Foto: AP/Scanpix

ASV valdība piedāvā kopumā 20 miljonu dolāru (18 miljoni eiro) prāvu atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu notvert četrus grupējuma "Islāma valsts" (IS) "līderus", vēsta raidsabiedrība BBC.

Šīs četras personas identificētas kā Abduls Rahmans Mustafa al Kvaduli, Abu Mohammeds al Adnani, Tarkans Tajumurazovičs Batirašvili un Tariks bin al Tahats bin al Falihs al Avni al Harzi.

Par informāciju, kas palīdzētu Kvaduli notveršanai, piedāvāti līdz septiņiem miljoniem dolāru (6,3 miljoni eiro). Kvaduli tiek raksturots kā augsta ranga IS amatpersona, kas nākusi no grupējuma priekšteča "Al Qaeda" Irākas atzara.

Par Adnani un Batirašvili piedāvāti līdz pieciem miljoniem dolāru (4,5 miljoni eiro) un līdz trīs miljoniem (2,7 miljoni eiro) par Harzi notveršanai noderīgu informāciju.

Adnani tiek identificēts kā oficiāls IS runasvīrs, Batirašvili – lauka komandieris Sīrijā, bet Harzi – pašnāvnieku spridzinātāju priekšnieks.

ASV programmas "Atlīdzība pret taisnīgumu" ietvaros vislielākais atalgojums izsludināts par teroristu tīkla "Al Qaeda" līdera Ajmana al Zavahiri notveršanu – līdz 25 miljoniem dolāru (22,5 miljoni eiro).

Par "Islāma valsts" augstākā līdera Abu Bakra al Bagdadi galvu tiek solīti līdz 10 miljoniem dolāru (9 miljoni eiro).

Radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!