Virsleitnantā Vasilijā Koļegovā var viegli atpazīt rietumu skolu produktu – viņš ar klausītāju komunicē kā savu uzstāšanās mākslu perfekti noslīpējis lektors, kas, piemēram, izglīto auditoriju kreativitātes vai netradicionālo mārketingu kursos. Pilnīgs pretstats stereotipam par noslēgtu, neuzticīgu padomju oficieri, no kura grūti vārdu izvilkt.

imageFoto galerija

Amerikāniski uzraujot teikumu galotnes, un iestarpinot pa kādam "nu lūk", virsleitnants Koļegovs mums stāsta Alūksnes Kājnieku skolas vēsturi, to, kā tur top jaunie karavīri, kur tiek nodots zvērests, izrāda muzeju, kas veltīts Siguldas 7. pulkam un tā tradīciju mantotājiem 2. brīvvalsts laikā - Alūksnes Mobilo strēlnieku bataljonam un Kājnieku skolai. Virsnieks ar smaidiņu saka - amerikāņiem ir Vestpointa, tālākais rietumu punkts, mums Alūksne ir Īstpointa - tālākais austrumu punkts, kurā top Latvijas karavīri.

Ņemot vērā pirms diviem gadiem notikušo pāreju uz profesionālu armiju un attiecīgi situāciju, kad Bruņotie spēki nu ir tāds pats darba devējs kā citi, kam jākonkurē par prasmīgu darbinieku, prasu - vai ar gadiem karavīri kļūst labāki vai sliktāki. Virsleitnanta acīs nozib saprotošs smīns (gan jau ka šie savā starpā mēdz pārrunāt laikus, "kad zāle bija zaļāka"), bet atbildē viņš ir diplomātiski ironisks: sak, jaunietis lēmumu iestāties armijā pieņem labā omā, izgulējies, labi paēdis, mūsu - Kājnieku skolas - uzdevums ir būt par filtru, kurā viņam parāda, kas ir disciplīna, un tad lai viņš saprot, vai ir izdarījis izvēli par labu darbam, kam piemērots.

Kopā ar kapteini Ingu Manfeldu (starp citu, virsnieki mūsu klātbūtnē viens otru uzrunā "kapteiņa kungs", kas, goda vārds, rada tādu respekta pilnu sajūtu pret džekiem, kuru izturēšanās dzīvi simbolizē virsniecības etiķetes tradīcijas) Koļegovs mums izrāda šaušanas simulatoru - telpu, kur var šaut pa uz sienas projecētiem pretiniekiem, kas dodas tev virsū, un tad datorā nolasīt dažādus datus par to, cik prātīgi šāvējs rīkojies no trāpīguma, patronu tērēšanas viedokļa utml.

Simulatori pasaulē ir neganti dārgs prieks, tāpēc Bruņoto spēku virsniekus sajūsmina, ka lielu daļu no tēriņiem izdevies ieekonomēt, jo ierīces darbību lielā mērā izstrādājuši Latvijas zinātnieki. Tiesa gan, kā par spīti - tieši, kad mēs atbraucām, šī nedarbojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!