Foto: AFP/Scanpix

ASV izraidījusi divus Venecuēlas diplomātus, reaģējot uz divu amerikāņu valdības pārstāvju padzīšanas no Karakasas pagājušajā nedēļā. Latīņamerikas valsts diplomātiem palūgts ASV atstāt dienu pēc prezidenta Ugo Čavesa bērēm, pirmdien atklāja Vašingtona. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Venecuēlas vēstniecības Vašingtonā otrais sekretārs Orlando Hosē Montanezs un Ņujorkas konsulāta amatpersona Viktors Kamakaro sestdien pasludināts par "personae non gratae" un svētdien diplomāti pametuši ASV, paziņoja Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nulanda.

Abām valstīm kopš 2010. gada nav vēstnieku vienai otras galvaspilsētās. Pēdējā izraidīšana notikusi laikā, kad Venecuēlas viceprezidents Nikolsas Maduro un opozīcijas līderis Enrike Kapriless pieteikuši savas kandidatūras gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, lai aizpildītu pēc Čavesa nāves brīvo amatu.

Venecuēlas pārstāvju izraidīšana bija Vašingtonas atbildes reakcija Karakasas lēmumam izraidīt divus ASV diplomātus. "Ja ir incidents, ko jūs uzskatāt par netaisnīgu, jums ir jāveic tāda pati atbildes darbība un skaidri jāparāda sava nostāja," skaidroja Nulanda.

ASV diplomātus no Venecuēlas izraidīja pagājušajā otrdienā dažas stundas pirms paziņojuma par Čavesa nāvi. Viceprezidents Nikolass Maduro amerikāņus apsūdzēja "mēģinājumos destabilizēt valsti".

Vēstīts, ka piektajā martā pēc ilgas cīņas ar vēzi 58 gadu vecumā mira Venecuēlas prezidents Ugo Čavess. Viņa valdības pārstāvji prezidenta slimošanas laikā pēc viņa pēdējās vēža operācijas Kubā pagājušā gada decembrī nesniedza plašu informāciju par Čavesa patieso veselības stāvokli un pat apgalvoja, ka prezidents var vadīt valsti no slimnīcas.

Galveni pretendenti uz prezidenta krēslu ir Čavesa sekotājs un pašreizējais viceprezidents Maduro un opozīcijas līderis Kapriless, kurš pagājušā gada oktobrī notikušajās vēlēšanās zaudēja Čavesam. Prezidenta vēlēšanas gaidāmas 14. aprīlī.

Bijušais gaisa desantnieks Čavess, kurš mira pēc divu gadu ilgas cīņas ar vēzi, par Venecuēlas prezidentu pirmo reizi ievēlēts 1998. gadā. 2012. gada oktobrī viņš atkal uzvarēja vēlēšanās par nākamo sešu gadu prezidentūras termiņu. Čavesa valdība ir īstenojusi vairākas sociālās programmas, to skaitā veselības un izglītības pakalpojumu pieejamību visiem iedzīvotājiem. Tomēr ar naftu bagātajā valstī nabadzība joprojām ir liela problēma. Valdīšanas laikā Čavess iemantoja gan trūcīgo iedzīvotāju mīlestību, gan bagāto un uzņēmēju naidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!