Foto: EPA/LETA
Galvenajam aizdomās turamajam par slepenu dokumentu nodošanu interneta vietnei "Wikileaks", ASV armijas karavīram Bredlijam Meningam var tikt piespriests 52 gadu cietumsods, ceturtdien vēsta ārvalstu mediji.

Pašlaik 23 gadus vecais ASV armijas izlūkdienesta analītiķis atrodas apcietinājumā militārajā bāzē Virdžīnijas štatā. Viņš tiek turēts aizdomās par vairāk nekā 250 000 amerikāņu diplomātiskā pasta dokumentu un militāro ierakstu noplūdi par incidentiem Irākā un Afganistānā.

Uzzinot par slepenu dokumentu nonākšanu "Wikileaks", ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone solīja īstenot "skarbus soļus, lai apturētu tos, kas nozadzis informāciju". ASV Republikāņu partija savukārt vēlas, lai notikusī noplūde tiktu pielīdzināta terorismam.

Kā vēstīts, WikiLeaks" svētdien sāka atklātībai nodot vairāk nekā 250 000 ASV Valsts departamenta dokumentu, kas skar plašu jautājumu loku, kā arī atklāj diplomātu izteikumus par pasaules līderiem.

Baltais nams asi nosodījis šādu soli, norādot, ka tādējādi tiek apdraudētas cilvēku dzīvības un nacionālā drošība.

Turpretī "WikiLeaks" aizstāv savu rīcību, norādot, ka publiskotie dokumenti palīdz izgaismot pretrunas starp Vašingtonas publisko tēlu un "to, ko tā saka aiz slēgtām durvīm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!