Foto: DELFI

Vairāk nekā 70 000 cilvēku ir parakstījuši petīciju par Teksasas štata izstāšanos no ASV. Valdībai ir jāsniedz oficiāla atbilde uz iedzīvotāju ierosinājumu, ja to atbalsta vismaz 25 000 cilvēku, vēsta ārvalstu mediji.

Petīcija publicēta Baltā nama oficiālās interneta vietnes iedzīvotāju ierosinājumu sadaļā 9. novembrī, bet tā nebūt nav vienīgais šāda veida ierosinājums. Tomēr Teksasas petīcija ir pirmā, kas pārsniegusi minimāli nepieciešamos 25 000 parakstu.

Petīcija par Luziānas štata atdalīšanos no ASV publicēta tikai dažas stundas pēc 6. novembra ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu apkopošanas. Līdz vēlēšanu nedēļas beigām Baltā nama vietnē jau bija ievietotas Teksasas un vēl 18 štatu petīcijas par vēlmi atdalīties.

Saskaņā ar Baltā nama vietnē publicētajiem noteikumiem ASV prezidentam vai viņa administrācijas pārstāvim ir jāreaģē uz iedzīvotāju pausto vēlmi. Nākamajam solim būtu jābūt Baltā nama atbildei. Vietnē ir norādīts, ka atbildes sniegšanas ātrums ir atkarīgs no citu interneta petīciju daudzuma.

Nākamais štats, kurš varētu noteiktajās 30 dienās sasniegt vajadzīgos 25 000 parakstu, ir Florida. Petīcijai par šī štata izstāšanos no ASV otrdienas vakarā pietrūka vēl 3000 atbalstītāju, vērsta raidsabiedrība RT.

Tikmēr kādu citu petīciju, kas aicina prezidentu Baraku Obamu atņemt pilsonību visiem, kuri parakstījuši aicinājumus par štatu atdalīšanos no ASV, ir atbalstījuši 1754 iedzīvotāji, vēsta RT.

Jau vēstīts, ka 6. novembrī notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās Obama ievēlēts par prezidentu uz otro termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!