Foto: Reuters/Scanpix

ANO Drošības padome (DP) svētdien aicināja Dienvidsudānas kaimiņvalstis palīdzēt izbeigt kaujas, kas ir atsākušās Dienvidsudānas galvaspilsētā Džubā, nosūtot papildu miera uzturētājus.

DP 15 dalībvalstis vienbalsīgi pieņemtā deklarācijā arī pieprasīja, lai Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs un viņa sāncensis viceprezidents Rieks Mačars "darītu visu iespējamo, lai kontrolētu savus spēkus, nekavējoties izbeigtu cīņu un novērstu vardarbības izplatīšanos".

DP aicināja abus sāncenšus "patiesi apņemties pilnīgi un nekavējoties īstenot miera vienošanos, ieskaitot pastāvīgu pamieru un militāro spēku pārdislocēšanu no Džubas". Paziņojumā tika stingri nosodītas ceturtdien atsākušās kaujas un tika uzsvērts, ka uzbrukumi civiliedzīvotājiem, ANO personālam un šīs organizācijas iestādēm var būt kara noziegumi.

DP aicināja reģiona valstis, Āfrikas Savienības Miera un drošības padomi un Starpvaldību attīstības pārvaldi risināt krīzi ciešos kontaktos ar Dienvidsudānas līderiem, kā arī aicināja reģiona valstis "sagatavoties papildu karavīru nodrošināšanai" miera uzturēšanai Dienvidsudānā.

Džubā svētdien atsākās apšaudes, bijušajiem Mačara nemierniekiem un valdības spēku karavīriem iesaistoties kaujās pilsētas pievārtē. Tas bija pirmais vardarbības uzliesmojums kopš piektdienas, kad valsts neatkarības pasludināšanas piektās gadskārtas priekšvakarā īslaicīgās, bet spēcīgās apšaudēs abās pusēs gāja bojā vismaz 150 karavīru.

Šīs ir pirmās kaujas starp armiju un bijušajiem nemierniekiem Džubā kopā aprīļa, kad Mačars ieņēma viceprezidenta amatu nacionālās vienotības valdībā saskaņā ar 2015. gada augusta vienošanos par pilsoņkara izbeigšanu. Pilsoņkarš izcēlās 2013. gada decembrī, kad Kīrs apsūdzēja Mačaru apvērsuma mēģinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!