Foto: AP/Scanpix

Galvenie faktori, kas apdraud Eiropas drošību, ir terorisms un Krievijas agresija, atsaucoties uz ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītāju ģenerāli Mārtinu Dempsiju, raksta ASV Aizsardzības ministrijas interneta vietne.

Katrs no šiem draudiem prasa "dažāda veida sadarbību", Dempsijs norādījis pirmdien tikšanās laikā ar Itālijas spēku komandieri admirāli Luidži Mantelli un aizsardzības ministru Robertu Pinotti.

Pirmo reizi "ļoti ilgā laika periodā" ASV un tās sabiedrotie saskaras ar "ļoti atšķirīgiem draudiem", ko konvenciālā veidā rada Krievija, bet nekonvenciālā veidā esktrēmistu terorisms, norādīja Dempsijs.

Vēstīts, ka 2014. gadā nostiprinājies un plašas teritorijas Sīrijā un Irākā iekarojis radikālo islāmistu grupējums "Islāma valsts". Teroristi jaunus biedrus veiksmīgi rekrutē internetā, radikāļu rindām pievienojušies simtiem eiropiešu, kas, atgriežoties mītnes zemē pēc piedalīšanās kaujās Tuvajos Austrumos, rada bažas par uzbrukuemiem Eiropā.

Savukārt Krievija 2014. gadā okupēja un anektēja Ukrainas Krimas pussalu, kā arī tiek uzskatīta par galveno virzītāju bruņotajam konfliktam Ukrainas austrumos. Krievijas agresija ir izraisījusi lielāko krīzi Rietumu un Maskavas attiecībā kopš Aukstā kara beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!