Foto: DELFI

ASV likumdevēji atteiksies no ieceres aizliegt privātpersonām iegādāties un glabāt kaujas ieročus, jo šis priekšlikums nespēs gūt nepieciešamo atbalstu apstiprināšanai Senātā, paziņojis Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Reids.

Demokrātu ierosinātais kaujas ieroču aizliegums bija galvenais punkts ieroču reformas ietvaros, uz kuru likumdevējus pamudināja traģiskā apšaude Konektikutas štata pamatskolā.

Jau vēstīts, ka 14.decembrī 20 gadus vecais Ādams Lanca Ņūtaunas Sendijas Hukas pamatskolā nošāva 20 bērnus sešu līdz septiņu gadu vecumā, kā arī skolas direktori, psiholoģi, divas skolotājas un divas skolotāju palīdzes un visbeidzot nošāvās pats.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums amerikāņu atbalsta kaujas ieroču aizliegumu, tomēr pret to iestājušies ietekmīgi lobiji, tostarp ASV Nacionālā šaujamieroču asociācija.

ASV Senāta Tieslietu komiteja pagājušā nedēļā atbalstīja kaujas ieroču aizliegumu, bet ar mazu pārsvaru, kas liecina, ka arī Senātā, šim priekšlikumam būtu mazas izredzes savākt nepieciešamas 60 balsis no 100.

ASV Senāta Tieslietu komiteja apstiprināja vēl trīs priekšlikumus. Tie paredz līdzekļu palielināšanu skolu drošības uzlabošanai, stingrāku potenciālo ieroču pircēju pārbaudi un bargus sodus par ieroču iegādi citām personām, kurām tas nav atļauts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!