Foto: AP/Scanpix

Krievija pārkāpusi 1987.gada ieroču kontroles līgumu, veicot no zemes palaižamas spārnotās raķetes izmēģinājumu, paziņojušas ASV amatpersonas.

Šogad sarakstītā ziņojumā secināts, ka Krievija pārkāpusi Vidējā rādiusa kodolspēku līgumu (INF), kas tai aizliedza izstrādāt un turēt arsenālā spārnotās raķetes ar darbības rādiusu no 500 līdz 5500 kilometriem.

ASV prezidents Baraks Obama nosūtījis vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par šo jautājumu, ko viena ASV amatpersona raksturoja kā ļoti nopietnu. Vašingtona ir gatava augstā līmenī nekavējoties apspriest šo jautājumu.

Par šo tēmu Vašingtona jau ilgāku laiku vēlas apspriesties ar Maskavu. Janvārī Valsts departamenta preses pārstāve Džena Psaki paziņoja, ka Vašingtona ir izteikusi savas raizes Maskavai. Viņas paziņojums sekoja pēc avīzes "New York Times" raksta, ka Krievija 2008.gadā sākusi jaunas no zemes palaižamas spārnotās raķetes izmēģinājumus.

INF bija viens no galvenajiem ieroču kontroles līgumiem Aukstā kara laikā. To 1987.gadā parakstīja Mihails Gorbačovs un Ronalds Reigans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!