Foto: AP/Scanpix

Baltais nams ceturtdien atkārtoti brīdināja Krieviju nepieļaut "nepareizus aprēķinus" militārajās mācībās, kas norisinās pie Ukrainas robežas.

"Mēs rūpīgi sekojam līdzi Krievijas militārajām mācībām pie Ukrainas robežas," apliecināja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs. "Mēs sagaidām, ka Krievija būt atklāta par šīm darbībām un izvairīsies no provokatīvas rīcības."

Vienlaikus ASV pārstāvis brīdināja Maskavu neveikt darbības, kuras būtu pārprotamas vai varētu novest pie "nepareiziem aprēķiniem šajā ļoti delikātajā laikā".

Kā jau vēstīts, arī ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels ceturtdien uzsvēra, ka Savienotās Valstis uzmanīgi seko līdzi Krievijas militārajām aktivitātēm valsts rietumos.

"Mēs sagaidām, ka citas valstis respektēs Ukrainas suverenitāti un izvairīsies no provokatīvas rīcības," pēc NATO sarunām Briselē paziņoja Heigels.

"Tādēļ es cieši sekoju līdzi Krievijas militārajām mācībām gar Ukrainas robežu," norādīja ministrs.

Vašingtona sagaida, ka Krievija būs atklāta par šīm aktivitātēm, viņš piebilda, aicinot Maskavu "nespert nekādus soļus, kas var tikt pārprasti".

Heigels informēja, ka Vašingtona uztur kontaktus ar Krievijas valdību, piebilstot, ka tuvākajās dienās gatavojas runāt ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

Heigels norādīja, ka šis ir laiks vēsai un gudrai vadībai gan Krievijā, gan visur citur.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins Rietumu un Centrālajā kara apgabalā licis veikt karaspēka kaujas gatavības negaidītu pārbaudi.

"Virspavēlnieks izvirzījis uzdevumu pārbaudīt karaspēka spējas rīkoties, atrisinot krīzes situācijas, kas rada draudus valsts militārajai drošībai, terorisma apkarošanas, sanitāri epidemioloģiska un tehnogēna rakstura krīzes," trešdien pavēstīja Šoigu. "Pārbaudi paredzēts veikt laikā no 26.februāra līdz 3.martam divos posmos."

"Ģenerālštāba priekšniekam pirmajā posmā no 26. līdz 27.februārim negaidītajā pārbaudē iesaistītās kara daļās ir jānodrošina augstākās kaujas gatavības stāvoklis un ir jāveic to izvēršana karaspēka vispārējos un jūras poligonos," sacīja Šoigu. Otrajā posmā no 28.februāra līdz 3.martam ģenerālštāba priekšniekam uzdots veikt "operatīvi taktiskās mācības ar Rietumu kara apgabala 6. un 20.armiju, kā arī Centrālā kara apgabala 2.armiju un kara desanta karaspēka pavēlniecību".

Otrajā pārbaudes posmā notiks divpusējās taktiskās mācības ar Ziemeļu un Baltijas flotes kara daļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!