Foto: Shutterstock

Gada romantiskākajā nedēļas nogalē tā vien gribas sapņot par skaistiem ziediem un košiem telpaugiem. TavsDārzs.lv izvēlējies sešus telpaugus, kuru mīlestības simbolika slēpjas augu lapās – citas lielākas, citas mazākas, bet visām kopīga ir to sirdīm līdzīgā forma.

Lai gan starp telpaugiem ir savs pulciņš eksemplāru, kuriem ir sirds formas lapas, bieža parādība tā vis nav. Lielākoties podiņos audzētajiem ziediem ir ovālas, apaļas un pat lancetiskas lapas, tāpēc sirds formas lapas izskatās īpaši skaisti.

Kalādija

Kalādijas (caladium) ir krāšņu lapu augi, kurus var audzēt gan telpās, gan dārzā (ja ir pietiekami silti un mitri apstākļi). Tā kā kalādijas zied reti, to skaistums jāmeklē izteiksmīgajās sirds formas lapās. Atkarībā no kalādiju šķirnes, to lapas var būt izteikti zaļas, ar tumšām maliņām un gaišu vidu, kā arī spilgti rozā.

Kalādijas mēdz dēvēt arī par Jēzus sirdi, eņģeļa spārniem un ziloņa ausi. Kalādijām vispiemērotākie audzēšanas apstākļi – silts un mitrs klimats. Tā kā kalādiju izcelsmes valsts ir Dienvidamerika un tās radušas pie Amazones tropiskajiem apstākļiem, šos augus nebūtu vēlams novietot tiešā saulē. Kas attiecas uz auga laistīšanu – augšanas periodā kalādijas laista tad, kad augsne podā izžuvusi, bet ziemas periodā to dara ne biežāk kā reizi mēnesī.

Ciklamena jeb alpu vijolīte

Foto: Shutterstock

Vēl viens telpaugs, zem kura daudz pazīstamākajiem, košajiem ziediņiem paslēpušās nelielas sirdsveida lapas, ir ciklamena (Cyclamen sp.) jeb alpu vijolīte. Īpaši skaistas un aktuālas tās ir ziemā, jo tad ir ciklamenu ziedēšanas laiks. Aukstumizturīgajam augam, kas savvaļā atrodams kalnainos apvidos, Latvijas klimata apstākļi ziemā ir diezgan paskarbi, tāpēc mēs to skaistumu varam apbrīnot mājās, audzējot tās podiņos.

Runājot par ciklamenu sirds formas lapām – visbiežāk tās ir tumši zaļā krāsā, taču lapām var būt arī sudraboti raksti. Lapas izkārtojušās biezā cerā un skaisti apskauj garajos kātos izplaukušos ziedus. Vairāk par ciklamenām un to audzēšanu var uzzināt šeit.

Alokāzija

Alokāzija (alocasia) ir vēl viens skaists telpaugs ar izteiktām sirdsveida lapām. To skaistums slēpjas lapu tumši zaļajā krāsā un sudrabainajā dzīslojumā. Bet lapu forma atgādina ne vien lielas sirdis, bet pat bultas. Alokāzijas vislabāk augs siltumnīcās vai ziemas dārzos. Iespaidīgo lapu dēļ tās mēdz dēvēt arī par ziloņa ausīm.

Alokāzijām kopumā ir 70 sugas un ļoti daudz hibrīdu, kas, piemēram, pielāgoti turēšanai mājas apstākļos. Kā jau tropu augam, alokāzijai ir nepieciešams siltums un mitrums – to lapas regulāri vajag apsmidzināt ar ūdeni. Mitrums jāuztur arī augsnē – to nevajadzētu izkaltēt, bet jārūpējas, lai pie auga stublāja neveidotos purvs.

Scindapsis

Ložņājošais tropu augs scindapsis (scindapsus) savu skaistumu izrāda ar lapām – to sirds forma papildināta ar raibiem punktiņiem. Pēc Āzijas tradīcijām, šis augs mājās nes veiksmi un, lai nekad netrūktu nauda, tā dzinumus nedrīkst dot citiem vai aizņemties. Veiksmi tas nesīs tikai tad, ja spraudenis būs paklusi nočiepts.

Tā kā scindapsis nav īpaši prasīgs, tas būs lieliski piemērots turēšanai mājās. To laista tikai tad, kad augsne podā ir izžuvusi. Vēl viens ieguvums, turot šo augu mājās – tas ir labs gaisa attīrītājs.

Ceropēgija

Ceropēgija ir sukulents, kāpelētājaugs, tāpēc tās lieliski jutīsies iekarināmajā puķu podā. Ceropēgiju lapas mēdz būt kā sirdsveida, tā apaļas, nosētas ar gaiši zaļu dzīslojumu (dažām šķirnēm lapiņas ir pat sarkanīgas). Ceropēgija pieskaitāma pie mazprasīgajiem augiem, jo tai nepieciešama istabas temperatūra, tāpat augs nav prasīgs pret gaisa mitrumu.

Galvenais, kas jāņem vērā – to nevajag pārlaistīt. Augam vismaz reizi gadā, vasaras sezonā, parādās nelieli ziediņi, kurus bieži vien var arī nepamanīt. Ziedi atgādina nelielu izpletni, to virspusē novērojami gaiši zaļi punkti, bet lapas apakšpusē ir sīkas bārkstis.

Antūrija

Augs, kam ne vien lapas, bet zieda seglapas ir košas sirds formā. Sārtās antūrijas pēc izskata nedaudz atgādina kallas. To ziedu vālīte, kas izceļas uz sarkano vai citas spilgtas krāsas seglapu fona, var sasniegt pat 10-20 centimetru garumu. Vispiemērotākā antūriju šķirne, kuru turēt kā telpaugu, ir Šercera antūrija. Antūrijām patīk siltums un paaugstināts gaisa mitrums, kā jau tropu augam, taču tiešos saules staros to turēt nevajadzētu.

Auga lapas vislabāk rasināt ar ūdeni – tā tas iegūs tam nepieciešamo mitrumu. Antūrijas ir apbrīnojamas to gaismas mazprasīguma dēļ. Tumšajos ziemas mēnešos tās krāšņi zied bez papildu apgaismojuma. Tomēr, lai ziedēšana būtu ilgstoša, augu ieteicams mēslot vismaz reizi divās nedēļās ar mēslojumu ziedošiem telpaugiem. Tāpat, ja antūrijai kāda lapa vai zieds ir bojāts, tas uzreiz jānogriež, lai netraucētu zaļošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!