Foto: Reuters/Scanpix

Šonedēļ sāk darbu pirmais Lietuvas vēstnieks Afganistānā. Kā paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija, vēstnieks Roks Bernots pirmdien Kabulā iesniedzis akreditācijas rakstu Afganistānas prezidentam Ašrafam Gani. Vēstnieks rezidēs Viļņā.

Bernots tikšanās laikā izteicies, ka atzinīgi vērtē Afganistānā veiktās reformas, un norādījis, ka Lietuva Afganistānai varētu kalpot par paraugu e-pārvaldes un maksājumu izpildes jautājumos.

Afganistānas prezidents savukārt uzsvēris, ka viņa valsts vēlas palielināt produkcijas eksportu uz Eiropu, bet jaunais Lietuvas vēstnieks viņu iepazīstinājis ar konteinervilciena "Vikingas" maršrutu.

No 2005. līdz 2015.gadam Kabulā darbojās Lietuvas īpašā misija, ko vadīja pagaidu pilnvarotais lietvedis.

Lietuva laikā no 2006. līdz 2015.gadam Afganistānā par Attīstības sadarbības un demokrātijas atbalsta programmas līdzekļiem finansēja 229 projektus, starptautiskus pasākumus un divpusējas vizītes kopsummā par vairāk nekā pieciem miljoniem eiro. Šis atbalsts bija paredzēts Afganistānas pārvaldes institūciju potenciāla stiprināšanai, veselības aprūpei, lauku apvidu attīstībai un sadarbības veicināšanai ar starptautisko donoru kopienu.

No 2005. līdz 2013.gadam Lietuva vadīja Afganistānas Goras provinces atjaunošanas grupu. Šobrīd Afganistānā misijā "Resolute Support" dienē aptuveni desmit Lietuvas karavīri.

Lietuva un Afganistāna diplomātiskās attiecības nodibināja jau 1930.gadā, kad Kauņā tika parakstīts līgums par draudzīgām attiecībām starp abām valstīm. Atgūto Lietuvas neatkarību Afganistāna atzina 1991.gadā, bet 2005.gadā abas valstis atjaunoja diplomātiskās attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!