Foto: AFP/Scanpix

Itālijas Augstākā tiesa atcēlusi spriedumu, ar kuru ASV studente Amanda Noksa un viņas bijušais draugs, itālis Rafaele Sollečito attaisnoti britu studentes Mereditas Kerčeres slepkavībā, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC. Tagad lieta tiesai būs jāskata vēlreiz.

Noksa, kura pēc attaisnojošā sprieduma atbrīvota no apcietinājuma un atgriezusies dzimtajā ASV pilsētā Sietlā, paziņojusi, ka ir satriekta par šādu Itālijas tiesas lēmumu. "Bija sāpīgi saņemt ziņas no Itālijas, ka ir nolemts šo lietu sūtīt pārskatīšanai," sacījusi Noksa, bilstot, ka viņas saistīšana ar šo noziegumu ir netaisnīga. "Taču nav svarīgi, kas notiks tālāk, es un mana ģimene turpināsim cīnīties, lai panāktu taisnīgu lietas iznākumu un manu pilnīgu attaisnošanu," sacījusi Noksa.

Savukārt Sollečito advokāts BBC pavēstījis, ka klients cer uz taisnīgu tiesu un nemainīgu spiedumu, jo viņš nozieguma pastrādāšanā nav vainīgs.

Savukārt prieku par šādu tiesas lēmumu izteikusi nogalinātās Kerčeres ģimene, kura lēmumu nosaukusi par uzvaru Itālijas tiesu sistēmā.

Ja tiesa, lietu pārskatot, tomēr atzīs amerikānieti par vainīgu, Itālijas cīnīsies par viņas izdošanu soda izciešanai. Itālijas Augstākā tiesa pirmdien paziņoja, ka lems par lietas pārskatīšanu, un jau otrdien pieņēma lēmumu. Zināms, ka lieta tiks pārskatīta Florences tiesā.

Slepkavība notika 2007.gadā Itālijas pilsētā Perudžā. 22 gadus vecā Kerčere tur studēja un dzīvoja kopā ar Noksu un vēl divām studentēm. 2007.gada 1.novembrī viņa tika atrasta ar pārgrieztu rīkli un puskaila mājā, kur viņa dzīvoja. Gadu vēlāk par līdzdalību slepkavībā tika notiesāts imigrants no Āfrikas Rudijs Geda, savukārt 2008.gadā Noksai par meitenes slepkavību tika piespriests 26 gadu cietumsodu, bet Sollečito - 25 gadu cietumsods. Skatot lietu apelācijas kārtībā, 2011.gadā tiesa Noksu un Sollečito attaisnoja, bet prokuratūra par šo lēmumu vērsās Itālijas Augstākajā tiesā.

Noksa tika attaisnota pēc tam, kad neatkarīgi eksperti nopietni apšaubīja svarīgus DNS pierādījumus šajā lietā.

Nedz Noksa, nedz Sollečito vainu apsūdzībās neatzina.

Prokuratūra uzskata, ka slepkavība pastrādāta narkotiku reibumā. Prokurori prāvā paziņoja, ka Noksa nodūrusi Kerčeri, kamēr Sollečito un Geds turējuši upuri. Geds mēģinājis izvarot Kerčeri, kad viņa atteikusies piedalīties seksa spēlē, kas bija saistīta ar iepriekšējās nakts Helovīna ballīti.

Šis noziegums izraisīja plašu sabiedrības rezonansi. Savukārt abi attaisnotie jaunieši vēlāk par notikušo izdeva kopīgu grāmatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!