ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns pirmdien paziņoja, ka vienošanās par pamieru Sīrijā "kopumā" tiek ievērota, neskatoties uz nedēļas nogalē notikušiem "incidentiem".

Tiek plānota arī darba grupas tikšanās, lai novērtētu sūdzības par pamiera pārkāpšanu.

"Šobrīd es varu jums teikt, ka kopumā ugunspārtraukšana tiek ievērota, neskatoties uz to, ka ir notikuši daži incidenti," reportieriem Ženēvā pavēstīja Bans.

Pamieru uzraugošā darba grupa "šobrīd cenšas panākt, lai tas neizplatītos tālāk un šī ugunspārtraukšana turpinātos", viņš piebilda.

Darba grupai plkst.15 (plkst.16 pēc Latvijas laika) ir paredzēta tikšanās, aģentūrai AFP atklāja ANO īpašais sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura.

ASV un Krievijas vadītā starptautiskā darba grupa tikās arī sestdien pāris stundas pēc pamiera stāšanās spēkā.

Pamiera iestāšanās ļaus nākamo piecu dienu laikā piegādāt humāno palīdzību vēl 154 000 aplenktajās teritorijās dzīvojošo iedzīvotāju.

De Mistura plāno nākamajā pirmdienā atsākt Sīrijas miera sarunas, ja pamiers tiks ievērots un izdosies piegādāt papildu humāno palīdzību.

Kā jau vēstīts, ASV un Krievija vienojušās, ka, sākot no sestdienas, Sīrijā tiek ievērots pamiers, kas attiecas uz Sīrijas valdības spēkiem, ārvalstu spēkiem un konkrētiem opozīcijas grupējumiem.

Pamiers neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

Sīrijas valdība apliecinājusi, ka pamieru ievēros. Opozīcijas Augstākā sarunu komiteja piektdien paziņoja, ka pamieru ievēros teju 100 bruņotās opozīcijas grupējumi.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!