Foto: AP/Scanpix/LETA

Tiesnešu kritizēšana ir neatņemama sporta kultūras sastāvdaļa. To zina katrs, kurš kādreiz cieši jutis līdzi kādai komandai. Analītiskāka tiesnešu kritizēšana ir arī sporta profesionāļu dzīves sastāvdaļa – ja kāds apgalvo pretējo, viņš melo. Taču publiski no profesionāļiem kritika izskan daudz retāk, un katrs šāds gadījums kļūst par ziņu. NBA gadījumā nupat jau sāk šķist, ka par arbitru darba kvalitāti nobriedis spēcīgs viedoklis, jo pat profesionāļiem neizprotami tiesnešu lēmumi kļuvuši teju par ikdienu. Vai NBA tiesnešu problēma ir īsta un līga sāk zaudēt kontroli?

Ik gadu pavasarī, īsi pirms izslēgšanas turnīra, medijs "The Athletic" veic spēlētāju aptauju, un pērn tiesneši tajā kārtīgi dabūja pa biksēm. Vairāk nekā ceturtā daļa no aptaujātajiem spēlētājiem norādīja, ka nozīmīgākā NBA problēma ir tiesāšana.

Spēlētāji protestē par nosvilptām un par nenosvilptām piezīmēm. Tā ir normāla sastāvdaļa spēlei, kurā emocijas rada pievienoto vērtību jeb produktu, ko NBA lieliski tirgo visā pasaulē. Tajā pašā laikā šīs emocijas mēdz apspiest ar nekonsekvenci – uzskats, kas dzirdams gan dalībnieku, gan līdzjutēju vidū. Tehniskās piezīmes šķietami nevainīgās situācijās tiek piešķirtas brīžos, kad notiek sīva cīņa, vēl trakāk – no spēles tiek izmestas superzvaigznes. Šosezon to piedzīvojuši Džeisons Teitums un Džeilens Brauns, Nikola Jokičs un Džamals Marejs, Jannis Adetokunbo, Donovans Mičels, Trejs Jangs, Demārs Derouzens. Spēlētāji, kurus līdzjutēji grib redzēt spēlējam, kuru dēļ viņi ir maksājuši naudu par biļeti. Līdzjutēji neizpratnē, spēlētāji un treneri – arī. Jo vairāk tāpēc, ka bieži vien no tiesnešu puses neseko skaidrojums, par ko fiksēta piezīme.

Pie astoņām tehniskajām piezīmēm jau ticis arī Kristaps Porziņģis. Katra līgas kasi ļauj papildināt ar diviem līdz trim tūkstošiem dolāru, un tās tiesneši dala pa labi un pa kreisi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!