Foto: Mango
2011.gads iegāja ne tikai Latvijas, bet visas pasaules sporta vēsturē kā viens no visu laiku traģiskākajiem.

Vissmagāko triecienu pasaules sports saņēma 7.septembrī, kad netālu no Jaroslavļas avarēja lidmašīna "Jak-42", kurā atradās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komanda Jaroslavļas "Lokomotiv" ar daudzām pasaules zvaigznēm.

Tomēr "Lokomotiv" traģēdija nebija vienīgā, kas paņēma pasaules sporta personību dzīvības, tādēļ šis apskats veltīts tiem sporta dzīves cilvēkiem, kuri vairs nav mūsu vidū.

Jaroslavļas "Lokomotiv" traģēdija bija arī viena no traģiskākajām lappusēm Latvijas sportā, jo tā paņēma dzelzs vīru, Latvijas hokeja izlases kapteini Kārli Skrastiņu.

Pēc vairākām NHL aizvadītām sezonām Skrastiņš šovasar izlēma atgriezties Eiropā un piekrita "Lokomotiv" piedāvājumam, kas bija finansiāli daudz izdevīgāks par citiem. Līgumu Skrastiņam piedāvāja arī Rīgas "Dinamo", bet hokejists dzimtenē bija plānojis atgriezties pēc vienas sezonas "Lokomotiv" rindās un Latvijā beigt profesionālo karjeru.

Augustā Skrastiņš un "Lokomotiv" viesojās Latvijā, piedaloties tradicionālajā "Latvijas Dzelzceļa" kausa izcīņā. "Lokomotiv" turnīrā uzvarēja, neielaižot nevienu ripu savos vārtus, un pierādot, ka šajā sezonā ir sapulcējusi ļoti spēcīgu sastāvu un būs viena galvenajām kandidātēm uz Gagarina kausu.

Diemžēl, komanda KHL jaunajā sezonā neaizvadīja nevienu spēli. Skrastiņa un vēl 43 cilvēku dzīvības traģiski pārtrūka 7.septembrī netālu no Jaroslavļas, avarējot lidmašīnai "YAK-42". Komanda devās uz Minsku, kur bija jāaizvada KHL sezonas pirmā spēle pret Minskas "Dinamo".


2011.gada 7.septembris kļuva par vienu no traģiskākajiem datumiem pasaules sporta dzīvē, jo netālu no Jaroslavļas bojā gāja daudzas pasaules hokeja zvaigznes.

7.septembrī Jaroslavļas "Lokomotiv" komanda devās uz Minsku, kur bija paredzēta komandas pirmā spēle 2011./2012.gada Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā pret Minskas "Dinamo". Tomēr drīz pēc pacelšanās pulksten 16:05 pēc Maskavas laika (pulksten 15:05 pēc Latvijas laika) lidmašīna "Yak-42" nokrita uz zemes aizdegās, bet daļa iegāzās Volgas upē.

Sākotnējā informācija liecināja, ka tā pacelšanās brīdī nespēja uzņemt nepieciešamo augstumu un sadūrusies ar radiobākas antenu, kas bijusi ārpus skrejceļa.

Pēc gandrīz divu mēnešu izmeklēšanas NVS Starpvalstu aviācijas komitejas (SAK) pārstāvji oficiāli paziņoja traģēdijas iemeslus. Apstiprināta jau iepriekš izskanējusī versija, ka viens no pilotiem pacelšanās laikā nevilšus spiedis bremžu pedāļus.

Lidmašīnā atradās 45 pasažieri, 43 no tiem gāja bojā katastrofas vietā, tostarp arī Latvijas dzelzs vīrs Kārlis Skrastiņš. Izdzīvoja vienīgi borta inženieris Aleksandrs Sizovs un Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Gaļimovs, kurš gan pēc piecas dienas ilgas cīņas par dzīvību slimnīcā mira.

Kopā ar Skrastiņu komandā bija jāspēlē vēl vairākām hokeja zvaigznēm - zviedram Stefanam Līvam, slovākam Pāvolam Demitram, čehiem Janam Marekam, Josefam Vašīčekam un Karelam Rahūnekam, krievam Mihailam Balandinam, baltkrievam Ruslanam Salejam.


