Foto: Reuters/Scanpix

Arī Spānijas galvaspilsētā Madridē, līdzīgi kā Itālijas galvaspilsētā Romā, šajā nedēļas nogalē tūkstošiem cilvēku protestē pret valsts budžeta plāniem, ziņo ārvalstu mediji.

Spānijas nacionālajā budžetā 2013.gadā plānoti ievērojami izdevumu samazinājumi un nodokļu celšana, lai līdz 2013.gadam mazinātu valsts budžeta deficītu.

"Esam šeit, lai protestētu pret valdības plānoto negodīgo budžetu, kas faktiski ir genocīds, jo no tā cietīs vājākie. Gados vecākie, bērni, veselības sistēma, izglītība, kultūra. Tas viss pakļauts sagrāvei, kad valdība akceptēs šo "terora budžetu"," izteikušies demonstranti.

Policija demonstrāciju laikā aizturējusi divus cilvēkus.

Mariano Rahoja valdībai valsts izdevumos laika posmā līdz 2014.gada beigām jāatrod 150 miljardu eiro (105 miljardu latu) ietaupījumi. Jaunāko taupības pasākumu vidū ir arī pievienotās vērtības nodokļa palielināšana, kas spēkā stājās 1.septembrī.

Pieaugot spiedienam par ārēju palīdzību Spānijas nacionālā banka ir brīdinājusi, ka valsts var neizpildīt budžeta deficīta samazinājuma mērķi un nākamgad ieslīgt dziļākā ekonomikas recesijā nekā tiek prognozēts.

Jaunākie taupības pasākumi paredz valsts sektorā strādājošo algu samazinājumu, un citus taupības pasākumus, tostarp PVN paaugstināšanu līdz 21% pretstatā līdzšinējiem 18%, savukārt pazeminātā PVN likme, kas tiek piemērota pārtikai un vairākiem citiem produktiem un precēm, celsies no 8% līdz 10%. Īpašā 4% PVN likme, kuru piemēro maizei, netiks mainīta.

Jaunākie statistikas dati liecina, ka bezdarba līmenis Spānijā sasniedzis 24,63% darbspējīgo valsts iedzīvotāju, īpaši smagi bezdarbs skāris jauniešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!