Ceturtdien, 8. decembrī, 95 gadu vecumā mūžībā aizgājis ASV astronauts un ASV senators Džons Glenns, atsaucoties uz Ohaio štata universitātes informāciju, ziņo CNN.

Britu raidsabiedrība BBC ziņo, ka Glenss nomiris savu bērnu, kā arī 73 gadus vecās sievas klātbūtnē.

Trešdien Ohaio štata universitātes pārstāvis medijiem paziņoja, ka Glenns vairāk nekā nedēļu atrodoties slimnīcā. "Viņš pirms nedēļas tika ievietots slimīcā," uzsvēra Henks Vilsons.

Kā atzīmē CNN, informācija par viņa veselības stāvokli netika izpausta. 2014. gadā Glennam tika veikta sirds vārstuļu operācija, atgādina CNN.

Medijs atgādina, ka Glenns bija plašākai sabiedrībai pazīstams ar to, ka 1962. gadā ar kosmosa kuģi devās misijā, kuras laikā apriņķoja apkārt zemeslodei.

Glenns 1942. gadā sāka karjeru aviācijā, kļūstot par ASV Jūras kājnieku lidotāju. Otrā pasaules kara laikā viņš sākumā vadīja transporta lidmašīnas, bet pēc tam iznīcinātājus Klusā okeāna karadarbības zonā.

Glenns piedalījās arī Korejas karā, veicot kaujas lidojumus ar iznīcinātājiem.

1959. gadā Glenns pieteicās pirmajā pilotējamo kosmosa lidojumu programmā.

1962. gada 20. februārī Glenns ar kosmosa kuģi "Liberty Bell 7" veica gandrīz piecu stundu ilgu lidojumu, tā gaitā trīsreiz apriņķojot Zemi tās orbītā, un kļuva par ASV nacionālo varoni.

Glenns 1964. gadā aizgāja no Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) un pēc tam iesaistījās politikā kā Demokrātu partijas biedrs. Viņš bija ASV senators no Ohaio štata no 1974. līdz 1999. gadam.

1998. gadā Džons Glenns veica otro kosmisko lidojumu, lai pētītu kosmiskā lidojuma ietekmi uz veca cilvēka organismu. Šīs misijas laikā viņš kļuva par vecāko cilvēku, kas lidojis kosmosā.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!