Kārļa Skrastiņa aiziešana bija lielākais trieciens Latvijas sportam, taču, diemžēl, ne vienīgais....

46 gadu vecumā februārī pēkšņi nomira Latvijas skeitborda "tēvs" Gints Gailītis. Gailītis bija Latvijas Skeitborda federācijas prezidents, tās dibinātājs un šī sporta veida iesācējs Latvijā.

Februārī Latvija zaudēja pirmo olimpisko čempioni Latvijas sporta vēsturē, izcilo šķēpmetēju Inesi Jaunzemi, kura bija Latvijas Olimpiešu kluba vadītāja, medicīnas zinātņu doktore, Triju zvaigžņu ordeņa virsniece. 1956.gadā olimpiskajās spēlēs Melburnā PSRS izlases rindās Jaunzeme uzvarēja šķēpmešanas sacensībās ar rezultātu 53,86 metri, kļūstot par pirmo Olimpisko čempioni Latvijas sporta vēsturē.


Februāra beigās pēc ilgas un smagas slimības nomira daudzkārtējais Latvijas meistars boksā, pazīstamais jaunatnes treneris Jānis Rovičs. Savas sporta karjeras laikā, kas ilga no 1954. līdz 1969. gadam, Jānis Rovičs 10 reizes izcīnīja Latvijas čempiona titulu, kļuva par divkārtēju PSRS čempionāta sudraba medaļas ieguvēju un izcīnījis vienu bronzas godalgu. Cīnījies otrajā pusvidējā, pirmajā un otrajā vidējā svara kategorijā, pārstāvējis boksa klubu "Daugava". 206 ringā aizvadītās cīņās viņš guvis 185 uzvaras.

Savukārt decembrī traģiskā nelaimes gadījumā darba vietā bojā gāja Latvijas autokrosa čempionāta un folkreisa braucējs Sandis Melngāršs. Autokrosā melngāršs debitēja 2001. gadā, sekojot brāļa Andra pēdās. Lielākie panākumi gūti 2008. gadā, kad viņš ar stabilu sniegumu sasniedza Latvijas čempionāta piekto vietu 1600 klasē.

Basketbola sabiedrība slavenības zaudēja gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā.

Maijā Brisbenā 37 gadus vecumā pēc sirdstriekas nomira 1999.gada Eiropas labākā basketboliste, poļu centra spēlētāja Malgžata Dideka, kura bija sava trešā bērna gaidībās. 1999.gadā Polijas izlase triumfēja Eiropas čempionātā, bet itāļu sporta laikraksts "La Gazzetta dello Sport" atzina viņu par Eiropas labāko basketbolisti. Karjeras laikā desmit gadus 2,18 metrus garā Dideka aizvadīja WNBA, kur kļuva par labāko metienu bloķētāju.

Jūnijā cīņa ar vēzi uzveica bijušo Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju Maiklu Mičelu, kurš aizgāja aizsaulē 55 gadu vecumā. Trīs ar pusi sezonas Mičels aizvadīja Klīvlendas "Cavaliers" komandā, no kuras 1981. gadā tika ievēlēts NBA "All Stars" izlasē, taču sportiski veiksmīgāko periodu viņš aizvadīja Sanantonio "Spurs" komandā, spēlējot kopā ar Džordžu Gervinu un Artisu Gilmoru. 1988. gadā atvadījies no NBA, Mičels vēl vairāk kā 10 gadus spēlēja Eiropas klubos.

Novembrī 83 gadu vecumā nomira Basketbola Slavas zālē uzņemtais Eds Makolejs, kurš bija viena no pirmajām lielajām Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznēm. 1950.gadā NBA draftā viņu izvēlējās Bostonas "Celtics", kuras rindās spēlēja līdz 1956.gadam. 1951.gadā viņš kļuva par NBA pirmās Zvaigžņu spēles vērtīgāko spēlētāju, vēlāk viņš pārstāvēja Sentluisas "Hawks", ar kuru kopā 1958.gadā kļuva par NBA čempionu. 1960.gadā Makolejs tika uzņemts Basketbola Slavas zālē.

