Foto: Reuters/Scanpix

ASV karaflotes patruļkuģis trešdien raidījis trīs brīdinājuma šāvienus Irānas Revolucionārās gvardes laivas virzienā, lai piespiestu to attālināties, vēsta raidsabiedrība CNN.

Incidents noticis Persijas līča ziemeļu daļā, kad Irānas uzbrukuma laiva pietuvojies vienam no ASV karakuģiem mazāk nekā 200 metru attālumā. ASV flote sākumā izšāvusi signālraķetes un sazinājusies pa radio ar Irānas kuģi, taču tas nav attālinājies.

Tad ASV kuģis, atbilstoši standarta procedūrai, raidījis trīs brīdinājuma šāvienus ūdenī, lai irāņi saprastu, ka šī zona viņiem nekavējoties ir jāatstāj, skaidro flotes amatpersonas. Tajā pašā dienā Persijas līcī noticis vēl viens incidents ar Irānas laivu pietuvošanos ASV patruļkuģim un Kuveitas kuģim.

Pirms tam tika ziņots, ka otrdien Irānas Revolucionārās gvardes laivas starptautiskos ūdeņos pie Hormuzas šauruma lielā ātrumā veikušas ASV raķešu kuģa "USS Nitze" pārtveršanu. ASV flote Irānas rīcību raksturoja kā nedrošu un neprofesionālu.

Divas Irānas laivas samazinājušas ātrumu un apgriezušās vien tad, kad bijušas jau mazāk nekā 300 metru attālumā no ASV kuģa, kurš sūtījis vairākus vizuālos un audio brīdinājuma signālus.

Šis nav pirmais incidents ar ASV un Irānas kuģiem Persijas līcī. Kopš pērnā gada decembra jau ir bijuši vairāki gadījumi, kad Irānas peldlīdzekļi vai droni pietuvojušies ASV kuģiem. Savukārt janvārī Irāna savos teritoriālajos ūdeņos sagūstīja 10 amerikāņu jūrniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!