Foto: Reuters/Scanpix

Tīmekļa medija "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs ceturtdien oficiāli paziņojis par savas politiskās partijas izveidošanu startam novembrī gaidāmajās Austrālijas vēlēšanās.

"WikiLeaks" partija (WLP) reģistrēs septiņus kandidātus parlamenta augšpalātas - Senāta - vēlēšanām Jaundienvidvelsas, Viktorijas un Rietumaustrālijas štatos.

Asanžs, kurš kandidēs Viktorijas štatā, sacīja, ka plāno kļūt par "neatkarīgu valdības aktivitāšu pārbaudītāju".

"WLP pamatvērtības - caurspīdīgums, atbildība un taisnīgums - būs kritēriju kopums, ar kuru mēs salīdzināsim visus austrāliešiem svarīgos jautājumus - nodokļu reformu, patvēruma meklētāju jautājumus, klimata izmaiņu politiku un citus jautājumus," publikācijā laikrakstā "The Australian" skaidroja Asanžs.

"Mēs neakceptēsim likumus un valdības politiku, kas ir balstīta neprecīzā, nepietiekami atklātā un neadekvātā informācijā."

"Šajā ziņā mūsu nostāja vienmēr atspoguļos godīgumu, labu pārvaldības politiku un praksi, kā arī austrāliešu interešu aizstāvību," solīja Asanžs.

Vēlēšanas Austrālijā notiks novembra beigās, un tajās cīņa pamatā sagaidāma starp premjerministra Kevina Rada leiboristiem un Tonija Ebota konservatīvajiem.

Atbilstoši aptauju prognozēm paredzams, ka ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēs Ebots.

"Ievēlēt WLP Senātā būtu tas pats, kas ievēlēt Senātā Austrālijas labākos žurnālistus, kas nodarbojas ar izmeklēšanu," skaidroja Asanžs. "Tas ir no kā negodīgās Kanberas varas aprindas baidās visvairāk."

Asanžs jau gadu dzīvo Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šādi izvairoties no izdošanas Zviedrijai, kur likumsargi grib viņu nopratināt saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm. Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!