2011.gada nogale traģiski izvērtās pasaules autosportā, kas zaudēja vairākus sportistus.

Šāgada "IndyCar" sezonas pēdējā posmā Lasvegasas trasē traģiskā avārijā bojā gāja divkārtējais "Indy 500" uzvarētājs, britu autosportists Dens Veldons. Sadursme notika 11.aplī un tajā tika iesaistītas 15 formulas. Veldons atradās šīs grupas vidū, viņa auto pārlidoja pāri citai mašīnai un, aizdegoties, ietriecās trases nožogojumā. Sacīkste tika apturēta, bet pēc divām stundām tika paziņots, ka 33 gadus vecā Veldona dzīvību glābt nav izdevies.

Avārijas ar fatālu iznākumu "IndyCar" sacensībās nebija notikušas kopš 2006. gada, kad Houmstīdas trasē iesildīšanās laikā bojā gāja Pols Dana. Šajās sacensībās vēlāk uzvarēja tieši Veldons.


Oktobrī Malaizijas "Grand Prix" sacensībās motošosejā prestižajā "MotoGP" klasē dzīvību zaudēja "Honda Gresini" vienības itāliešu braucējs Marko Simončelli. Sacensības ar sarkanajiem karogiem tika apturētas tikai četras minūtes pēc to sākuma, kad kritienu vienā no pagriezieniem otrajā aplī piedzīvoja Simončelli, kurš pirmo apli pabeidza ceturtajā vietā. Viņam virsū uztriecās amerikāņu motobraucējs Kolins Edvardss no "Monster Yamaha Tech 3" komandas un septiņkārtējais pasaules čempions šajā klasē Valentīno Rosi no Itālijas ("Ducati Marlboro").

Sacensības tika atceltas, jo šādos apstākļos organizatori nevēlējās veikt atkārtotu startu. Pēc tam ārsti par Simončelli dzīvību cīnījās apmēram stundu, tomēr nespēja viņam palīdzēt.

Novembrī jūras ātrumlaivu sacīkstēs Floridā nedēļas laikā atsevišķos negadījumos bojā gāja trīs braucēji. Par Kīvestas pasaules čempionātu dēvētajās sacīkstēs gāja bojā Džoijs Gratons, kura katamarāns "Skater" sacensību dienas pēdējā aplī apmeta divus kūleņus. Savukārt treniņos negadījumā dzīvību zaudēja "Big Thunder Marine" ekipāža Roberts Morgans un Džefrijs Tilmans.

Tāpat novembrī autošosejas sacensībās Argentīnā bojā gāja 22 gadus vecais argentīniešu autosportists Gvido Falaši. Traģēdija notika "Turismo de Carretera" sacensībās, kuras tiek uzskatītas par populārākajām Argentīnā.

Sacensību pēdējā aplī kāds no konkurentiem nenovaldīja mašīnu, pēc kā arī no trases izlidoja Falaši vadītais auto, ietriecoties aizsargjoslā riepu nožogojumā. No trieciena auto atlidoja atpakaļ trasē, kur Falaši mašīna saņēma vēl divus triecienus no citām mašīnām.

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) ārpus laukuma traģiski šogad dzīvības zaudēja vairāki spēlētāji.

Maijā 28 gadu vecumā nomira Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Ņujorkas "Rangers" uzbrucējs Dereks Būgārds, kurš bija viens no līgas labākajiem "policistiem". Būgārdu miruši viņa dzīvoklī Minesotā atrada hokejista ģimenes locekļi.

Vēlāk mediķi paziņoja, ka hokejista nāvi izraisīja nejaušs alkohola un medikamentu kokteilis. Būgārds bija vienlaicīgi lietojis alkoholu un spēcīgu pretsāpju medikamentu oksikodonu.

Augustā savās mājās mirušu atrada NHL kluba Vinipegas "Jets" centra uzbrucēju Riku Ripjēnu. Pēc policijas teiktā, notikuma vietā nekā aizdomīga nav bijis un 27 gadus vecā sportista nāve tiek uzskatīta par pēkšņu.

