Pretrunīgi vērtētais mākslinieks Džefs Boržo, kura izstāde Detroitas mākslas muzejā tika slēgta pagājušā gada nogalē, tiek vainots nepiedienīgu attēlu izrādīšanā, un izsaukts uz ASV Pontiakas apgabala tiesu, lai lietas pirmstiesas izskatīšanā sniegtu paskaidrojumus par martā notikušajā simpozijā izstādītajiem darbiem, ziņo "The Detroit Free Press".
Māksliniekam atbalstu izteikusi ASV Pilsoņtiesību apvienība (ACLU), kas norāda, ka lietas pirmstiesas izskatīšana ir ASV Konstitūcijas pirmā labojuma pārkāpums.

Boržo problēmas radīja arī izstāde "Fear No Art", kas notika Oklendas Mākslas centrā, un kurā bija izstādīti vairāki darbi, no Detroitas mākslas muzejā redzētajiem, piemēram, vannā guļosš Jēzus ar uzvilktu prezervatīvu.

Trīs nedēļas Pontiakā skatītāji varēja apskatīt arī slavenu gleznotāju - Rembranta, Rodēna, Pikaso gleznojumu fragmentus, ko Boržo bija sakompilējis kolāžās, kas mākslinieka paša vārdiem sakot "izskatījās tā, kā es būt gājis caur pornogrāfijas veikalu un izplēsis fragmentus no žurnāliem, izlīmējot tos guļamistabā uz sienām".

50 gadus vecais Boržo septembrī Pontiakā gatavojas atvērt Jaunās mākslas muzeju, un norāda, ka "dažas lietas neiekļaujas līdz šim pieņemtā rāmjos, bet tā tikai ir diskusija - ko īsti nes mūsdienu māksla".

Māksliniekam izvirzīta apsūdzība par nepiedienīgu attēlu izvietošanu paredz 90 dienu cietumsodu un 500 dolāru naudas sodu.

Centieni vēlreiz novilkt robežu starp mākslu un piedauzību, rada arvien lielāku satraukumu dažādās sabiedriskās organizācijās, kas norāda uz Boržo kā piemēru cenzūras gadījumam.

Pēc izstādes Boržo atklāšanas saņēmis iebildumus no kādas tuvējās firmas, ka viņa māksla ir pretīga, tādēļ aizklājis galerijas logus ar baltu papīru, tādējādi padarot to neredzamu nejaušiem skatītājiem. Tomēr simpozija rītā Galerijā ieradās divi policisti, kas mākslinieku vainojuši piedauzīgu attēlu izvietošanā.

"Objekti tika radīt ne dēļ tā, lai cilvēki uz tiem skatītos, bet gan par tiem runātu. Gribēju cilvēkiem jautāt, kas rada mākslu un kādas vērtības tā dod sabiedrībai. Manuprāt, tas izdevās", rezumēja Boržo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!