Foto: AP/Scanpix

ASV Vašingtonas štatā, Henfordas kodolatkritumu glabāšanas kompleksā atklāta radioaktīvo vielu noplūde no sešiem rezervuāriem, paziņojis štata gubernators Džejs Inslijs, vēsta ārvalstu masu mediji.

Pagājušajā nedēļā tika paziņots par noplūdi no viena rezervuāra, vēsta raidsabiedrība BBC. Speciālistu aplēses liecināja, ka gada laikā no šī rezervuāra noplūst 150 - 300 litri kodoldegvielas, kas var apdraudēt apkaimes gruntsūdeņus un upes.

Gubernators atzinis, ka jaunumi par noplūdes vērienu ir satraucoši. "Domāju, ka mūs tuvākajā laikā gaida liels un nopietns darbs," viņš paudis, piebilstot, ka pagaidām gan noplūde neapdraud apkārtējo vidi. Pirms kodolatkritumi nonāks vidē, paies ilgs laiks, iespējams vairāki gadi, mierinājis Inslijs.

Pagaidām arī radiācijas fons poligona apkaimē nepārsniedz vidējos rādītājus, taču situācijas kontroli pārņēma federālā vara.

Radioaktīvo materiālu ražošanas kompleksu Henfordā sāka būvēt 1943.gadā, tas bija daļa no kodolbumbas radīšanas programmas. Šajā kompleksā ražoja plutoniju bumbai, kura 1945.gadā tika nomesta uz Japānas pilsētu Nagasaki.

Plutonija ražošana Henfordā turpinājās 40 gadus, kompleksu pārtrauca izmantot pēc aukstā kara beigām, un tā teritorijā palika milzīgs daudzums kodolatkritumu, norāda BBC. Pašlaik tā ir lielākā kodolatkritumu glabātuve ASV, kopumā teritorijā atrodas 177 rezervuāri, kuros uzglabā vairāk nekā 200 miljonus litru atstrādātas kodoldegvielas. Projektētāju noteiktais kodolatkritumu uzglabāšanas kompleksa "derīguma termiņš" jau ir beidzies.

Biežas radioaktīvo vielu noplūdes speciālisti skaidro ar materiālu nolietojumu un novecojumu.

Federālā valdība ik gadu tērē aptuveni divus miljardus dolāru (aptuveni miljardu latu), lai attīrītu kompleksa teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!