Augustā savās mājās Toronto mirušu atrada arī 35 gadu veco, bijušo Nešvilas "Predators" uzbrucēju Veidu Belaku, kurš, visticamāk, izdarīja pašnāvību. Aizvadītajā sezonā Belaks pārstāvēja Nešvilas "Predators" komandu, taču jau pēc 15 spēlēm tika izlikts neaizsargāto spēlētāju sarakstā. Belaks nevēlējās spēlēt Nešvilas fārmklubā Amerikas Hokeja līgā (AHL) un martā paziņoja par karjeras beigām, taču turpināja strādāt "Predators" klubā.

Martā traģiskā autoavārijā 59 gadu vecumā bojā gāja leģendārais Bufalo "Sabres" uzbrucējs, 1975. gada Stenlija kausa finālists Riks Martins. Martins gājis bojā vienas automašīnas avārijā Bufalo priekšpilsētā. Kā vēstīja vietējie laikraksti, bijušo hokejistu pie stūres piemeklējusi sirdslēkme.

Jūlijā traģiskā nelaimes gadījumā, avarējot paša vadītajam lidaparātam, bojā gāja Jaroslavs Jiržiks, kurš bija pirmais Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējušais čehu izcelsmes hokejists. Negadījums notikas netālu no bijušā hokejista dzimtās Brno pilsētas. Jiržiks toreizējās Čehoslovākijas izlases rindās 134 spēlēs bija guvis 83 vārtus, tādējādi izpelnoties iespēju 1969./1970.gada sezonā aizvadīt trīs spēles NHL komandā Sentluisas "Blues".

Traģiskākos mirkļus kopš 1995.gada piedzīvoja pasaules riteņbraukšanas elite.

Maija sākumā traģiski beidzās prestižā velobrauciena "Giro d'Italia" trešais posms, kurā vienā no nobraucieniem nositās beļģu riteņbraucējs Voters Veilands.

26 gadus vecais "Leopard Trek" komandas sportists nositās bīstamā nobraucienā apmēram 25 kilometrus pirms finiša. Televīzijas pārraidē pēc kritiena bija redzams, ka sportists ir bezsamaņā, smagi cietis un zaudējis daudz asiņu. Viņam tika sniegta medicīniskā palīdzība, arī kardiālā masāža. Ar helikopteru sportists tika nogādāts slimnīcā, kur vēlāk ārsti fiksēja Veilanda nāvi.

Gada sākumā treniņu laikā Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) sadursmē ar smago automašīnu bojā gāja daudzsološā amerikāņu velosportiste Karla Svorta. 23 gadus vecā sportiste dzimusi DĀR, bet pirms astoņiem gadiem pārcēlās uz ASV, kur uzsāka savas sporta gaitas. Pagājušā gada nogalē Svorta parakstīja savu pirmo līgumu ar "HTC-Highroad" komandu un šogad gatavojās uzsākt gaitas profesionālajā velosportā.

Maijā savāds nelaimes gadījums pārtrauca 32 gadu vecā "Movistar" komandas spāņu riteņbraucēja Ksavjera Tondo dzīvi. Tondo savā mājā Granadā tika saspiests starp garāžas durvīm un viņa mašīnu brīdī, kad ar braucis ārā uz kārtējo treniņu.

Pasaule šogad atvadījās no diviem leģendāriem bokseriem, bet Krievijā ringā dzīvību zaudēja pazīstams bokseris.

Dažas dienas pirms savas 77. jubilejas mūžībā aizgāja leģendārais britu bokseris, bijušais Lielbritānijas, Sadraudzības valstu un Eiropas čempions smagajā svarā Henrijs Kūpers. Savas boksa karjeras laikā Kūpers aizvadījis 55 cīņas, kurās svinējis 40 uzvaras, 27 no kurām – ar nokautu. Slavu Henrijs Kūpers iemantoja ar boksa maču pret Muhamedu Alī 1963. gadā, kurā aizsūtīja savu pretinieku nokdaunā ar kreiso āķi, taču mačā zaudēja.

