Foto: DELFI

ASV Arizonas štata Tūsonas pilsētā asu kritiku izraisījusi kāda vietējā uzņēmēja iecere noziedzības skartākajos pilsētas rajonos iedzīvotājiem bez maksas izsniegt ieročus.

Šajā pašā pilsētā 2011.gada 8.janvārī uzbrucējs sašāva 20 cilvēkus, sešus nogalinot un pārējos, arī Savienoto Valstu kongresmeni Gabrielu Gifordsu, ievainojot.

Vietējie politiķi priekšlikumu bez maksas izdalīt ieročus asi nopēluši, taču bijušais mēra amata kandidāts Šons Maklaskijs ziņu aģentūrai AFP skaidroja, ka 30 vietējo iedzīvotāju apbruņošanai neesot nekādas saistības ar Gifordsas sašaušanu.

"Es uzskatu, ka tas, kas notika ar Gifordsas kundzi, bija šausmīgs incidents. Taču viņas incidentam un pilsoņu pašaizsardzībai savās mājās nav nekā kopīga," norādīja uzņēmējs. "Personām, vientuļajiem vecākiem ir jāaizsargā savas ģimenes."

Maklaskijs iecerējis izsniegt ieročus 36 cilvēkiem, kuriem būs jāiziet īpaša apmācība un kuru pagātne tiks pārbaudīta. Sagaidāms, ka pēc 60 dienām šie iedzīvotāji ieročus nepieciešamības gadījumā varēs pielietot.

Uzņēmējs atklāja, ka ideja izsniegt ieročus viņam radusies, iepazīstoties ar programmu "Bruņoto pilsoņu projekts". Projekta mājaslapā teikts, ka tā ir "bezpeļņas organizācija, kuras mērķis ir bez maksas apmācīt un apbruņot ar aizsardzības šaujamieročiem cilvēkus, kas dzīvo rajonos, kuros ir vidēji augsts noziedzības līmenis."

Arizonas štata Tūsonā 2011.gada 8.janvārī publiska sarīkojuma laikā Džērids Lī Lofners sašāva 19 cilvēkus. Seši tika nogalināti - arī kāda deviņus gadus veca meitene un federālais tiesnesis Džons Rols -, bet pārējie guva dažādas smaguma pakāpes ievainojumus, viņu vidū arī ASV demokrātu kongresmene, kuru uzbrucējs sašāva galvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!