Foto: Shutterstock
Parastajai higiēniskajai paketei nepieciešami 500–800 gadi, lai dabā sadalītos, taču arī tad tā pavisam neizzūd – tā aiz sevis atstāj mikroplastmasu, kas nonāk ne tikai augsnē un ūdenī, bet arī pārtikā. Turklāt higiēnisko pakešu un tamponu ražošanā tiek izmantots milzīgs ūdens, enerģijas un citu resursu apjoms, kas atstāj būtiskas sekas uz klimatu un planētas kopējo veselību. Par laimi, mūsdienās sievietes var izvēlēties arvien daudzveidīgākas dabai draudzīgas higiēnas produktu alternatīvas. Kādas ir iespējas?

Biodegradējamās paketes un tamponi


Biodegradējamās paketes un tamponi pēc skata īpaši neatšķiras no parastajiem sieviešu higiēnas produktiem, kas nopērkami saimniecības preču veikalos, taču to sastāvā ir dabīgi materiāli, piemēram, bambuss. Šie produkti vieglāk un ātrāk sadalās dabā, un tie nesatur dažādas ķīmiskās vielas, kas var kairināt intīmo zonu. Biodegrdējamā pakete kompostēšanas konteinerā sadalās 12–18 mēnešu laikā.

Menstruālā silikona piltuve


Mūsdienās pazīstamās menstruālās piltuves "vecmāmiņa" tika izgudrota jau aizvadītā gadsimta trīsdesmitajos gados. Pašos pirmsākumos piltuvju ražošanā tika izmantots latekss, taču mūsdienās plaši tiek pielietots medicīniskais silikons. Piltuvi, līdzīgi kā tamponu, ievieto vagīnā, un atkarībā no plūsmas stipruma to var lietot līdz pat 12 stundām. Arī piltuves kopšana ir samērā vienkārša – to izņem, izskalo un var uzreiz lietot atkārtoti. Menstruāciju beigās piltuve ir pienācīgi jāizmazgā ar karstu ūdeni un ziepēm vai arī pāris minūtes jāsterilizē verdošā ūdenī. Piltuves pieejamas dažādos izmēros un, rūpīgi koptas, var kalpot līdz pat desmit gadiem. Aprēķinot naudas ietaupījumu un neizmantoto pakešu vai tamponu apmēru, tiek lēsts, ka tieši menstruālā piltuve ir videi visdraudzīgākā un finansiāli izdevīgākā menstruālo higiēnas produktu alternatīva.
Foto: Shutterstock

Auduma ieliktnīši


Daudzreiz lietojamie mazgājamie ieliktnīši ir izgatavoti no auduma, un tie būtībā ir tās pašas paketes, tikai dabai daudz draudzīgāki. Auduma ieliktnīši pēc lietošanas rūpīgi jāizmazgā, jāizžāvē, un tos var lietot atkārtoti. Atkarībā no plūsmas stipruma vienu ieliktnīti var valkāt no četrām līdz pat sešām stundām, un auduma pakete kalpos vairākus gadus. Tiesa, jāņem arī vērā, ka sākumā nāksies ieguldīt līdzekļus, lai iegādātos vairākus ieliktnīšus, bet droši var teikt, ka ilgtermiņā tie sevi atpelnīs. Kā vienu no šī produkta mīnusiem cilvēki min uzglabāšanu – jārēķinās, ka auduma paketes aizņem daudz vairāk vietas nekā vienreiz lietojamās plānās paketes.

Mēnešreižu biksītes


Menstruālās biksītes pēdējos gados kļūst arvien populārākas. Tā ir daudzreiz lietojama un mazgājama apakšveļa, kurā iestrādāti vairāki absorbējoši slāņi asiņu uzsūkšanai. Atkarībā no menstruālās plūsmas vienas biksītes var nēsāt pat visu dienu, taču jāņem vērā, ka tām nepieciešama rūpīga kopšana, lai izvairītos no nevēlamu mikroorganismu savairošanās un iedzīvošanās kādā infekcijā. Pēdējos gados menstruālo biksīšu mode ir ievērojami attīstījusies, un šīs apakšveļas klāstā kaut ko piemērotu savai gaumei varēs atrast ikviena. Tiesa, šai apakšveļai ir arī pāris mīnusu. Visbiežāk tiek minēts finansiālais ieguldījums – tā kā mēnešreizes ilgst vairākas dienas, sākumā nāksies investēt vairākās biksītēs. Tāpat arī kā vienu no mīnusiem sievietes mēdz minēt biksīšu visnotaļ ilgo žūšanas procesu, jo tās nedrīkst likt veļas žāvētājā – pretējā gadījumā biksītes tiks neatgriezeniski sagandētas.
Foto: Shutterstock

Menstruālais disks


Menstruālajam diskam ir līdzīgs darbības princips kā menstruālajai piltuvei. Arī disks tiek ievietots vagīnā, un tas var nodrošināt līdz pat 12 stundu aizsardzību pret neparedzētām noplūdēm. Ja mēnešreižu laikā ir vēlme nodarboties ar seksu, menstruālais disks ļauj izvairīties no asiņainiem smērējumiem uz gultasveļas. Tiesa, kā būtisks mīnuss tiek minēta diska izņemšana no vagīnas – ir pamatīgi jāpiešauj roka, lai disku izņemtu, šī procesa laikā neizlejot tā saturu uz kājām vai grīdas, tāpēc vēlams to darīt, sēžot uz tualetes poda. Sākotnēji tirgū bija pieejami tikai vienreiz lietojamie menstruālie diski (un tie galvenokārt bija paredzēti tam, lai mēnešreižu laikā mīlēšanās nebūtu "asiņaina"), taču nu jau iespējams iegādāties arī atkārtoti lietojamus diskus.

Menstruālais sūklis


Menstruālo sūkļu izgatavošanā pamatā izmanto divu veidu materiālus – dabīgo jūras sūkli vai sintētiski ražoto sūkli. Šiem sūkļiem ir ļoti labas absorbcijas spējas, un tie darbojas gluži kā tamponi, tikai tiem nav aukliņas. Ražotāji apgalvo, ka menstruālo sūkli var lietot no sešiem līdz 12 mēnešiem. Tāpat arī tiek slavētas tā uzsūkšanas spējas un spēja pielāgoties sievietes vagīnas formai, tomēr daudziem joprojām šaubas raisa šo produktu drošība veselībai – nepareizi lietojot, pastāv toksiskā šoka sindroma risks. Arī to izņemšana no dzimumorgāniem var būt visai "šmucīga". Sūkli pārsvarā iesaka izmantot, ja menstruāciju laikā ir vēlme nodarboties ar seksu.

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!