Novembrī 68 gadu vecumā nomira bijušais pasaules čempions boksā supersmagajā svarā, amerikānis Džo Freizers. Pirms vairākām nedēļām Freizeram ārsti konstatēja aknu vēzi, viņš ilgu laiku atradās slimnīcā, taču ārstiem neizdevās glābt bijušo sportistu.

1964.gadā Freizers kā savainotā Džimija Eliasa aizstājējs devās uz olimpiskajām spēlēm un izcīnīja zelta godalgu. 1970.gadā Freizers kļuva par pasaules čempionu WBC un WBA versijās, bet 1971.gadā viņš kļuva par pirmo bokseri, kurš sagādāja zaudējumu izcilajam Muhamedam Ali.

Savukārt decembrī Jekaterinburgā nomira Krievijā pazīstamais bokseris Romāns Simakovs, kurš 5.decembrī pēc zaudējuma nonāca komā. Dažas dienas pirms tam pussmagā svara cīņā Simakovs ar tehnisko nokautu zaudēja Sergejam Kovaļevam. Tiesneši cīņu apturēja septītajā raundā.

Uzriez pēc cīņas Simakovu komā nogādāja slimnīcā, viņam konstatēja smadzeņu traumu. Ārsti uzreiz veica operāciju, taču, tā arī nenākot pie samaņas, bokseris nomira.

Krievijas sportam arī bez Jaroslavļas "Lokomotiv" traģēdijas gads izvērtās diezgan sērīgs, jo sports zaudēja vairākas personības.

Janvārī pēc ilgstošas slimības 34 gadu vecumā aizsaulē aizgāja Pasaules kausa posmu uzvarētāja, biatloniste Marija Streļenko. Laikā no 1999. līdz 2001. gadam Streļenko bija iekļauta Krievijas biatlona izlasē, un 1999. gadā Pasaules kausa posmā Pokļukā izcīnīja sudraba godalgu sprintā, bet stafetē – zeltu.

Martā 58 gadu vecumā pēc ilgstošas slimības nomira leģendārais krievu vingrotājs septiņkārtējais olimpiskais čempions Nikolajs Andrianovs. Trijās spēlēs – 1972., 1976. un 1980. gadā – Andrianovs izcīnīja septiņas zelta, piecas sudraba un trīs bronzas godalgas. Maskavas Olimpisko spēļu atklāšanā Andrianovs deva zvērestu no sportistu puses.

Martā Maskavā 93 gadu vecumā aizsaulē aizgāja leģendārā krievu ātrslidotāja, trīskārtējā pasaules čempione un rekordiste Marija Isakova. Savu pirmo pasaules čempiones titulu Marija Isakova izcīnīja daudzcīņā, pasaules meistarsacīkstēs Somijā 1948. gadā, kas bija pirmā pasaules čempionātu zelta medaļa PSRS ziemas sporta veidos.

Maijā 78. mūža gadā Krievija zaudēja leģendāro TV komentētāju un sporta žurnālistu Georgiju Sarkisjancu. Televīzijā Sarkisjancs strādāja no 1959. gada līdz par mūža beigām. Viņš komentēja dažādu sporta veidu sacensības, vadīja slavenās TV pārraides "Futboļnoje obozreņije" ("Futbola apskats") un "Goli, očki, sekundi" ("Vārti, punkti, sekundes"), lasīja sporta ziņas PSRS galvenajā ziņu pārraidē "Vremja" ("Laiks").

Savas TV žurnālista karjeras laikā Sarkisjancs strādājis 15 Olimpiskajās spēlēs un vairāk kā 30 pasaules un Eiropas čempionātos visdažādākajos sporta veidos - boksā, futbolā, daiļslidošanā.

Novembrī Minhenē 69 gadu vecumā nomira bijušās PSRS svarcēlājs Vasīlijs Aleksejevs. Bijušo sportistu nogādāja Minhenes kardioloģijas klīnikā, taču ārstiem glābt izcilo sportistu neizdevās.

Aleksejevs karjeras laikā 80 reizes laboja pasaules rekordus un 81 reizi – PSRS rekordus. 1972. un 1976.gadā viņš kļuva par olimpisko čempionu, bet astoņas reizes viņš triumfējis gan pasaules, gan Eiropas čempionātos.

