ASV ceturtdien aktivizē Rumānijā izvietotu sauszemes pretraķešu aizsardzības staciju, kas būs daļa no lielāka Eiropas aizsardzības vairoga, vēsta raidsabiedrība BBC.

Svinīgajā sistēmas atklāšanas ceremonijā Deveselu aviobāzē valsts dienvidos piedalīsies NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un citas augsta ranga amatpersonas.

ASV uzsver, ka "Aegis" sistēma paredzēta, lai aizsargātu NATO dalībvalstis no tuva un vidēja darbības rādiusa raķetēm, galvenokārt no Tuvajiem Austrumiem. Parasti kā potenciālais drauds tika minēta Irāna. Taču Krievija pretraķešu vairoga izvietošanu Eiropā uzskata par draudu savai drošībai.

Rumānijas pretraķešu stacijā atradīsies SM-2 raķešu pārtvērēju baterija. "Aegis" sistēma ir izmēģināta arī uz karakuģiem. Vairogs spēj iznīcināt lidojošu raķeti vēl kosmosā, pirms tā atgriežas Zemes atmosfērā.

ASV kopš 2013. gada radaros un SM-2 raķešu pārtvērējos ir ieguldījusi 800 miljonus dolāru

Krievija, kura daudzkārt ir paudusi bažas, ka Eiropā izvietotā pretraķešu sistēma ir tieši vērsta pret Krieviju un apdraud tās stratēģisko kodolatturēšanas potenciālu, trešdien brīdināja, ka tas ir 1987. gadā parakstītā līguma par kodolspēkiem pārkāpums, kas izjauc stratēģisko stabilitāti.

Krievija arī norāda, ka amerikāņu raķešu palaišanas iekārtas MK-41 var tikt izmantota arī spārnoto raķešu palaišanai, nevis tikai aizsardzības raķetēm.

Piektdien tiks aktivizēts vēl viens projekta posms – atklāta pretraķešu sistēmas bāze Polijā pie Baltijas jūras. "Aegis" raķetes te tiks izvietotas 2018. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!