Foto: AP/Scanpix

ASV ir atvērtas Irānas dalībai Sīrijas konfliktam veltītās diplomātiskajās sarunās, kas piektdien paredzētas Vīnē.

"Meklējot dažādus daudzpusējus izkārtojumus un īsto svarīgāko partneru klātbūtni, mēs šajā gadījumā sagaidām, ka Irāna tiks uzaicināta piedalīties," otrdien norādīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs.

Tomēr viņš piebilda, ka tas vai Teherāna piedalīsies sarunās ir pašas "Irānas līderu ziņā".

Irāna ir viens no galvenajiem Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotajiem.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš pēdējās nedēļās Eiropas galvaspilsētās vairākkārt ticies ar Tuvo Austrumu valstu, Krievijas un Eiropas vēstniekiem, lai censtos panākt politisku risinājumu Sīrijas krīzei, piektdien plāno ierasties Vīnē uz vēl vienu sarunu posmu.

"Turpinās bilaterālu diskusiju sērija. Dažās ASV piedalās, daudzās ne. Tāpat kā daudzpusējās tikšanās, kas turpina notikt, dažā ASV piedalās, dažās ne," skaidroja Kērbijs.

Viņš atteicās izpaust, kādas citas valstis piedalīsies piektdienas sarunās, skaidrojot, ka detaļas joprojām tiek saskaņotas.

Kerijs "vēlas iedrošināt šāda veida sarunas un diskusijas, mums turpinot meklēt risinājumus sarežģītajai politiskajai situācijai Sīrijā un pāreju, kas varētu būt ilgstoša un paliekoša, novedot pie labākas valdības Sīrijas tautai," teica Kērbijs.

Žurnālisti jautāja Kērbijam, vai tas, ka Irāna uzaicināta uz piektdienas sarunām nozīmē, ka tā ir viena no ASV "galvenajiem partneriem" Sīrijas jautājumā.

"Balstoties uz viņu pašreizējām darbībām, es neteiktu, ka viņi sadarbojas ar starptautisko sabiedrību Sīrijas jautājumā," atzina Kērbijs. "Taču viņi varētu. Tie ir lēmumi, kas jāpieņem Irānas līderiem."

Krievija, kas ir Asada otrs lielākais starptautiskais sabiedrotais, pagājušajā mēnesī sāka gaisa triecienus Sīrijā, lai atbalstītu režīmu.

Kerijam ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu notiek biežas sarunas, arī pagājušajā nedēļā Vīnē. Tajās piedalījās arī Turcijas un Saūda Arābijas ministri. Krievija pilnīgi noteikti varētu kļūt par "galveno partneri", lai sasniegtu politisku risinājumu Sīrijā, izteicās Kērbijs.

"Tādēļ piektdien Vīnē būs vēl viens posms, un man ir aizdomas, ka jūs piedzīvosiet vēl vairāk šādu daudzpusēju izkārtojumu Sīrijas situācijas apspriešanai, un dalībnieki no reizes uz reizi mainīsies," piebilda Valsts departamenta pārstāvis.

Otrdien vēlu vakarā Parīzē Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieku Entoniju Blinkenu un to vēstniekiem, kas iesaistītas Sīrijas krīzē.

Kā paziņoja Francijas ārlietu ministrija, sarunu dalībnieki cenšas meklēt "līdzekļus, lai iesaistītos politiskā pārejā uz vienotu, demokrātisku Sīriju".

ANO ģenerālsekretāra vietnieks humānajos jautājumos Stīvens O'Braiens otrdien informēja Drošības padomi, ka palīdzība vai aizsardzība šobrīd vajadzīga apmēram 13,5 miljoniem sīriešu, tostarp sešiem miljoniem bērnu. Tas ir par 1,2 miljoniem vairāk nekā pērn.

Viņš norādīja, ka iekšēji pārvietojušies ir 6,5 miljoni sīriešu, bet 4,2 miljoni ir pametuši valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!