Traģiskā autokatastrofā oktobrī bojā gāja perspektīvais Krievijas tramplīnlēcējs Pāvels Kareļins, ar kuru Krievija saistīja lielas cerības 2014.gada Soču Olimpiskajās spēlēs.

Ceļu satiksmes negadījums notika autošosejas Maskava-Ufa 572.kilometrā. Kareļins vadīja "Mercedes" markas automašīnu, kas sadūrās ar kravas automašīnu. 21 gadu vecais Kareļins mira negadījuma vietā, jo nenostrādāja viņa automašīnas drošības spilveni.

Jūnijā notikušajā traģiskajā aviokatastrofā pie Petrozavodskas starp 44 bojā gājušajiem bijis arī pazīstamais krievu futbola tiesnesis Vladimirs Petajs. 38 gadus vecais Vladimirs Petajs bija FIFA kategorijas tiesnesis, vairākkārtīgi iekļauts sezonas labāko soģu TOP 5 Krievijā. Pēdējo spēli Petajs tiesāja 14.jūnijā, kas bija viņa 100. mačs Krievijas premjerlīgā, un izrādījās pēdējais. Ar liktenīgo reisu tiesnesis atgriezās mājās Petrozavodskā.


Novembrī Maskavā nomira bijušais PSRS futbola izlases kapteinis, slavenais padomju laiku spēlētājs Valentīns Ivanovs. Kā vēsta Krievijas masu mediji, Ivanovam bija Alcheimera slimība. Ivanovs bija viens no labākajiem PSRS futbolistiem pagājušā gadsimta 50. un 60.gados. 1956.gadā viņš kopā ar PSRS izlasi uzvarēja olimpiskajās spēlēs, četrus gadus vēlāk kļuva par Eiropas čempionu, bet 1964.gadā ieguva Eiropas čempionāta sudraba godalgu.

Pasaules futbols šogad zaudēja daudzus leģendārus spēlētājus.

Martā 79 dzīves gadā mūžībā aizgāja bijušais Čehoslovākijas izlases kapteinis, izcilais aizsargs Ladislavs Novāks, kura vadībā čehoslovāki iekļuva 1962. gada Pasaules kausa izcīņas finālā. Par vienu no labākajiem sava laika aizsargiem atzītais Novāks piedalījies trijos Pasaules kausa izcīņas turnīros pēc kārtas, augstāko sasniegumu izcīnot 1962. gadā Čīlē, kur Čehoslovākijas izlase ieguva sudraba medaļas, finālā piekāpjoties brazīliešiem.

Oktobrī 70 gadu vecumā nomira 1967.gada Zelta bumbas ieguvējs, bijušais Ungārijas futbola izlases uzbrucējs Florians Alberts. Alberts visu savu profesionālā futbolista karjeru aizvadīja "Ferencvaros" rindās, 537 spēlēs gūstot 383 vārtus un četras reizes kļūstot par Ungārijas čempionu. Ungārijas valstsvienībā viņš 75 spēlēs guva 31 vārtu. 1962. un 1966.gados Alberts palīdzēja Ungārijas valstsvienībai Pasaules kausa finālturnīrā, bet 1960.gadā valstsvienības rindās izcīnīja olimpisko spēļu bronzu.

Decembra sākumā slimnīcā nomira leģendārais Brazīlijas futbolists Sokratess, kurš ārstniecības iestādē bija ievietots smagā stāvoklī. Slimnīcas paziņojumā pausts, ka 57 gadus vecajam futbolistam pēc zarnu infekcijas radies septiskais šoks. Viņš bija pieslēgts dzīvības uzturēšanas aparātiem. Futbolista slimības bija saistītas ar alkohola atkarību.

Sokratess bija Brazīlijas izlases kapteinis divos pasaules čempionātos, kur komanda ieguva čempiona titulu. Viņš tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem pasaules futbolistiem.

