Foto: AP/Scanpix

ANO sāks izmeklēšanu, lai pārbaudītu Sīrijas valdības apgalvojumu, ka bruņotie nemiernieki pie valsts ziemeļu pilsētas Alepo ir pielietojuši ķīmiskos ieročus, atsaucoties uz ANO ģenerālsekretāra Bana Kimuna paziņojumu, ceturtdien vēsta televīzijas kanāls "Al Jazeera".

"Es esmu nolēmis veikt Apvienoto Nāciju izmeklēšanu par iespējamo ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā," ceturtdien paziņoja Kimuns. ANO ģenerālsekretārs skaidro, ka izmeklēšanai būs nepieciešama sadarbība ar visām iesaistītajām pusēm.

"Es uzsveru, ka tas iekļauj neierobežotu piekļuvi," Kimuna teikto citē raidsabiedrība CNN.

Sīrijas valdība otrdien paziņoja, ka nemiernieki, kas cenšas gāzt valdošo režīmu, uzbrukumā ir izmantojuši ķīmiskos ieročus, nogalinot 25 cilvēkus. Savukārt nemiernieki šīs apsūdzības noraidīja un apgalvoja, ka paši režīma spēki izšāvuši "Scud" raķeti ar ķīmiskām vielām.

To, ka kāda no pusēm uzbrukumā ir izmantojusi ķīmiskos ieročus, trešdien apliecināja arī Izraēlas izlūkdienests. 

Sīrijas sūtnis ANO pēc incidenta paziņoja, ka starptautiskajā organizācijā ir nodota vēstule, kurā pieprasīts izmeklēt šo gadījumu. Uzsākt izmeklēšanu pieprasīja arī ASV, Francija un Lielbritānija, bet Krievija aicināja izmeklēt tikai Sīrijas valdības apsūdzības.

"Delfi" atgādina, ka ASV prezidents Baraks Obama pagājušā gada augustā paziņoja, ka ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā būtu "sarkanā līnija", kuru liktu ASV apsvērt domu par iejaukšanos Sīrijas konfliktā.

Tiek uzskatīts, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada rīcībā ir lieli ķīmisko ieroču krājumi. Sīrijas amatpersonas neapstiprina un nenoliedz to eksistenci, bet ir norādījušas, ka tādus ieročus pielietotu tikai ārēja iebrukuma gadījumā, bet ne pret savu tautu. Bažas rada iespējamo ķīmisko ieroču nonākšana radikālo nemiernieku grupējumu rokās.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!