Aizdomās par kukuļņemšanu divu miljonu dolāru apmērā pirmdien aizturēts Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kukuļošana saistīta ar gadījumu, kad Uļukajeva vadītā ministrija devusi pozitīvu novērtējumu, kas ļāvis naftas kompānijai "Rosneft" iegūt 50% daļu "Bashneft" naftas uzņēmumā.

"Tas ir saistīts ar izspiešanu un draudiem, kas tika veltīti "Rosneft" pārstāvjiem," skaidroja Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāve Svetlana Petrenko. "Uļukajevs tika pieķerts kukuļa ņemšanas brīdī."

Uļukajevs, kurš ekonomikas ministra amatā stājās 2013. gadā, ir visaugstāk stāvošais ierēdnis, kurš Krievijā aizturēts pēdējo 25 gadu laikā, raksta BBC. Izmeklēšanas komisija norādīja, ka 60 gadus vecajam ministram drīzumā tiks izvirzītas apsūdzības. Ja tiks pierādīta Uļukajeva vaina, viņam draud no astoņiem līdz 15 gadiem ilgs cietumsods.

Aizturēšana notikusi pēc mēnešiem ilgas Uļukajeva novērošanas un telefonsarunu noklausīšanās, pavēstīja amatpersonas. Neoficiāla informācija liecina, ka operāciju diktējis Krievijas Federālās drošības dienests.

Valsts kontrolētajos TV kanālos notikumu pavadīja virsraksti, kuros tika vēstīts par "cīņu pret korupciju". Savukārt medijam "Novaya Gazeta" avoti atklājuši, ka pretēji vēstītajam, Uļukajevs kukuli neesot ņēmis, bet viņa arests neesot nofilmēts.

Ekonomikas ministrija arestu raksturojusi kā savādu un pārsteidzošu. Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības prezidents Alekandrs Šohins izteicās, ka ir jābūt vājprātīgam, lai pēc daļu iegādes vēl mēģinātu izspiest naudu, jo īpaši ja izspiešana notiek no "Rosneft" vadītāja Sečina, kurš "patiesībā ir viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem Krievijā".

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs žurnālistiem stāstīja, ka Putins par notikušo ir informēts. "Šīs ir nopietnas apsūdzības un tikai tiesa var dot verdiktu," teica Peskovs.

Peskovs nemācēja paskaidrot vai Uļukajeva aizturēšanas dēļ varētu tikt pārskatīts "Rosneft" un "Bashneft" darījums. Tomēr "Rosneft" pārstāvis norādījis, ka kompānija šādu scenāriju nesaredz.

Krievijas valdības kontrolētais "Rosneft" oktobrī par pieciem miljardiem dolāru iegādājās 50% daļu naftas kompānijā "Bashneft". Šis darījums radīja šķelšanos Kremlī, raksta aģentūra "Reuters".

"Rosneft" vadītājs un Putina tuvs sabiedrotais Igors Sečins aktīvi lobēja "Bashneft" daļu iegūšanu. Tikmēr ar premjerministru Dmitriju Medvedu saistīti grupējumi, kuri atbalsta liberālu ekonomiku, uzskatījuši, ka "Bashneft" jāpaliek privāto uzņēmēju rokās.

Ekonomikas ministrs Uļukajevs, kurš nav ciešs Putina sabiedrotais, bet nepieder arī ideoloģiski pretēji vērstiem valdības grupējumiem, sākotnēji iebildis pret "Bashneft" daļu iegādi, bet vēlāk darījumu parakstījis, vēsta "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!