Novembrī futbola sabiedrību pāršalca nepatīkama ziņa, jo Velsas futbola valstsvienības galvenais treneris Gerijs Spīds tika atrasts pakāries savās mājās. Spīds par Velsas izlases galveno treneri tika apstiprināts pagājušā gada decembrī.

Velsas izlases rindās Spīds laika posmā no 1990. līdz 2004.gadam piedalījās 85 spēlēs, kas ir izlases rekords laukuma spēlētājiem, gūstot septiņus vārtus.

Novembra nogalē kārtējo triecienu saņēma arī Togo, jo autobuss, kurā Togo futbola izlases spēlētāji devās uz kārtējo spēli, iegāzās aizā un aizdegās. Katastrofā bojā gāja cilvēki, bet vairāki guva ļoti smagas traumas.

Sporta sabiedrība šogad zaudēja olimpisko čempionu Miku Millilu un Vankūveras olimpisko spēļu vicečempionu Džaretu Pītersonu.

Martā 21 gada vecumā no insulta nomira Ukrainas čempione lodes grūšanā Marija Koškareva. Pagājušā gada decembrī sportistei sākušās galvas sāpes, bet janvāra sākumā viņa tika nogādāta slimnīcā. 11.janvārī sportistei tika veikta galvas operācija, pēc kuras viņa nonāca komā. Ārsti divus mēnešus cīnījās par sportistes dzīvību, taču to glābt neizdevās.

Jūnijā no saindēšanās ar alkoholu 26 gadu vecumā nomira Ķīnas slavenākais rallija pilots Liu Čao Dongs. Vēl pagājušajā gadā viņš piedalījās arī pasaules rallija čempionātā.

Jūnijā motocikla negadījumā dzīve pārtrūka 2007.gada Eiropas čempionam 3000 metru distancē skriešanā Kozimo Kaliandro. Negadījums notika netālu no Itālijas pilsētas Brindzi, kad 29 gadus vecais Kaliandro ar motociklu ietriecās pretim braucošā mašīnā.

Jūlijā savās mājās Kokkolā mirušu atrada 41 gadu vecais somu olimpisko čempionu slēpošanā Miku Millillu. Somu slēpotājs par olimpisko čempionu kļuva 1998. gada spēlēs Nagano, kur uzvarēja 30 kilometru distancē, kā arī izcīnīja divas bronzas medaļas. Viņam bija arī sudraba un divas bronzas godalgas no 1994. gada olimpiskajām spēlēm Lillehammerē. Somu slēpotājs karjeras laikā tika arī pie četriem pasaules čempiona tituliem, bet kopā pasaules čempionātos izcīnīja deviņas godalgas.

Jūlijā pašnāvību izdarīja 2010. gada Vankūveras Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs frīstaila akrobātikā Džarets Pītersons. Viņa līķi atrada policija netālu no Soltleiksitijas. 29 gadus vecais sportists bija nošāvies, un blakus esošajā automašīnā tika atrasta Pītersona atstātā pirmsnāves vēstule, kuras saturs netiek atklāts. Neilgi pirms pašnāvības Pītersns bija piezvanījis policijai un izstāstījis par savu nodomu.

Vankūveras Olimpiskajās spēlēs Pītersons izcīnīja sudraba medaļu frīstaila akrobātikā, piekāpjoties tikai baltkrievam Aleksejam Grišinam.

Augustā Argentīnā 100 gadu vecumā mūžībā aizgāja vecākais olimpiskais čempions, bijušais riteņbraucējs Atilio Pavesa. Par divkārtēju olimpisko čempionu Pavesi kļuva 1932. gada spēlēs Losandželosā, kas tika dēvētas par "itāļu spēlēm", ņemot vērā, cik zelta godalgu ieguva šīs valsts sportisti. Pavesi uzvarēja individuālajās un komandu sacensībās riteņbraukšanā.

Septembrī Dānijā traģiski beidzās kāda otrās spēcīgākās handbola līgas spēle, kuras laikā nomira 23 gadus vecais Larss Olsens, bet novembrī autoavārijā savā dzimtenē bojā gāja vieni no pasaulē labākajiem handbola tiesnešiem, vācu dvīņubrāļi Reiners un Bernds Metes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!