bez mitas utt. Vajadzētu noņemt vecās lapiņas (ja tādas ir) un pavērot, kā tas turpina dzīvot. Kļūda šajā gadījumā ir pārsteidzīga rīcība, kura var patiesi novest augu līdz iznīkšanai.

Tāpat atceries, ka podi, kuros atrodas telpaugi, nav domāti tikai skaistumam. Tiem ir praktiska nozīme, piemēram, plastmasas podiņos mitrums saglabājas ilgāk, tāpēc tos ieteicams izvēlēties augiem, kuriem patīk mitrums. Turpretī māla podi būs labi piemēroti augiem, kurus mitrums ietekmē negatīvi, piemēram, orhidejām, kaktusiem, sukulentiem u.c., raksta "Rodales Organic Life". Seko līdzi tam, lai augs podiņā justos labi, jo, iespējams, ir nepieciešama pārstādīšana. Jaunajam podiņam vajadzētu būt diametrā par pieciem līdz 10 centimetriem platākam.

Podiņš var būt skaists, bet tas ir pilnībā nevērtīgs, ja neveic nepieciešamo drenāžu. Pirmkārt, apskaties, vai poda apakšā ir caurumi, kuri neveicina ūdens uzglabāšanos saknēs. Taču ar to vien var nepietikt, lai rezultātā saknes nebūtu sapuvušas – ja ir aizdomas par šo problēmu, vērts apsvērt arī drenāžas materiālu vai akmeņu izmantošanu, lai ūdens neuzkrātos saknēs pārāk ilgi. Atceries, telpaugiem var patikt "mitras kājas, taču potītēm jābūt sausām".

Ja mājās ir dzīvnieki, tad rēķinies, ka arī četrkājainie draugi var arī būt līdzvainīgi augu nīkšanā. Kamēr esi darbā vai ārpus mājas, dzīvnieks ar purniņu var parušināties pa telpauga podu vai arī sakožļāt lapas. Tomēr paturi prātā, ka ne tikai augu attīstību var aizkavēt dažādas dzīvnieku izdarības, bet arī tie var būt dzīvniekam pat indīgi. Ar dažādiem indīgiem telpaugiem, kuri var būt dzīvniekiem bīstami, iepazīsties šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!