Foto: Shutterstock
Mēs visi tiecamies pēc tīrāka ķermeņa, taču ne vienmēr šie centieni iet roku rokā ar tīru sirdsapziņu. Tādi personīgās higiēnas līdzekļi kā vienreiz lietojamie skuvekļi, higiēniskās paketes un tamponi, zīdaiņu autiņbiksītes, plastmasas zobu birstes un vēl daudzi citi produkti veido lielu daļu globālo atkritumu. Tiecoties pēc gludi skūtas, zīdainas un patīkami smaržojošas ādas, mēs savas vannasistabas burtiski piepildām ar plastmasas izstrādājumiem, kuru kalpošanas mūžs ir pavisam īss, bet uz vidi atstātā ietekme mērāma vairākos desmitos un pat simtos gadu. Kā personīgo higiēnu padarīt dabai draudzīgāku?

No pārstrādātiem vai plastmasu nesaturošiem iepakojumiem līdz atkārtoti lietojamiem produktiem – ir gana daudz alternatīvu, kā vienlaikus parūpēties gan par savu ķermeni, gan arī vidi. Jau tagad ļoti daudz uzņēmumu piekopj ilgtspējīgu praksi, produktu iepakojumos izmantojot otrreiz pārstrādātus materiālus, un arī personīgās higiēnas preču klāsts ir gana plašs, lai vienreizlietojamos izstrādājumus aizstātu ar atkārtoti izmantojamiem.

Pat pavisam nelielām dzīvesveida izmaiņām var būt būtiska ietekme uz vidi. Turklāt dabai draudzīgas rūpes par personīgo higiēnu nebūt nenozīmē lielākus izdevumus. Tieši pretēji – pārejot uz produktiem, kas kalpo ilgāk un ir izmantojami atkārtoti, ilgtermiņā iespējams ietaupīt. Te dažas idejas.

Videi draudzīgi iepakojuma materiāli

Ķermeņa un matu kopšanas līdzekļiem nav obligāti jābūt iepildītiem plastmasas pudelītēs. Arvien lielāku popularitāti gūst šampūnziepes un cietie matu kondicionieri, kuru konsistence ļauj tos iepakot pārstrādāta papīra vai kartona iesaiņojumos. Tāpat arī dažādus higiēnas un skaistumkopšanas produktus – sauso dezodorantu, ķermeņa eļļas, skrubjus un krēmus, lūpu balzamu un citus produktus – iespējams iegādāties atkārtoti uzpildāmos skārda un stikla traukos.
Foto: Shutterstock

Tīri zobi bez plastmasas

Pēc divu mēnešu lietošanas parastā plastmasas zobu birste nonāk atkritumos. Savukārt atkritumu poligonā tai būs nepieciešami aptuveni 400 gadi, lai sadalītos, un saskaņā ar "National Geographic" datiem cilvēks mūža laikā izlieto ap 300 zobu birstēm. Tiesa, rūpes par mutes higiēnu var būt arī dabai draudzīgas. Viens no vienkāršākajiem veidiem – ierasto plastmasas zobu birsti aizstāt ar bambusa zobu birsti. Bambuss ir viens no audzelīgākajiem koksnes resursiem, tieši tāpēc tas ir tik pateicīgs zobu birstes rokturu ražošanai. Turklāt šis materiāls ir pilnībā pārstrādājams. Arī tradicionālajai zobu pastai plastmasas tūbiņā ir alternatīvas, piemēram, zobu pulveris, kas parasti tiek iepakots metāla kārbiņā.

Ar metālu pret spalvām

Skuvekļi, kas izgatavoti no metāla, ir dabai daudz draudzīgāki un kalpo krietni ilgāk nekā plastmasas ražojumi. Jā, metāla skuvekļa iegāde sākumā prasīs nedaudz lielākas investīcijas, taču ilgtermiņā jūs ietaupīsiet, jo būs jāiegādājas tikai jaunas žiletes. Vēl viena dabai draudzīgāka alternatīva ir izmantot elektrisko skuvekli.
Foto: Shutterstock

Ne tikai tamponi un paketes

Paketes, ieliktnīši un tamponi ir visvairāk lietotie sieviešu higiēnas produkti, kas pēc izlietošanas tiek izmesti un nonāk nešķirotajos atkritumos. Tas nozīmē, ka poligonos šie izstrādājumi tiek vienkārši aprakti, bet to sadalīšanās ilgums ir vairāki desmiti un pat simti gadu. Menstruālās piltuves, mēnešreižu biksītes un auduma ieliktnīši – ir daudz un dažādi produkti, ar kuriem aizstāt dabai nedraudzīgās vienreiz lietojamās paketes un tamponus.

Bēbim "zaļāks" dupsis

Pirmoreiz kļūstot par vecākiem, mammas un tēti parasti ir teju šokā par zīdaiņa radīto vienreizlietojamo autiņbiksīšu atkritumu apjomu mazuļa pirmajos dzīves mēnešos. Turklāt autiņbiksīšu iegāde arī rada pamatīgu robu ģimenes budžetā. Protams, tradicionālie "pamperi" ērtības ziņā ir gandrīz nepārspējami, taču arvien vairāk jauno vecāku, cenšoties ieekonomēt un vienlaikus arī izrādot rūpes par vidi, nosliecas par labu auduma autiņbiksītēm, kuras iespējams izmazgāt un lietot atkārtoti. Tirgū pieejamas arī ekoloģiskās autiņbiksītes, kas ražotas no dabīgiem, ekoloģiskiem materiāliem, kas ļauj šiem autiņiem dabā noārdīties pāris mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!