Foto: AP/Scanpix

Ukrainas austrumos aptuveni 8000 ar HIV inficētu cilvēku akūti trūkst medikamentu un augusta vidū viņu zāļu krājumi izbeigsies pa visam, brīdinājis ANO sūtnis AIDS jautājumos Mišels Kazačkins.

Kazačkins intervijā ziņu aģentūrai AFP pirms Starptautiskās AIDS sabiedrības (IAS) konferences sākuma svētdien aicināja ASV, Vāciju, Franciju, Ukrainu un Krieviju palīdzēt šiem cilvēkiem.

Viņš sacīja, ka aptuveni 8000 pacientu ir ierauti "politiskajās krustugunīs starp Ukrainas valdību un Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem", jo viņiem nepieciešamie medikamenti tagad tiek aizturēti robežpunktos.

Vislielākā krīze draud Luhanskas un Doņeckas reģionos, kur reiz dzīvoja 25% ar HIV inficēto cilvēku Ukrainā. Tomēr kopš konflikta sākuma dauzi šos reģionus ir pametuši.

Kazačkins sacīja, ka ārstēšana jau ir apmaksāta un organizācija "Ārsti bez robežām" ir solījusi piegādāt medikamentus, tomēr Ukrainas varasiestādes neļauj zāles piegādāt un apgalvo, ka, piemēram, narkomānu ārstēšanā nepieciešamo opioīdu transportēšanai vajadzīgs bruņots konvojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!